της Εύας Οικονομάκη
Στην ωρίμανση τριών ιαματικών πηγών που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της προκειμένου να προκηρύξει άμεσα τους σχετικούς για την αξιοποίησή τους διαγωνισμούς προχωρά το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Η ιαματική πηγή και το κάμπινγκ Κονιαβίτη, η ιαματική πηγή των Θερμοπυλών και η ιαματική πηγή λουτρόπολης των Καμμένων Βούρλων βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του Ταμείου, με στόχο μέσα στο 2022 να έχουν προκηρυχθεί οι σχετικοί διαγωνισμοί για την εκμετάλλευσή τους.
Η προσέλκυση επενδύσεων στις ιαματικές πηγές θεωρείται τόσο από το ΤΑΙΠΕΔ, όσο και από το υπουργείο Τουρισμού υψηλής σημασίας, καθώς η αναβάθμιση των υποδομών τους αναμένεται να οδηγήσει στην προσέλευση ταξιδιωτών υψηλών εισοδηματικών κριτηρίων, στην τόνωση των κρατικών εσόδων και στην άμβλυνση της εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού.
Ιαματική πηγή και κάμπινγκ Κονιαβίτη
Μέσα στο δ’ τρίμηνο του 2022 αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση ενός από τα πλέον φημισμένα θερμαλιστικά κέντρα της δεκαετίας του 1930. Το παραθαλάσσιο ακίνητο με την ιαματική πηγή και το κάμπινγκ στο νότιο τμήμα του Μαλιακού κόλπου, δυτικά του οικισμού των Καμμένων Βούρλων. Επί της ουσίας, τροφοδοτείται από δύο ιαματικούς πόρους, ο ένας εκ των οποίων έχει ήδη αναγνωριστεί ενώ για τον δεύτερο προωθούνται οι διαδικασίες αναγνώρισής του.
Εντός του ακινήτου, που έχει συνολική έκταση 800 στρέμματα περίπου, βρίσκονται εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις camping με υποδομές για 250 τροχόσπιτα, κτίριο υποδοχής, 50 οικίσκοι, 5 καταστήματα, κτίρια προσωπικού κ.λπ.
Το ακίνητο προβλέπεται να αξιοποιηθεί με την έγκριση ΕΣΧΑΔΑ που θα περιλαμβάνει τις Χρήσεις «Τουρισμός – Αναψυχή» ή Μικτές Χρήσεις «Τουρισμός – Αναψυχή» και «Τουριστικό – Παραθεριστικό χωριό» με έμφαση στα κέντρα ιαματικού – θερμαλιστικού τουρισμού και δυνατότητα ανάπτυξης τόσο ξενοδοχειακών μονάδων υψηλής ποιότητας όσο και παραθεριστικών κατοικιών. Θα προβλέπεται η δυνατότητα κατασκευής μαρίνας ή άλλης μορφής λιμενική εγκατάσταση.
Η μελέτη ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου) και ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) έχουν ολοκληρωθεί, όπως επίσης και η Εκτίμηση Οικολογικής Αξιολόγησης. Μέσα στο α’ εξάμηνο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση η ΣΜΠΕ, με στόχο το β’ εξάμηνο του νέου έτους να «τρέξει» ο διαγωνισμός. Προς το παρόν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ένα τμήμα του beach bar θα μισθωθεί στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).
Εντός του ακινήτου βρίσκονται, μεταξύ άλλων, εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις κάμπινγκ με υποδομές για 250 τροχόσπιτα, κτίριο υποδοχής, 50 οικίσκοι και 5 καταστήματα.
