Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) κάλεσε τους Μπόρις Τζόνσον και τους αρχηγούς κρατών της G7, να ξεκινήσουν επειγόντως τα διεθνή ταξίδια με ασφάλεια. Κάτι που όπως αναφέρει θα είναι κρίσιμο για την παγκόσμια οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη.

Το WTTC, που εκπροσωπεί τον παγκόσμιο ιδιωτικό τομέα, υπέβαλε το αίτημα σε ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, πρόεδρο της ομάδας εθνών G7 το 2021, λίγες μέρες πριν την συνάντηση των ηγετών στον Κόλπο Carbis στην Κορνουάλη.

Τα τρία βασικά μέτρα για να σωθεί ο παγκόσμιος τομέας Ταξιδιών και Τουρισμού

Η επιστολή καθόρισε τον κρίσιμο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η G7 για να οδηγήσει την πραγματική αλλαγή.

Να σώσει τον παγκόσμιο τομέα Ταξιδιών και Τουρισμού, αποκαθιστώντας με ασφάλεια τα διεθνή ταξίδια και την κινητικότητα μέσω τριών βασικών μέτρων. Όπως επισημαίνει το Συμβούλιο:

  • Το πρώτο είναι να θέσουμε το Ταξίδι και τον Τουρισμό στην καρδιά όλων των κυβερνητικών αποφάσεων παγκοσμίως. Αναγνωρίζοντας την οικονομική και κοινωνική του σημασία. Και με την δέσμευση για μια ισχυρότερη παγκόσμια συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.
  • Δεύτερον, να δεσμευτούμε για την εφαρμογή ενός σταθερού πλαισίου. Για να ανοίξετε ξανά τα διεθνή ταξίδια με ασφάλεια, μέσω της χρήσης δοκιμών, πρωτοκόλλων υγείας και υγιεινής, για την απρόσκοπτη ροή των ανθρώπων.
  • Να ανοίξετε ξανά τα διεθνή σύνορα μεταξύ χωρών με παρόμοια επιτυχημένη διάθεση εμβολιασμού και χαμηλά επίπεδα μόλυνσης. Όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή η κίνηση θα ξεκλειδώσει τόσο τα εισερχόμενα όσο και τα εξερχόμενα ταξίδια. Και θα δώσει σημαντική ώθηση και στις δύο οικονομίες, με βάση σαφείς, συνεπείς μετρήσεις και ακολουθώντας μια προσέγγιση βάσει δεδομένων.

Στις χώρες της G7, ο τομέας αντιπροσωπεύει το 5,11% της συνολικής οικονομίας

«Με τον παγκόσμιο τομέα Ταξιδιών και Τουρισμού να κρέμεται από ένα νήμα, ο Μπόρις Τζόνσον είναι σε μοναδική θέση να ηγηθεί της ανταπόκρισης της G7 για επανεκκίνηση διεθνών ταξιδιών, και να σώσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας και βιοποριστικά που εξαρτώνται από έναν ακμάζοντα τομέα, τόνισε η Βιρτζίνια Μεσσίνα, Ανώτερη Αντιπρόεδρος του WTTC και Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Και πρέπει να θέσουμε το Ταξίδι και τον Τουρισμό στην καρδιά όλων των κυβερνητικών αποφάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Να συμφωνήσουμε σε ένα συνεπές πλαίσιο για το άνοιγμα των διεθνών συνόρων.

Οι κίνδυνοι αν δεν το κάνουμε είναι τεράστιοι. Μόνο στις χώρες της G7, ο τομέας αντιπροσωπεύει το 5,11% της συνολικής οικονομίας. Και σχεδόν μία στις 10 από όλες τις θέσεις εργασίας παγκοσμίως (9,07%).

Εάν δεν σώσουμε τα διεθνή ταξίδια, απλά δεν θα επιτύχουμε παγκόσμια κοινωνικοοικονομική ανάκαμψη.

Ωστόσο, μπορούμε και πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία που παρουσιάζεται από την εξαιρετικά επιτυχημένη διάθεση εμβολιασμού, για την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών. Καθώς και τη δημιουργία γεφυρών όχι τοίχων. Αυτό θα επιτρέψει την ασφαλή και ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων που έχουν πλήρως εμβολιαστεί ή μπορούν να δείξουν απόδειξη αρνητικής δοκιμής.

Προτρέπουμε την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον που ηγήθηκε του κόσμου με τη χορήγηση της πρώτης δόσης εμβολιασμού COVID-19 και των άλλων ηγετών της G7 να κάνουν αυτό το θαρραλέο βήμα. Και να σώσουν έναν τομέα που θα είναι κρίσιμος για τη διάσωση των οικονομιών τους».

Στην επιστολή προς τον Μπόρις Τζόνσον, το WTTC δήλωσε ότι ο τομέας Ταξίδια και Τουρισμός θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην επίτευξη των πολιτικών προτεραιοτήτων της G7 που έθεσε η Προεδρία του.

Ενίσχυση της ανθεκτικότητας έναντι μελλοντικών πανδημιών

Ο παγκόσμιος τουριστικός φορέας είπε ότι δεν θα επιτύχουμε παγκόσμια ανάκαμψη, εκτός εάν η διεθνής κινητικότητα ξαναρχίσει και συμβάλει στην επαναφορά εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στην οικονομία. Επιτρέποντας στο ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο να ανθίσει ξανά.

Ταξίδια και Τουρισμός θα διαδραματίσουν επίσης βασικό ρόλο στην ενίσχυση της ετοιμότητας και της ανθεκτικότητας μας έναντι μελλοντικών πανδημιών. Καθώς και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση οικονομικού αντίκτυπου (EIR) του WTTC το 2019 ο τομέας συνέβαλε στο 10,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Και δημιούργησε περισσότερες από 330 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Δηλαδή μία στις δέκα θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ωστόσο, μετά από ένα χρόνο παγκόσμιου κλειδώματος και κλειστών συνόρων, περίπου 62 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον τομέα του Ταξιδιού και Τουρισμού έχουν χαθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Και με πολλά περισσότερα σε κίνδυνο αφού η συμβολή του κλάδου στο παγκόσμιο ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 4,5 τρις δολάρια στο -49,1%.