Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ως οικοδεσπότης του Euro 2024 (14 Ιουνίου – 14 Ιουλίου), η Γερμανία αναμένει 1 δις ευρώ έσοδα από τους διεθνείς τουρίστες που φτάνουν στη χώρα για τους ποδοσφαιρικούς αγώνες, όπως προβλέπει το Ινστιτούτο Ifo.

Το ποσοστό αυτό, αντιπροσωπεύει περίπου το 0,1% της οικονομικής παραγωγής της χώρας κατά το δεύτερο τρίμηνο.
Όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο οικονομικών ερευνών της χώρας, υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο του τομέα της φιλοξενίας στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων του πρωταθλήματος.

Ωστόσο, είναι αυτή η οικονομική έκρηξη αναμένεται να είναι παροδική, με επακόλουθη μείωση των εξαγωγών υπηρεσιών μόλις ολοκληρωθεί το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
Αν και οι αγώνες μπορεί να δώσουν προσωρινή ώθηση στην οικονομία, ο συνολικός αντίκτυπος θα είναι μάλλον ουδέτερος.

Το Ινστιτούτο προβλέπει ότι κατά τη διάρκεια του UEFA Euro 2024 αναμένονται περισσότεροι από 600.000 ξένοι ταξιδιώτες και επιπλέον 1,5 εκατομμύριο διανυκτερεύσεις. Τα στοιχεία αυτά βασίζονται σε υπολογισμούς από το FIFA World Cup 2006 που φιλοξένησε η Γερμανία.

Το Euro 2024 είναι ένας οικονομικός μοχλός

Οι επιπτώσεις αυτού του μεγάλου γεγονότος θα γίνουν αισθητές σε διάφορους τομείς, ωφελώντας ιδιαίτερα τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια στις δέκα πόλεις που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες.

Αυτές οι εγκαταστάσεις, μαζί με τα μεγάλα γήπεδα και το πλήθος φιλάθλων, θα αποτελέσουν το επίκεντρο της διοργάνωσης, προσελκύοντας τόσο τοπικούς όσο και διεθνείς επισκέπτες.

Οι περιοχές βάσης των 24 ομάδων θα έχουν επίσης αυξημένη δραστηριότητα, με τους παίκτες και τους φιλάθλους να κάνουν κρατήσεις σε καταλύματα σε αγροτικές περιοχές κατά τη διάρκεια του τουρνουά.
Παράλληλα, οι δράσεις τέχνης και πολιτισμού του Euro 2024, με πάνω από 300 εκδηλώσεις σε 45 τοποθεσίες σε ολόκληρη τη Γερμανία, θα συμβάλουν περαιτέρω στην οικονομική ζωντάνια της χώρας.

Οι επισκέπτες θέλουν να μείνουν περισσότερο στη Γερμανία

Παράλληλα, υπάρχει ισχυρή ένδειξη υψηλού ενδιαφέροντος για παράταση της διαμονής στη Γερμανία των διεθνών τουριστών που φτάνουν στη χώρα για το UEFA Euro 2024.
Αυτό αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα από το Γερμανικό Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού (GNTB) σε τρεις βασικές αγορές προέλευσης (Βρετανία, Γαλλία και Ισπανία).

  • Το 92% θα παρατείνει τη διαμονή του.
  • Το 40% θα κάνει τουλάχιστον τέσσερις διανυκτερεύσεις.

Η συνολική επίδραση του Euro 2024 στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εξαρτάται επίσης από την απόδοση της εθνικής Γερμανίας στη διοργάνωση. Αυτό υπογραμμίζει τη συναισθηματική και οικονομική σημασία της διοργάνωσης.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας αναμένει επίσης το διάστημα των αγώνων μια προσωρινή ανάκαμψη στις πωλήσεις λιανικής -μετά το υποτονικό κλίμα μέχρι στιγμής- αλλά όχι στον ίδιο βαθμό όπως στο FIFA World Cup 2006.