Σύνταξη: tourismtoday.gr

Συστάσεις και βέλτιστες πρακτικές για τη διαχείριση σε βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις -ενός ταχέως αναπτυσσόμενου και σημαντικού τμήματος- αποκαλύπτει σε έκθεση του το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).

Η έκθεση, «Βέλτιστες πρακτικές για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις», αναπτύχθηκε από το WTTC με την υποστήριξη της Airbnb.
Με βάση τις εμπειρίες πόλεων σε όλο τον κόσμο προσφέρει βέλτιστες πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα σε αυτό το είδος καταλύματος. Σύμφωνα με το WTTC:

  • Η ικανότητα του κλάδου να υποδέχεται ταξιδιώτες έχει αυξηθεί εν μέρει λόγω της αυξανόμενης δημοτικότητας των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων.
  • Οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις έχουν αυξήσει τον αριθμό των διαθέσιμων καταλυμάτων.
  • Τα καταλύματα του είδους βοηθούν την εξάπλωση των επισκεπτών σε έναν προορισμό, διευρύνοντας τη συμμετοχή της τοπικής κοινότητας στον τουρισμό και προσφέρουν μια διαφορετική και μοναδική επιλογή στους ταξιδιώτες.

Για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αυξημένης δημοτικότητας αυτών των καταλυμάτων, η έκθεση προσφέρει περιπτωσιολογικές μελέτες από προορισμούς όπως το Κέιπ Τάουν, το Σίδνεϊ και το Σιάτλ, μεταξύ άλλων.

Περιλαμβάνει απλές συστάσεις πολιτικής όπως κοινή χρήση δεδομένων, εγγραφή, έξυπνη φορολογία και προσεγγίσεις μακροπρόθεσμων κοινοτικών επενδύσεων προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων φορέων Ταξιδιών και Τουρισμού και μπορεί να ενημερώσει τη νομοθεσία.

«Καθώς αρχίζουμε να ανακάμπτουμε από την καταστροφή της πανδημίας, πρέπει να επικεντρωθούμε στη βελτίωση της βελτίωσης σε κάθε κλάδο μας, δήλωσε η Julia Simpson, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του WTTC.

Οι βέλτιστες πρακτικές που της έκθεσης θα παράσχουν στις κυβερνήσεις βασικές συστάσεις πολιτικής που θα προωθήσουν τον τουρισμό στους προορισμούς τους, ενώ παράλληλα θα υποστηρίζουν αυτές τις τοπικές κοινότητες.

Γνωρίζουμε ότι οι ταξιδιώτες είναι έτοιμοι να εξερευνήσουν τον κόσμο για άλλη μια φορά και η επιστροφή τους θα βοηθήσει επίσης να ενισχύσει την τόσο αναγκαία οικονομική ανάκαμψη του κόσμου».

Οι επισκέπτες συχνά προσελκύονται από βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις για την ευελιξία και τις ανέσεις που προσφέρουν, όπως κουζίνες, χώρους γραφείων και κήπους, και τη δυνατότητα διαμονής σε τοποθεσίες εκτός των παραδοσιακών τουριστικών ζωνών.

Σύμφωνα με έρευνα επισκεπτών που έμειναν σε καταχωρίσεις της Airbnb το 2021, το 20% ανέφερε ότι αν δεν ήταν επιλογή της επιλογής του ακινήτου, θα είχαν αλλάξει τη διάρκεια της διαμονής τους για να διασφαλίσουν ότι θα μπορούσαν να κάνουν κράτηση για το ακίνητο που προτιμούν.

«Οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις επιτρέπουν στους ανθρώπους να συμμετέχουν στην τουριστική οικονομία. Το εισόδημα που αποκτάται μέσω της φιλοξενίας βοηθά πολλούς ανθρώπους να περιηγηθούν στις επιπτώσεις του πληθωρισμού, τονίζει ο Theo Yedinsky, Διευθυντής Παγκόσμιας Πολιτικής της Airbnb.

Το 35% των οικοδεσποτών της Airbnb παγκοσμίως δηλώνουν ότι φιλοξενούν για να βοηθήσουν στην κάλυψη του αυξανόμενου κόστους ζωής.
Επιπλέον, οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις βοηθούν στην εξάπλωση των δαπανών των επισκεπτών μέσω των κοινοτήτων.

Καθώς επιστρέφουν τα ταξίδια, οι κυβερνήσεις και οι τουριστικοί αξιωματούχοι μπορούν να συνεργαστούν με πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης όπως η Airbnb για να αναπτύξουν δίκαιους, λογικούς κανόνες που ενισχύουν τους προορισμούς και διατηρούν αυτά τα οικονομικά οφέλη για τις κοινότητες και τους κατοίκους της περιοχής».

Σύμφωνα με την έκθεση, οι κυβερνήσεις μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να υιοθετήσουν σχέδια κοινής χρήσης δεδομένων, εγγραφής, έξυπνης φορολογίας και μακροπρόθεσμων κοινοτικών επενδυτικών σχεδίων για να εξασφαλίσουν ότι οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις θα συνεχίσουν να ωφελούν και να υποστηρίζουν την κοινότητα του προορισμού.

Η έκθεση ανέλυσε έναν αριθμό δημοφιλών προορισμών που επωφελήθηκαν από την εφαρμογή ισορροπημένων κανόνων για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων.

Επιπλέον, η συνεργασία με πλατφόρμες βραχυπρόθεσμων μισθώσεων για συμφωνίες ψηφιακής εγγραφής και κοινής χρήσης δεδομένων, υποστηρίζει τη συμμόρφωση των φορέων εκμετάλλευσης βραχυπρόθεσμων μισθώσεων, ενώ παρέχει στις κυβερνήσεις πληροφορίες για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του κλάδου.

Η κοινή χρήση δεδομένων επιτρέπει στις κυβερνήσεις να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται τις βραχυπρόθεσμες δραστηριότητες ενοικίασης και συμβάλλει στην ενημέρωση των αποφάσεων πολιτικής που βασίζονται σε δεδομένα.

Το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής επωφελήθηκε από αυτά τα δεδομένα για να διαμορφώσει αποφάσεις σχετικά με τον τουρισμό και την στεγαστική πολιτική κατά τη διάρκεια μιας κρίσης σε προσιτές τιμές στέγασης το 2017.

Οι κυβερνήσεις μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την οικονομική δραστηριότητα και τη φορολογία των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων που δημιουργούνται για τους προορισμούς τους.
Στο Πουέρτο Ρίκο, η αύξηση των φορολογικών εσόδων διευκόλυνε τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της Εταιρείας Τουρισμού του Πουέρτο Ρίκο.

Οι κάτοικοι μπορούν να επωφεληθούν από το επιπλέον εισόδημα που αποκτούν μέσω της φιλοξενίας.

Επίσης, οι γαλλικές αρχές συνεργάστηκαν με την Airbnb για να διασφαλίσουν ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ήταν απλό και αναλογικό για τους περιστασιακούς οικοδεσπότες.