Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ σχεδιάζει να αυξήσει τα αερολιμενικά του τέλη 14,8% το επόμενο έτος, μια αύξηση υψηλότερη από το αναμενόμενο 12%.

Το Schiphol είπε ότι μια τέτοια αύξηση θεωρείται απαραίτητη για την αντιστάθμιση των απωλειών εσόδων που σημειώθηκαν το 2022, ένα έτος που χαρακτηρίζεται από μειωμένη εναέρια κυκλοφορία.

Η αύξηση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ποιότητας των υπηρεσιών στο Schiphol και τη χρηματοοικονομική του σταθερότητα.
Οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου υποστηρίζουν επίσης ότι αυτή η προσέγγιση είναι σύμφωνη με το ρυθμιστικό πλαίσιο.

Οι ελλείψεις προσωπικού στις εταιρείες ασφαλείας που δραστηριοποιούνται στο Schiphol έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον μειωμένο αριθμό πτήσεων το 2022.
Ως απάντηση σε αυτές τις ελλείψεις, η Schiphol έπρεπε να εφαρμόσει περιορισμούς στον αριθμό αναχωρήσεων σε επιβάτες σε ορισμένες περιόδους κατά τη διάρκεια του έτους.

Ο καθορισμός στα τέλη αεροδρομίου στο Schiphol υπόκειται σε αυστηρούς νομοθετικούς κανονισμούς.

Σύμφωνα με το αεροδρόμιο, εάν τα έσοδα που παράγονται από τα τέλη υπερβαίνουν τα έξοδα που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση των αερομεταφορέων, το πλεόνασμα επιστρέφεται στις αεροπορικές εταιρείες.
Ως αποτέλεσμα, οι αερολιμενικές χρεώσεις για το επόμενο έτος θα μειωθούν. Αυτό συνέβη σχετικά πρόσφατα και συγκεκριμένα μεταξύ 2016 και 2019.

Τα αεροπορικά τέλη που πληρώνουν οι αεροπορικές εταιρείες στο Schiphol κατανέμονται σε εγκαταστάσεις και υπηρεσίες που ωφελούν τις ίδιους τους αερομεταφορείς. Αυτό περιλαμβάνει βασικούς τομείς όπως η συντήρηση του διαδρόμου, τα μέτρα ασφαλείας, η συντήρηση τερματικού σταθμού και οι υπηρεσίες καθαρισμού.

Ο κόμβος του Άμστερνταμ έχει προγραμματίσει να επενδύσει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ 2024 και 2027, εστιάζοντας σε συντήρηση και αναβαθμίσεις.
Αυτά τα σχέδια περιλαμβάνουν εκτεταμένα έργα που στοχεύουν στην αναζωογόνηση διαφορετικών περιοχών του αεροδρομίου.