Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe) προτρέπει τις χώρες να καταλήξουν σε μακροχρόνια συμφωνία (LTAG) για τη μείωση εκπομπών CO2, σύμφωνα με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

Η έκκληση γίνεται με αφορμή τη συνάντηση υπουργών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων από όλες τις χώρες στα κεντρικά γραφεία του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), στο Μόντρεαλ του Καναδά, μεταξύ 19 και 22 Ιουλίου.

Η συνάντηση σκοπεύει να θέσει έναν μακροπρόθεσμο φιλόδοξο στόχο για τη μείωση των εκπομπών CO2 στη διεθνή αεροπορία.

Σύμφωνα με το ACI Europe, η αεροπορία διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στη σύνδεση των κοινοτήτων και στη δημιουργία και διατήρηση επιχειρηματικών δεσμών.
Μεταφέρει το 45% του παγκόσμιου εμπορίου και υποστηρίζει το 58% του παγκόσμιου τουρισμού.

Επιπλέον, ο τομέας των αερομεταφορών στοχεύει να συνεχίσει να παρέχει αυτόν τον ζωτικό σύνδεσμο με πιο φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους, μειώνοντας έτσι τον αντίκτυπό του στο παγκόσμιο κλίμα και επιτυγχάνοντας καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

Όπως εξηγεί το ACI Europe, τα τελευταία 15 χρόνια, η διαπίστευση άνθρακα αεροδρομίου -το παγκόσμιο πρότυπο πιστοποίησης διαχείρισης άνθρακα αεροδρομίου- έχει αυξηθεί και περιλαμβάνει 403 πιστοποιημένα αεροδρόμια σε όλα τα επίπεδα προγράμματος σε 79 χώρες παγκοσμίως.

Από αυτά λοιπόν, 87 αεροδρόμια είτε είναι ουδέτερα από άνθρακα είτε ακολουθούν τα υψηλότερα επίπεδα του προγράμματος. Το ACI Europe αποκαλύπτει επίσης ότι δέκα αεροδρόμια έχουν ήδη πετύχει καθαρό μηδέν.