To top 10 των χωρών με την καλύτερη διεθνή αεροπορική συνδεσιμότητα κατά τη διάρκεια του 2024, παρουσίασε η Mabrian, διαπιστώνοντας ισχυρή ανάκαμψη της διαθεσιμότητας των εξερχόμενων αεροπορικών θέσεων σε δύο βασικούς κόμβους της Ασίας, την Κίνα και την Ιαπωνία. Η Ισπανία κατατάσσεται τρίτη, μετά τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εδραιώνουν τη θέση τους ως κόμβοι συνδεσιμότητας για τη Μέση Ανατολή.

Ασία

Σύμφωνα με τα στοιχεία αεροπορικής συνδεσιμότητας για το 2024, η Ασία κερδίζει ταχύτητα στην ανοικοδόμηση του διεθνούς της δικτύου, αυξάνοντας έντονα το 2024. Ειδικότερα η διαθεσιμότητα διεθνών αεροπορικών θέσεων της Κίνας κατέγραψε άνοδο κατά 75,8% σε σύγκριση με πέρυσι, φτάνοντας τις 75,6 εκατ. θέσεις χωρητικότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, ενώ η Ιαπωνία κινείται στο +35,1%, προσφέροντας περισσότερες από 60,8 εκατ. θέσεις σε εξερχόμενες πτήσεις που συνδέονται με ξένες αγορές.

Η κατάταξη έχει δημιουργηθεί με βάση τα δεδομένα διαθεσιμότητας θέσεων σε πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί σε διεθνείς, απλής μετάβασης, απευθείας πτήσεις για το 2024. Το σύνολο των αεροπορικών θέσεων για αυτές τις 10 χώρες ανέρχεται στο 43% των παγκόσμιων εξερχόμενων αεροπορικών θέσεων κατά τους 12 μήνες που αναλύθηκαν.

Ευρώπη

Πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία) εμφανίζονται στην κατάταξη, όλες τους με σταθερή ανάπτυξη. Η Ιταλία πρόσθεσε 13,7% αεροπορικές θέσεις σε διεθνείς πτήσεις κατά τη διάρκεια του 2024 και η Ισπανία, τρίτη στη λίστα σημείωσε άνοδο 11,5% σε ετήσια βάση. Η Γερμανία κατέχει την τέταρτη θέση με αύξηση 8,2%, ακολουθούμενη από τη Γαλλία, με ενίσχυση των διεθνών αεροπορικών θέσεων κατά 5% συγκριτικά με το 2023.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Τουρκία, ένας από τους βασικούς κόμβους συνδεσιμότητας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, αύξησε τη διαθεσιμότητα των εξερχόμενων αεροπορικών θέσεων κατά 8,9% από έτος σε έτος. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εδραιώνουν τη θέση τους ως κόμβος συνδεσιμότητας στη Μέση Ανατολή και κατατάσσονται στην έκτη θέση, με 85,6 εκατ. θέσεις διαθέσιμες σε διεθνείς πτήσεις και ετήσια αύξηση 10,2%.

«Η απόδοση των αεροδρομίων των χωρών του Κόλπου ήταν υψηλές. Το 8% της διαθεσιμότητας διεθνών αεροπορικών θέσεων συγκεντρώνεται σε πτήσεις εξερχόμενων κυρίως από, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ, το Ομάν και το Μπαχρέιν.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Mabrian, εκτός από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ (+13% αύξηση ετησίως και κοντά στα 31 εκατομμύρια εξερχόμενες διεθνείς αεροπορικές θέσεις) και η Σαουδική Αραβία (+11,8% αύξηση ετησίως και πάνω από 40,6 εκατομμύρια εξερχόμενες διεθνείς αεροπορικές θέσεις) είναι οι αγορές που παρουσιάζουν τις καλύτερες επιδόσεις σε αυτήν την περιοχή, μαζί με το Μπαχρέιν (+7,6% διαχρονική ανάπτυξη), ενώ το Ομάν παραμένει σταθερό και η διεθνής αεροπορική συνδεσιμότητα του Κουβέιτ μειώνεται, μειώνοντας το -1,6% των συνολικών εξερχόμενων θέσεων.

Η διεθνής συνδεσιμότητα με τη Λατινική Αμερική διευρύνεται

Το Μεξικό, η κορυφαία χώρα στη Λατινική Αμερική ανά διεθνή αεροπορική συνδεσιμότητα, και κατατάσσεται 19η αυξάνοντας τις διαθέσιμες θέσεις του σε διεθνείς πτήσεις κατά +5,7% σε σύγκριση με πέρυσι. Πέρα από την πρώτη 20άδα, η Βραζιλία είναι η επόμενη χώρα της Λατινικής Αμερικής σε αυτή τη λίστα, με ετήσια αύξηση +19,6% από έτος σε έτος, ακολουθούμενη από την Κολομβία (+18%), τον Παναμά (+18,2%). και τη Δομινικανή Δημοκρατία (+9,1%).

Η Αργεντινή (+14,8%), η Χιλή (26,9%) και το Περού (+17,5%) παρουσιάζουν επίσης θετικές επιδόσεις και έχουν αυξήσει τη διεθνή συνδεσιμότητα φέτος. όπως και άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής, όπως ο Ισημερινός (+8,4%) και η Ουρουγουάη (+17,6%) που έχουν λιγότερες θέσεις σε απευθείας διεθνείς πτήσεις, αλλά συνεχίζουν να ενισχύουν το δίκτυο συνδεσιμότητας τους με άλλες αγορές πηγών.

Όπως και στην περίπτωση των κύριων αγορών στη Νότια Αμερική, «οι χώρες της Κεντρικής Αμερικής ενισχύουν το διεθνές τους δίκτυο, αυξάνοντας τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων σε απευθείας πτήσεις, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας τόσο για την αύξηση του αριθμού των αφίξεων, όσο και για τη διαφοροποίηση της ζήτησης. » εξηγεί η Σέντρα. Ως εκ τούτου, η Κόστα Ρίκα έχει προσθέσει +15,2% περισσότερες θέσεις σε απευθείας διεθνείς συνδέσεις. Το Ελ Σαλβαδόρ τα αύξησε κατά +24%, η Γουατεμάλα κατά +12,9%. ενώ η Ονδούρα και η Νικαράγουα έχουν προσθέσει +7,8% και +18,8% αντίστοιχα.