Tο άμεσο μέλλον των αεροπορικών ταξιδιών παραμένει εξαιρετικά ταραχώδες, σύμφωνα με την έρευνα της OAG σε 1.800 και πλέον Αμερικανούς ταξιδιώτες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Η εγχώρια παραγωγική ικανότητα στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 81% από τον Ιούνιο – Αύγουστο του 2021, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η αύξηση τροφοδοτείται από τη μεγάλη ζήτηση των καταναλωτών. Το 70% των καταναλωτών που ερωτήθηκαν από την OAG έχουν κλείσει πτήσεις για το μέλλον.

Ενώ η προθυμία των ταξιδιωτών να πετάξουν αυξάνεται, η παραλλαγή Delta, τα αυξημένα ποσοστά μετάδοσης του COVID και οι προτιμήσεις εμβολιασμού επηρεάζουν σημαντικά τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προοπτικές.

Η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών που ερωτήθηκαν από την OAG αναφέρουν ότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ωστόσο, η OAG διαπίστωσε ότι μόνο το 15% των μη εμβολιασμένων ατόμων σχεδιάζουν να εμβολιαστούν πριν από το επόμενο ταξίδι τους.

Πολλές αεροπορικές εταιρείες και προορισμοί εξετάζουν εντολές εμβολίου για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και την καταπολέμηση της μετάδοσης. Το 68% όλων των ερωτηθέντων στην έρευνα δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται ή θέλουν εγχώρια διαβατήρια εμβολίων και το 70% πιστεύει ότι τα διαβατήρια εμβολίων πρέπει να απαιτούνται για ταξίδια στο εξωτερικό.

Το ανησυχητικό είναι ότι από εκείνους που δήλωσαν ότι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, το 56% δήλωσε ότι δεν θα εμβολιαστεί ακόμη και αν η αεροπορική εταιρεία, το αεροδρόμιο ή ο προορισμός το απαιτούσαν για να ταξιδέψουν.

«Οι εντολές για εμβόλια είναι ένα πολωτικό ζήτημα. Πολλές αεροπορικές εταιρείες, κυβερνήσεις και προορισμοί εξετάζουν ενεργά την υποχρέωση εμβολίων να πετούν ή να εισέρχονται και η πλειοψηφία των ταξιδιωτών υποστηρίζει τη χρήση διαβατηρίων εμβολίων », δήλωσε ο Mayur Patel, επικεφαλής του APAC στην OAG.

«Παρόλο που αυτό μπορεί να προσθέσει καύσιμο στη φωτιά, η συνεχής δύναμη και η ανθεκτικότητα ολόκληρης της ταξιδιωτικής αγοράς συνδέεται άμεσα με υψηλότερα επίπεδα εμβολιασμού και χαμηλότερα ποσοστά μετάδοσης».

Άλλα συμπεράσματα από την έρευνα του OAG περιλαμβάνουν:

Οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για τον COVID-19 κρατούν τους ταξιδιώτες προσγειωμένους.

Από το 30% των ερωτηθέντων που δεν έχουν κλείσει ακόμη πτήσεις, το 40% περιμένουν να βελτιωθούν τα ποσοστά και οι κανονισμοί εμβολιασμού και το 30% περιμένουν να απαιτηθούν διαβατήρια εμβολίου.

Οι προοπτικές των επαγγελματικών ταξιδιών παραμένουν θολές. Μόνο το 62% των επαγγελματικών ταξιδιωτών δήλωσε ότι η εταιρεία τους σχεδιάζει αεροπορικά ταξίδια τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 38% είπε ότι η εταιρεία τους είτε δεν έχει σχέδια (20%) είτε δεν έχει καθορίσει σχέδια (18%).

Τα ταξίδια για διακοπές αναμένεται να ανακάμψουν. Η περίοδος ταξιδιών διακοπών του 2021 προβλέπει ότι θα είναι πολύ ισχυρότερη από το 2020. Από το 38% των ταξιδιωτών που ερωτήθηκαν από την OAG που δήλωσαν ότι συνήθως πετούν για τις διακοπές, μόνο το 40% αυτής της ομάδας το έκανε το 2020. Φέτος, το ποσοστό αυτού ομάδα που σκοπεύει να πετάξει πάνω από το διπλάσιο (85%). Η προγραμματισμένη χωρητικότητα για την εβδομάδα των Ευχαριστιών λέει μια παρόμοια ιστορία, αυτή τη στιγμή με 47% περισσότερες εγχώριες θέσεις σε κράτηση από πέρυσι.

Η συμπεριφορά κράτησης παραμένει ασταθής. Σχεδόν οι μισοί από τους ταξιδιώτες που ερωτήθηκαν εξακολουθούν να κάνουν κράτηση σε σύντομο χρονικό διάστημα (μεταξύ δύο εβδομάδων και ενός μήνα νωρίτερα) και οι μισοί κρατούν μεταξύ δύο και έξι επιπλέον μηνών. Το 88 % αναμένει ότι οι τιμές των εισιτηρίων θα αυξηθούν τους επόμενους 12 μήνες.