Με σκοπό τη θέσπιση δράσεων και δεσμεύσεων για την επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) και η ισπανική κυβέρνηση διοργάνωσαν ένα υβριδικό συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν ηγέτες από τη βιομηχανία, τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, καλύπτοντας 95 χώρες και περισσότερες από 100 εταιρείες ταξιδιού και τουρισμού.

Αυτή η εκδήλωση διοργανώθηκε ως αποτέλεσμα της έκκλησης της WTTC για τους ηγέτες της G7 + Ισπανίας, Νότιας Κορέας και Αυστραλίας για συμφωνία στο υψηλότερο επίπεδο, για να σώσει τον τομέα και τα εκατομμύρια των θέσεων εργασίας που εξαρτώνται από αυτόν.

Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sánchez , επανέλαβε τη δέσμευσή του στον τομέα και επιβεβαίωσε την ηγεσία της Ισπανίας με τη διεξαγωγή σημαντικής διάσκεψης για τη συζήτηση βασικών μέτρων που απαιτούνται για την αναζωογόνηση των διεθνών ταξιδιών και τουρισμού.

Το συνέδριο ήταν συνέχεια της πρώτης σύσκεψης Τουρισμού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της G20 του περασμένου μήνα, όπου περίπου 45 CEOs και μέλη του WTTC προσκλήθηκαν για πρώτη φορά κατόπιν αιτήματος της Σαουδικής Αραβίας, της χώρας υποδοχής.

Ως αποτέλεσμα των συζητήσεων, η «Διακήρυξη της La Palma» υπογράφηκε από όλα τα βασικά μέρη.

Η «Διακήρυξη La Palma» περιλαμβάνει μια σειρά από βασικές συστάσεις που περιλαμβάνουν την έγκριση διεθνών πρωτοκόλλων για τις δοκιμές COVID-19 πριν από την αναχώρηση και την αποδοχή των αποτελεσμάτων κατά την άφιξη στον προορισμό. Αυτό το καθεστώς δοκιμών έχει αποδειχθεί επιτυχές σε πολλές χώρες, όπως η Ισπανία και τα Κανάρια Νησιά.

Η θέσπιση μέτρων υγειονομικού ελέγχου όπως αυτό, θα επιτρέψει μικρότερες περιόδους καραντίνας όταν επιστρέφουν στη χώρα προέλευσης ή θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην πλήρη εξάλειψη της καραντίνας.

Η «Διακήρυξη La Palma» προτείνει επίσης τη σύναψη διεθνών συμφωνιών για την εφαρμογή διεθνών ταξιδιωτικών διαδρόμων για τη διευκόλυνση της επιστροφής τόσο ταξιδιών αναψυχής όσο και επαγγελματικών ταξιδιών μεταξύ χωρών ή πόλεων με παρόμοιες επιδημιολογικές καταστάσεις.

Οι εταιρείες τουρισμού και ταξιδίων κλήθηκαν επίσης να προτείνουν περαιτέρω μέτρα για την προσαρμογή και τη διευκόλυνση των ταξιδιών στο πλαίσιο της πανδημίας. Αυτές οι επιλογές περιλάμβαναν την προσφορά ευέλικτων κρατήσεων, όρων πληρωμής ή αλλαγών, λόγω του θετικού COVID-19, ή την προσφορά προσιτών ή υψηλότερης αξίας προϊόντων για την παροχή κινήτρων σε εγχώρια και διεθνή ταξίδια.

Η «Διακήρυξη La Palma» καλεί όλα τα μέρη να προσαρμόσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα στη νέα παγκόσμια κατάσταση και να συνεργαστούν για την ανάπτυξη νέων προϊόντων που οδηγούν εγχώρια και διεθνή Ταξίδια και Τουρισμός, καθώς και εφαρμογή προγραμμάτων κατάρτισης για τη βελτίωση και την εκπαίδευση των τουριστικών εργαζομένων και των ΜΜΕ, ενδυνάμωση τους με τις ψηφιακές δεξιότητες που απαιτούνται για να προσαρμοστούν στο “νέο φυσιολογικό”.

Τέλος, μια πιο περιεκτική και ανθεκτική βιομηχανία θα προωθηθεί με την ενίσχυση των πρακτικών αειφορίας στον τουρισμό.

Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sánchez, εγκαινίασε το Συνέδριο και είπε ότι τα αποτελέσματα αυτής της Διάσκεψης Κορυφής θα ωφελήσουν εκατομμύρια οικογένειες και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

“Η προτεραιότητα είναι να καταστεί δυνατή η επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών, και για να γίνει αυτό, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε νέα διαθέσιμα εργαλεία, όπως πιο προσβάσιμα και αξιόπιστα διαγνωστικά τεστ, έτσι ώστε τα διεθνή ταξίδια να διασφαλίζουν την ασφάλεια”.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, κατέστησε σαφές ότι πρέπει να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία εκσυγχρονισμού του διεθνούς τουρισμού και να τον καταστήσουμε πιο περιεκτικό, προσβάσιμο και βιώσιμο και να διαδώσουμε καλύτερα τον πλούτο.

Εν κατακλείδι, είπε ότι ένας κόσμος χωρίς COVID-19 πλησιάζει, αλλά καθώς έρχεται αυτό το μέλλον, έχουμε υποχρέωση να μετριάσουμε τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης στον τομέα Ταξίδια και Τουρισμός.