Του Χάρη Ντιγριντάκη

Στις ράγες της αδειοδοτικής του ωρίμανσης τροχοδρομεί το εμβληματικό και συνάμα «φιλόδοξο», έργο που αναμένεται να φέρει τη «σφραγίδα» ωρίμασης του ΤΑΙΠΕΔ και της εσωτερικής μονάδας PPF (Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας).

Πρόκειται για το νέο Logistic Center στην περιοχή της Φυλής που θα φιλοξενήσει τις 500 εταιρείες μεταφορών που δραστηριοποιούνται στον Ελαιώνα.

Ο κύβος ερρίφθη από την πολιτεία και η μετεγκατάσταση των εν λόγω εταιρειών θα γίνει σε ακίνητο πλησίον του ΟΔΔΥ που βρίσκεται πάνω στην Αττική Οδό, και είναι εμβαδού περίπου 600 στρεμμάτων που ανήκουν στον δήμο Φυλής.

Τα προβλήματα κυρίως αρχαιολογικής φύσεως που παρουσιάσθηκαν φαίνεται πως ξεπερνιούνται σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού

Όπως σημείωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, το Ταμείο μέσα στο 2022 αναμένονταν να αναλάβει μέσω της Μονάδας Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας την ωρίμανση (έχει αναλάβει την ωρίμανση του ακινήτου με όρους δόμησης, χρήσης γης, κ.α.)

ενός σημαντικού ακινήτου στην Αθήνα, με το αποτέλεσμα της διαδικασίας, βάσει σχεδίων και πρότασης των συναρμόδιων φορέων και του ΤΑΙΠΕΔ, να είναι οι διαμεταφορείς να «μετακομίσουν» στο δήμο Φυλής.

Υπό καλές συνθήκες, η ωρίμανση του διαγωνισμού θα «έτρεχε» κανονικά μέσα στο 2022 ώστε το έργο να υλοποιούνταν με το μοντέλο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Στόχος ήταν μέσα στο 2023 να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και να δημιουργηθεί ένα πρότυπο εμπορευματικό κέντρο που θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους διαμεταφορείς που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτοι στην περιοχή του Ελαιώνα.

Θεωρητικά, η εν λόγω επένδυση, που θα μπορούσε να ανέλθει σε 400-500 εκατ. ευρώ, έχει ως στόχο να δώσει και ένα τέλος στο σημερινό χαοτικό καθεστώς του Ελαιώνα όπου εκατοντάδες επιχειρήσεις λειτουργούν εδώ και χρόνια με διετείς παρατάσεις της άδειας με υπουργικές αποφάσεις, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές και χωρίς να μπορούν να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις τους.

Μάλιστα, ακούγονταν και ότι θα δοθούν κίνητρα στους μεταφορείς για τη μετεγκατάστασή τους μέσω ενός «κουπονιού».

Η μετεγκατάσταση των πρακτορείων στον Δήμο Φυλής, όπως παλαιότερα ανέφεραν παράγοντες της αγοράς, θα μπορούσε να ανακουφίσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, αλλά και να μετατοπίσει τις μετακινήσεις βαρέων οχημάτων στην Αττική Οδό.

Το PPF

Εν τω μεταξύ, έργα συνολικού ύψους 5,2 δισ. ευρώ βάζει στην ατζέντα της η μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ.

Έχοντας πετύχει το ορόσημο του μεγάλου έργου για τη δασοπροστασία, με αποτύπωμα σε 38 κρίσιμα δασικά οικοσυστήματα της χώρας, βάζει σε φάση υλοποίησης έργα άνω του 1,16 δισ. ευρώ με ορίζοντα το 2023.

Η πληθώρα των projects του Ταμείου Ανάκαμψης, που πρέπει να τρέχουν με ιδιαίτερα σφιχτά χρονοδιαγράμματα, έχουν αναγάγει τη Μονάδα στην πρώτη γραμμή της ωρίμανσης έργων.

Η νέα ανεξάρτητη επιχειρησιακή μονάδα του ΤΑΙΠΕΔ τρέχει ήδη έργα 2,24 δισ. ευρώ, στα οποία κατευθύνονται πόροι ύψους 1,783 δισ. ευρώ από το RRF.

