Κατά τη διάρκεια της COP15 στο Μόντρεαλ, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) και η Sustainable Hospitality Alliance (η Συμμαχία) ανακοίνωσαν μια νέα συνεργασία που θα φέρει σε επαφή τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ένα κοινό όραμα για ανάσχεση και αναστροφή της απώλειας βιοποικιλότητας έως το 2030.

Το όραμα βλέπει τον παγκόσμιο τομέα Ταξιδιών και Τουρισμού να υποστηρίζει και να εμπνέει κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και κοινωνία να εφαρμόσουν το Παγκόσμιο Πλαίσιο Βιοποικιλότητας μετά το 2020 και να βοηθήσουν στη μεταμόρφωση της σχέσης μας με τον φυσικό κόσμο.

Οι υπογράφοντες του οράματος έχουν δεσμευτεί να υιοθετήσουν μια θετική για τη φύση προσέγγιση στον τουρισμό μέσω της ενσωμάτωσης διασφαλίσεων για τη βιοποικιλότητα, μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα, τις επιπτώσεις της ρύπανσης, τη μη βιώσιμη χρήση των πόρων και την προστασία και αποκατάσταση της φύσης και της άγριας ζωής της.

Αυτή η συνεργασία ακολουθεί τη δημοσίευση της έκθεσης « Nature Positive Travel & Tourism » του WTTC , η οποία δημιουργήθηκε από κοινού με την ANIMONDIAL, και εστιάζει στην ανάσχεση και την αναστροφή των ζημιών στη φύση, ώστε ο ζωντανός κόσμος να μπορεί να ανακάμψει από την τρέχουσα εξάντληση του. Αυτό συνεπάγεται την ελαχιστοποίηση της συνεχιζόμενης ζημίας και τη λήψη θετικών μέτρων για την αποκατάσταση της φύσης, ώστε να αποφέρει ένα συνολικό όφελος για τη βιοποικιλότητα και να βοηθήσει στην επίτευξη του Καθαρού Μηδενός.

Σχεδόν 150 οργανισμοί έχουν εγγραφεί στο όραμα μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων διεθνών ξενοδοχειακών ομάδων, ταξιδιωτικών πρακτόρων, ταξιδιωτικών πρακτόρων, προορισμών και διεθνών φιλανθρωπικών οργανώσεων για την άγρια ​​ζωή.

Συμπληρώνοντας τη δύναμη του ιδιωτικού τομέα, ο UNWTO, ως η φωνή του τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο διακυβέρνησης, θα εργαστεί για να συμμετάσχει κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς και να ανακοινώσει το κοινό όραμα του τουρισμού ως πυλώνα διατήρησης της άγριας ζωής και προστασίας των οικοτόπων.

Η πρόοδος θα καθοδηγείται επίσης από τα αξιόπιστα δεδομένα και την ανάλυση του UNWTO, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοποριακής πρωτοβουλίας Measuring the Sustainability of Tourism (MST) και του αυξανόμενου Διεθνούς Δικτύου Παρατηρητηρίων Αειφόρου Τουρισμού (INSTO).

Το όραμα προβλέπει ένα μέλλον όπου οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν πολιτικές που ενσωματώνουν διασφαλίσεις για τη βιοποικιλότητα σε όλες τις δραστηριότητές τους και την αλυσίδα εφοδιασμού. Το όραμα θα επιτρέψει επίσης στον τομέα να αναλάβει δράση για την αποφυγή ή την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων στη φύση και να διαδραματίσει προληπτικό ρόλο στην προστασία και την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας.

Αναπόσπαστο σε αυτό θα είναι η ενισχυμένη αναγνώριση της σημασίας των καθαρών ωκεανών για τον τομέα, με περίπου το 40% της παγκόσμιας «Γαλάζιας Οικονομίας» να σχετίζεται με τον τουρισμό, σύμφωνα με στοιχεία του UNWTO.