Το CDC μείωσε την ειδοποίησή του για τον Covid-19 στο Επίπεδο 2 «μέτριου» κινδύνου για τους ταξιδιώτες κρουαζιέρας, από το επίπεδο «υψηλού» κινδύνου 3.

Το επίπεδο 2 είναι το χαμηλότερο επίπεδο που έχει εκδώσει το CDC για ταξίδια κρουαζιέρας από την έναρξη της πανδημίας το 2020.

Υπό το τρέχον επίπεδο, το CDC συμβουλεύει τους ταξιδιώτες να είναι ενημερωμένοι με τα εμβόλια Covid-19 πριν από την κρουαζιέρα και προειδοποιεί όσους δεν είναι ενημερωμένοι με τους εμβολιασμούς τους ή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια, να πρέπει να αποφεύγουν τα ταξίδια με κρουαζιέρες.

«Ο ιός που προκαλεί τον Covid-19 εξαπλώνεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση στα πλοία και η πιθανότητα να κολλήσετε τον Covid-19 σε κρουαζιερόπλοια είναι μέτρια, ακόμα κι αν είστε ενημερωμένοι με τα εμβόλια σας για τον Covid-19», αναφέρει η ειδοποίηση από το CDC.

Το CDC συνιστά στους επισκέπτες να φορούν μάσκες όταν βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους, έξω από τις δικές τους καμπίνες.

Το πρακτορείο συμβουλεύει επίσης τα καταδρομικά να ελέγχουν τον χρωματικό κωδικό του πλοίου τους για να ελέγξουν πόσα κρούσματα έχουν αναφερθεί και να ελέγξουν την κατάσταση εμβολιασμού του πλοίου. Το CDC συνιστά στους ταξιδιώτες να κάνουν τεστ Covid τρεις έως πέντε ημέρες μετά την κρουαζιέρα τους, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού.

Το επίπεδο προειδοποίησης ήταν πηγή απογοήτευσης για τη βιομηχανία κρουαζιέρας, η οποία είχε υποστηρίξει ότι τα κρουαζιερόπλοια ξεχώριζαν . Η CLIA το χαρακτήρισε «περίπλοκο» όταν το CDC εξέδωσε ανακοίνωση επιπέδου 4 τον Δεκέμβριο κατά την άνοδο της παραλλαγής Omicron, προειδοποιώντας τα κρουαζιερόπλοια να μην ταξιδεύουν . Η CLIA είχε υποστηρίξει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν σε κρουαζιερόπλοια ήταν μια μικρή μειοψηφία κρουσμάτων και ήταν συχνά ασυμπτωματικές, απαιτώντας λίγους ιατρικούς πόρους.

Ο πρωταρχικός παράγοντας που χρησιμοποιεί το CDC για να προσδιορίσει το επίπεδο απειλής του ταξιδιώτη είναι ο αθροιστικός αριθμός νέων κρουσμάτων Covid-19 μεταξύ των μελών του πληρώματος τις τελευταίες 14 ημέρες.

Για ένα επίπεδο “μέτριας” απειλής επιπέδου 2, αυτός ο αριθμός πρέπει να είναι μεταξύ 500 και 999 περιπτώσεων. Στο Επίπεδο 3, τα σωρευτικά νέα κρούσματα Covid-19 ήταν μεταξύ 1.000 και 2.000 σε περιόδους 14 ημερών. Στο Επίπεδο 4, καταμετρήθηκαν περισσότερες από 2.000 σωρευτικές νέες περιπτώσεις πληρώματος Covid-19 σε διάστημα 14 ημερών.