Στη λίστα των επερχόμενων έργων, που προσθέτουν 1,68 δισ. ευρώ στη δεξαμενή των έργων, αντιστοιχούν επιπλέον 391,6 εκατ. ευρώ μέσω του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης.

Προστασία των δασών

Μέσα στους προηγούμενους δυόμιση μήνες, η Μονάδα κατάφερε να «βγάλει στον αέρα» και να ολοκληρώσει 8 clusters διαγωνισμών για το μεγάλο σχέδιο πυροπροστασίας των δασικών συστημάτων της χώρας.

Τα σχετικά έργα, που περιλαμβάνουν καθαρισμούς δασών, συντήρηση δασικού οδικού δικτύου και αντιπυρικών ζωνών, ξεκίνησαν τον Μάιο και αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του καλοκαιριού.

Παράλληλα, θα δημοσιευθεί η πρόσκληση για την προετοιμασία σχεδίων δασικής προστασίας για 38 κρίσιμα δασικά οικοσυστήματα της χώρας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ.

Τα ορόσημα των έργων που τρέχουν

Οι επόμενοι μήνες είναι σημαντικοί για το έργο της μελέτης και ανέγερσης του νέου Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών.

Η προδιαγωνιστική ωρίμανση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 192,3 εκατ. ευρώ, έχει προχωρήσει, καθώς αυτό θα υλοποιηθεί ως Σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού τομέα, προκειμένου μες το 2023 να υπάρχει ανάδοχος.

Παράλληλα, σε φάση ωρίμανσης βρίσκεται και το εμβληματικό έργο της αναβάθμισης του στεγάστρου Καλατράβα και των εξωτερικών χώρων του ΟΑΚΑ.

Ήδη το PPF έχει προχωρήσει σε διαγωνισμό για την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών του στεγάστρου.

Στόχος του έργου, ύψους 56,43 εκατ. ευρώ, είναι η επισκευή, συντήρηση και βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης του ΟΑΚΑ, προκειμένου να παραταθεί η ωφέλιμη ζωή του, να αναβαθμιστούν οι υποδομές του, να μειωθούν τα κόστη λειτουργίας του και να διατίθεται ασφαλές, λειτουργικό, ανταποδοτικό και βιώσιμο για την ενίσχυση του αστικού αθλητισμού και των δράσεων αναψυχής.

Η κατασκευαστική φάση προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2023 και να ολοκληρωθεί το 2024.

Αντίστοιχα, την επόμενη χρονιά, αναμένεται να ξεκινήσει η φάση κατασκευής για το σύνθετο έργο της αναβάθμισης 80 κτηρίων νοσοκομείων στις 7 υγειονομικές περιφέρειες της χώρας και της προμήθειας ιατρικού εξοπλισμού.

Ο προϋπολογισμός του έργου, που θα εκσυγχρονίσει τον τομέα Υγείας της χώρας, ανέρχεται σε 314,96 εκατ. ευρώ.

Ως το τέλος του έτους πρόκειται να ξεκινήσει η φάση της μελέτης και προετοιμασίας του κυρίως διαγωνισμού, προκειμένου το έργο να είναι έτοιμο στα τέλη του 2025.

Το δεύτερο μεγάλο έργο για τη μεταρρύθμιση του τομέα της Υγείας, που αφορά στην πρωτοβάθμια φροντίδα, προϋπολογισμού 246,82 εκατ. ευρώ, βρίσκεται επίσης σε φάση μελέτης και προετοιμασίας του διαγωνισμού.
Αφορά το 50% των κέντρων υγείας, τοπικών και περιφερειακών ιατρείων και πολυδύναμων ιατρείων της χώρας.

Στον τομέα της βελτίωσης της καθημερινότητας, το έργο των 39,4 εκατ. ευρώ που θα συμπληρώσει το παζλ της Αθηναϊκής Ριβιέρας, δημιουργώντας έναν αστικό περίπατο περίπου 18 χλμ., με ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο.

Τέλος σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η διαγωνιστική διαδικασία θα ξεκινήσει στις αρχές του φθινοπώρου.