Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) προειδοποίησε τη βρετανική ταξιδιωτική βιομηχανία ότι οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν ένα άλλο «χαμένο καλοκαίρι». Εκτός εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ακολουθήσουν μια συντονισμένη προσέγγιση για να τους επιτρέψουν να ταξιδέψουν.

Ο παγκόσμιος τουριστικός φορέας επισημαίνει πώς οι χώρες της ΕΕ δεν πρέπει να κάνουν διακρίσεις εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου λόγω της παραλλαγής Delta. Και καλεί τις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη να συνεργαστούν. Και να ανοίξουν ξανά τα σύνορα.

Το αμφιλεγόμενο σύστημα φωτεινού σηματοδότη του Ηνωμένου Βασιλείου

Όπως αναφέρει το αμφιλεγόμενο σύστημα φωτεινού σηματοδότη του Ηνωμένου Βασιλείου, οι καραντίνες, οι δαπανηρές δοκιμές Covid-19 και η σύγχυση από τους ταξιδιωτικούς κανόνες κάνουν απαγορευτικά τα ταξίδια για τους παραθεριστές για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά παρά την επιτυχία της διάθεσης εμβολιασμού.

Το WTTC έχει ήδη προειδοποιήσει την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι αντιμετωπίζει απώλεια 19,8 εκατ. λιρών εάν δεν είναι δυνατή η πραγματοποίηση διεθνών ταξιδιών τον Ιούλιο. Και εκφράζει φόβους πώς και ο Αύγουστος θα έχει την ίδια μοίρα.

Το δεύτερο «χαμένο καλοκαίρι» των Βρετανών

Η Βιρτζίνια Μεσσίνα, ανώτερος αντιπρόεδρος του WTTC, δήλωσε πώς «είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι ο βρετανικός ταξιδιωτικός και τουριστικός τομέας και οι παραθεριστές αντιμετωπίζουν ένα ακόμη χαμένο καλοκαίρι. Χωρίς να βλέπουν σημαντικά ταξίδια, παρά την εξαιρετικά επιτυχημένη διάθεση εμβολιασμού.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού θα έπρεπε να έχει ξεκλειδώσει την πόρτα για διεθνή ταξίδια. Αντ’ αυτού, βλέπουμε το δεύτερο καλοκαίρι με περιορισμένες προοπτικές ταξιδιού, ενώ η Ευρώπη ξανανοίγει».

Υποστήριξε ότι «δεν χρειάζεται να είναι έτσι» και η διατήρηση της υγείας και της ασφάλειας μπορεί να εξακολουθεί να είναι η προτεραιότητα, ενώ τα διεθνή ταξίδια ανοίγουν ξανά με ασφάλεια.

Προέτρεψε την κυβέρνηση να επωφεληθεί από την ευκαιρία που δημιουργήθηκε έχοντας ένα τέτοιο υψηλό ποσοστό του πληθυσμού που εμβολιάστηκε πλήρως για να επιτρέψει σε αυτούς τους παραθεριστές να ταξιδέψουν με ασφάλεια.

Όχι διακρίσεις εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου λόγω της παραλλαγής Delta

Όπως επεσήμανε οι χώρες της ΕΕ δεν πρέπει να κάνουν διακρίσεις εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου λόγω της παραλλαγής Delta.

«Πρέπει επίσης να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην κάνουμε διακρίσεις εις βάρος ολόκληρων εθνικοτήτων λόγω της εμφάνισης παραλλαγών, είπε.

Ένας συνδυασμός δοκιμών θα παρέχει την απαραίτητη προστασία για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου μετάδοσης.

Μια συντονισμένη απάντηση από ηγέτες σε όλη την Ευρώπη είναι κρίσιμη εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να έχει οποιαδήποτε ελπίδα να σώσει μέρος της μέγιστης καλοκαιρινής περιόδου για τους ταξιδιώτες. Και τον δύσκολο τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η έρευνα του WTTC έδειξε ότι εάν τα διεθνή ταξίδια παρέμεναν εκτός ορίων για όλο τον Ιούλιο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα χάσει 639 εκατομμύρια λίρες την ημέρα.

Το WTTC ζήτησε επίσης την εγκατάλειψη του συστήματος φωτεινού σηματοδότη. Είπε ότι ένας άλλος μήνας καθυστερημένων ταξιδιών θα έθετε έως και 218.000 περισσότερες ταξιδιωτικές και τουριστικές θέσεις εργασίας σε σοβαρό κίνδυνο, επιπλέον από τις 307.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι.

Το 2019, οι διεθνείς επισκέπτες στο Ηνωμένο Βασίλειο δαπάνησαν 35,6 δις λίρες. Καθιστώντας την την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο όσον αφορά στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ταξιδιού και τουρισμού (ΑΕΠ).

Την ίδια χρονιά, τα ταξίδια και ο τουρισμός συνέβαλαν 10,1% στο ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου και υποστήριξαν 4,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, που αντιπροσωπεύουν το 12% της συνολικής απασχόλησης.