της Εύας Οικονομάκη

Το 2027 εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η α’ φάση ανάπτυξης του τουριστικού project «Elounda Hills», προϋπολογισμού 500-600 εκατ. ευρώ, που υλοποιεί η Mirum Hellas στην Ελούντα της Κρήτης. Η α’ φάση της επένδυσης, η οποία στο σύνολό της χωρίζεται σε 6 χωρικές ενότητες, περιλαμβάνει στην πλήρη της ανάπτυξη δύο πολυτελή ξενοδοχεία, κατοικίες προς πώληση ή μίσθωση και μία μαρίνα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, μέχρι το καλοκαίρι εκτιμάται ότι θα δημοσιευτεί το ΦΕΚ της πολεοδομικής μελέτης και της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εκκίνηση των έργων στην μεγάλη έκταση των 950 στρεμμάτων, ενώ την άνοιξη τοποθετούνται οι πρώτες εργασίες για τη μαρίνα δυναμικότητας 64 θέσεων ελλιμενισμού που θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2025. Ανάδοχος για τη δημιουργία της μαρίνας έχει αναδειχθεί έπειτα από σχετικό διαγωνισμό η «Λατομική ΑΤΕ», όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αγγελος Αγγελιδάκης, με τις εργασίες να ξεκινούν τους επόμενους μήνες. Στο πλαίσιο της α’ φάσης του έργου, αναμένεται να αναπτυχθούν επίσης δύο πολυτελή ξενοδοχεία. Το ένα εξ αυτών, δυναμικότητας 137 δωματίων, μαζί με 66 branded βίλες και 81 branded διαμερίσματα θα αποτελέσουν τον κεντρικό πυρήνα του project. To δεύτερο ξενοδοχείο θα αναπτυχθεί στην περιοχή όπου θα κατασκευαστεί η μαρίνα. Εκτός από τα δύο ξενοδοχεία, στο πλαίσιο της α’ φάσης του έργου, θα δημιουργηθούν 31 branded διαμερίσματα, 2 non branded βίλες, 80 non branded διαμερίσματα, καθώς και πρόσθετες σχετικές υποδομές, με τις τιμές πώλησης των branded κατοικιών να ξεκινούν από περίπου 1,5 εκατ. ευρώ και μπορεί να υπερβούν τα 7,5 εκατ. ευρώ.

Κατά τη β’ φάση του project, το οποίο είναι μία τις πρώτες επενδύσεις που εντάχθηκαν στις διαδικασίες fast track, η υλοποίηση της οποίας εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το 2027, θα δημιουργηθούν δύο ακόμη πολυτελή ξενοδοχεία, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030.

Η «One Hotels» -ιδρυτής της οποίας είναι ο Αμερικανός μεγιστάνας Μπάρι Στέρνλιχτ, ιδρυτής του ξενοδοχειακού κολοσσού Starwood Hotels and Resorts- θα είναι ο hotel operator που αναλάβει τη διαχείριση των 4 ξενοδοχείων και κάποιων εκ των κατοικιών. Τη διαχείριση της μαρίνας θα αναλάβει η εταιρεία Camper & Nicholson, ενώ εκτός από το boutique ξενοδοχείο, θα αναπτυχθούν ένα yacht club, χώροι εστίασης και αγκυροβόλιο για σκάφη που εκτείνονται έως και τα 70 μέτρα.

Ως προς τις υποδομές φιλοξενίας, ήδη από τον Ιούνιο του 2020 λειτουργεί το πολυτελές boutique ξενοδοχείο Island Concept στην περιοχή «Ακρωτήρι». Το ξενοδοχείο περιλαμβάνει 15 VIP σουίτες, με το συνολικό ύψος της επένδυσης να εκτιμάται σε 7 εκατ. ευρώ.

Ο Βιτάλι Μπορίσοφ και η σχέση του με την Κρήτη

Ο Ισραηλινός επιχειρηματίας Βιτάλι Μπορίσοφ γεννήθηκε στη Βίνιτσα της Ουκρανίας. Τη δεκαετία του ‘80 μετακόμισε στη Μόσχα όπου κατάφερε να αναδείξει τον όμιλο Mirum σε μια μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία, παραδίδοντας κτίρια και πολυτελείς κατοικίες διεθνούς εμβέλειας. Εκεί περίπου στο 2000 επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Κρήτη για διακοπές με την οικογένειά του. Η αγάπη του για το νησί ήταν τέτοια που πήρε την απόφαση να επεκτείνει εκεί τις δραστηριότητες του ομίλου που ξεκίνησε στη Μόσχα τη δεκαετία του ’80. Θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς μεμονωμένους επενδυτές του νησιού, που υποστηρίζει ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και φιλανθρωπικές οργανώσεις, ενώ διακρίνεται ως χορηγός πολιτιστικών φεστιβάλ και διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων.

Το Elounda Hills είναι ένα έργο που εκφράζει το προσωπικό του όραμα για την περιοχή και η επιθυμία του είναι αυτό να καταστεί σημείο αναφοράς για την ευζωία και τη βιωσιμότητα. Χρησιμοποιώντας την εκπαίδευσή του ως κλινικός ψυχολόγος, μαζί με την τεράστια εμπειρία του στον οικιστικό σχεδιασμό και στην ανάπτυξη, δημιουργεί χώρους όπου οι πελάτες μπορούν να είναι αυτό που πραγματικά είναι.

Τι περιλαμβάνει το project

Το project «Elounda Hills» αναπτύσσεται σε 6 διαφορετικές χωρικές ενότητες, όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Mirum Hellas, Κωνσταντίνος Δέδες. Στην πρώτη και μεγαλύτερη έκταση των 950 στρεμμάτων, τα «Ελληνικά», θα αναπτυχθούν ένα ξενοδοχείο και μία μαρίνα, στη δεύτερη χωρική ενότητα, με την επωνυμία «Κούνδουρος», θα ανακατασκευαστεί η Βίλα του Κούνδουρου, στην οποία πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα της γνωστής ελληνικής ταινίας «Η νεράιδα και το παλικάρι». Για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης Βίλας αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα η έκδοση της σχετικής οικοδομικής άδειας.

Η τρίτη χωρική ενότητα, έκτασης 9 στρεμμάτων, με την επωνυμία «Μικρό Βαθύ» περιλαμβάνει 5 βίλες, τις Seasons Villas, και αναμένεται έγκριση για την πολεοδόμηση 230 τ.μ. επιπλέον. Η τέταρτη χωρική ενότητα με την επωνυμία «Αλμυρός-Ακρωτήρι» περιλαμβάνει το boutique ξενοδοχείο Island Concept, ενώ στην πέμπτη περιοχή, με την επωνυμία «Βαθύ», έκτασης 110 στρεμμάτων, θα αναπτυχθούν ένα κέντρο περίθαλψης ατόμων τρίτης ηλικίας και μία μαρίνα. Στόχος των επικεφαλής του έργου είναι στη συγκεκριμένη περιοχή να αναπτυχθεί ένα τουριστικό χωριό για συνταξιούχους. Η έκτη και τελευταία χωρική ενότητα, το «Τσιφλίκι», έκτασης 70 στρεμμάτων, περιλαμβάνει 19 βίλες εκ των οποίων οι 15 έχουν πωληθεί σε Γερμανούς, Αυστριακούς, Ρώσους και Βρετανούς. Στη συγκεκριμένη χωρική ενότητα θα κατασκευαστεί ένα μικρό ξενοδοχείο, δυναμικότητας 80 σουιτών.