Στη δημοσίευση των IATA World Air Transport Statistics (WATS) με στοιχεία απόδοσης για το 2020 προχώρησε η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA), καταδεικνύοντας τις καταστροφικές επιπτώσεις που είχε η πανδημία στις αεροπορικές μεταφορές παγκοσμίως.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

  • 8 δισεκατομμύρια επιβάτες πέταξαν το 2020, καταγράφοντας μείωση 60,2% σε σύγκριση με τα 4,5 δισεκατομμύρια που πέταξαν το 2019.
  • Η ζήτηση αεροπορικών ταξιδιών μειώθηκε κατά 65,9% σε ετήσια βάση.
  • Η διεθνής ζήτηση επιβατών μειώθηκε κατά 75,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
  • Η εγχώρια ζήτηση επιβατών αεροσκαφών μειώθηκε κατά 48,8% σε σύγκριση με το 2019.
  • Η αεροπορική σύνδεση μειώθηκε κατά περισσότερο από το ήμισυ το 2020, με τον αριθμό των δρομολογίων που συνδέουν τα αεροδρόμια να μειώνεται δραματικά στην αρχή της κρίσης. Σε ετήσια βάση μειώθηκε περισσότερο από 60% τον Απρίλιο του 2020.
  • Τα συνολικά έσοδα από την επιβατική κίνηση μειώθηκαν κατά 69% στα 189 δισ. δολάρια το 2020 και οι καθαρές ζημίες ανήλθαν σε 126,4 δισ. δολάρια συνολικά.
  • Η μείωση της αεροπορικής επιβατικής κίνησης το 2020 ήταν η μεγαλύτερη που καταγράφηκε από τότε το 1950.

«Το 2020 ήταν μια χρονιά που όλοι θα θέλαμε να ξεχάσουμε. Αλλά η ανάλυση των στατιστικών επιδόσεων για τη συγκεκριμένη χρονιά αποκαλύπτει μια εκπληκτική ιστορία επιμονής. Στο peak της κρίσης, τον Απρίλιο του 2020, το 66% του παγκόσμιου στόλου εμπορικών αεροπορικών μεταφορών δεν πετούσε, καθώς οι κυβερνήσεις έκλεισαν τα σύνορα ή επέβαλαν αυστηρές καραντίνες. Ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας εξαφανίστηκαν. Και οι ζημίες της βιομηχανίας για το έτος ανήλθαν σε 126 δισεκατομμύρια δολάρια. Πολλές κυβερνήσεις αναγνώρισαν την κρίσιμη συνεισφορά της αεροπορίας και παρείχαν “οικονομικές ανάσες” και άλλες μορφές υποστήριξης. Αλλά ήταν χάρη στις γρήγορες ενέργειες των αεροπορικών εταιρειών και στη δέσμευση των ανθρώπων μας που o κλάδος των αερομεταφορών τα “έβγαλε πέρα” στην πιο δύσκολη χρονιά στην ιστορία του», δήλωσε ο Γουίλι Γουόλς, γενικός διευθυντής της IATA.