Σύνταξη: tourismtoday.gr

Μεγάλες πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και η Νέα Υόρκη θα παραμείνουν παγκόσμιες δυνάμεις στον τουρισμό, όπως αποκαλύπτει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).

Ωστόσο σύμφωνα με πρόβλεψη του WTTC τα επόμενα δέκα χρόνια, το Πεκίνο, η Σαγκάη και το Μακάο ανεβαίνουν στη λίστα των κορυφαίων προορισμών πόλεων.
Η πρόβλεψη έγινε σε νέα έρευνα του που δείχνει ότι οι διακοπές στην πόλη επιστρέφουν και αυξάνονται σε δημοτικότητα μετά την πανδημία.

Ο Covid-19 είχε καταστροφικές επιπτώσεις στα ταξίδια και τον τουρισμό και ειδικότερα στις μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο καθώς οι χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους ως απάντηση.

Καθώς τα σύνορα άνοιξαν ξανά, πολλοί ταξιδιώτες αναψυχής αντάλλαξαν τις επισκέψεις στις πόλεις με λιγότερο πληθυσμιακούς προορισμούς, όπως παράκτιους και αγροτικούς προορισμούς, σύμφωνα με το WTTC.

Η μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τη Visa και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Oxford Economics ανέλυσε βασικούς δείκτες όπως η συμβολή των ταξιδιών και του τουρισμού στο ΑΕΠ, την απασχόληση και τις ταξιδιωτικές δαπάνες, δείχνει ανάκαμψη.

Το Παρίσι κατατάχθηκε ως ο πιο ισχυρός προορισμός πόλης στον κόσμο με ταξιδιωτικό και τουριστικό τομέα αξίας σχεδόν 36 δις δολαρίων το 2022, όσον αφορά στην άμεση συνεισφορά του ΑΕΠ στην πόλη.
Το WTTC προβλέπει τώρα ότι η γαλλική πρωτεύουσα θα πέσει στην τρίτη θέση, αν και η αξία της θα ανέλθει σε περισσότερα από 49 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Πεκίνο, επί του παρόντος ο δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός πόλης στον κόσμο με ταξιδιωτικό και τουριστικό τομέα αξίας σχεδόν 33 δις δολαρίων.
Προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει το Παρίσι μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, φτάνοντας τα 77 δις δολάρια.

Ο τομέας των ταξιδιών και του τουρισμού του Ορλάντο αποτιμήθηκε στα 31 δις δολάρια το 2022. Ωστόσο, παρά τις προβλέψεις που υποδηλώνουν ότι θα αυξηθεί κατά σχεδόν 50% στα 45 δις δολάρια μέχρι το 2032, το κέντρο θεματικών πάρκων των ΗΠΑ θα πέσει στην κατάταξη και θα γίνει ο τέταρτος μεγαλύτερος προορισμός πόλης.

Όπως δήλωσε η Julia Simpson, επικεφαλής του WTTC «οι τουρίστες θα έχουν πάντα αγαπημένες πόλεις στις οποίες θα επιστρέφουν, αλλά καθώς άλλες χώρες δίνουν προτεραιότητα στα ταξίδια και τον τουρισμό, θα δούμε νέους και αναδυόμενους προορισμούς να αμφισβητούν τα παραδοσιακά αγαπημένα».