Ιαματική πηγή Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων
Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το παραθαλάσσιο ακίνητο στο νότιο τμήμα του Μαλιακού κόλπου στην καρδιά του οικισμού των Καμμένων Βούρλων, που αποτελεί ένα από τα πλέον γνωστά θερμαλιστικά κέντρα. Μέσα στο ακίνητο υπάρχουν η σύγχρονη πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα 5αστέρων «Γαλήνη» με κέντρο Wellness & SPA και το υδροθεραπευτήριο «Ιπποκράτης» που τροφοδοτούνται από ιαματικές πηγές. Εκτός λειτουργίας βρίσκονται δύο ακόμη ξενοδοχεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και ένα ακόμη υδροθεραπευτήριο.
Το συγκεκριμένο ακίνητο έχει εκμισθωθεί στον όμιλο Μήτση με συμβολαιογραφική πράξη μεταξύ του τελευταίου και της ΕΤΑΔ. Μάλιστα, έχει εκδοθεί και το ΦΕΚ αναγνώρισης της πηγής Γεωργαλά και αναμένεται η αναγνώριση της έτερης πηγής.
Επί του παρόντος βρίσκεται σε διαβούλευση η ΣΜΠΕ, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.
Ιαματική πηγή Θερμοπυλών
Ωριμη προς αξιοποίηση είναι η φημισμένη ιαματική πηγή των Θερμοπυλών, για την εκμετάλλευση της οποίας εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει διαγωνιστική διαδικασία προς το δ’ τρίμηνο του 2022. Το ακίνητο βρίσκεται πλησίον του οικισμού και εντός του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών που αποτελεί εμβληματικό ιστορικό τόπο αναφοράς λόγω της μάχης των Θερμοπυλών.
Εντός της έκτασης υπάρχει μία αναγνωρισμένη και γνωστή από την αρχαιότητα ιαματική πηγή, ένα υδροθεραπευτήριο και δύο ξενοδοχειακές μονάδες. Η θέση του ακινήτου στον αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών, το μέγεθος και η γειτνίαση του με σημαντικά αξιοθέατα, ιστορικά μνημεία, παραλίες και χώρους πρασίνου το καθιστούν ελκυστικό επενδυτικά για την ανάπτυξη ποικιλίας δραστηριοτήτων θερινού και χειμερινού τουρισμού, ιαματικού και θερμαλιστικού τουρισμού, τουρισμού ευεξίας, ιστορικού και πολιτιστικού τουρισμού.
Η προς αξιοποίηση έκταση περιορίζεται σε 115 στρέμματα περίπου. Σε αυτή δεν περιλαμβάνονται η ιαματική πηγή και το παλαιό υδροθεραπευτήριο με τις εγκαταστάσεις του. Υπό έγκριση στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης βρίσκονται οι μελέτες ΕΣΧΑΔΑ και ΣΜΠΕ και επίκεται μέσα στο β’ τρίμηνο του νέου έτους να πραγματοποιηθεί η διαβούλευση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Τι λένε οι αριθμοί
Σε έναν δυναμικά αναπτυσσόμενο οικονομικό κλάδο παγκοσμίως έχει αναδειχθεί ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης για την περίοδο 2017-2022 της τάξης του 7,5% και αντίστοιχο ρυθμό ανάπτυξης 6,4% για τις εγκαταστάσεις spa και 6,5% για τις ιαματικές πηγές.
Η παγκόσμια οικονομία που αφορά τις υπηρεσίες ευεξίας ανέρχεται σε 4,2 τρισ. δολάρια, εκ των οποίων περίπου 640 δισ. δολάρια προέρχονται από τον τουρισμό ευεξίας, 119 δισ. δολάρια από τις υπηρεσίες spa και 53,2 δισ. δολάρια από την εκμετάλλευση των ιαματικών πηγών. Οι ιαματικές πηγές, δε, που προσφέρουν υπηρεσίες spa καταγράφουν διεθνώς σημαντικά αυξημένα έσοδα έναντι αυτών που δεν διαθέτουν τέτοιες υπηρεσίες.
Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, το 2025 ο ιαματικός τουρισμός θα αποτελεί τη 2η μεγαλύτερη βιομηχανία στον κόσμο μετά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.