Στην Σόφια βρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κώστας Αντωνιάδης, συμμετέχοντας στο 2ο Διεθνές εργαστήριο – Σημαντικό ενδιαφέρον για την ΑΜΘ τόσο από τα ανατολικά όσο και από τις δυτικοευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες.
Το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον, τόσο εξ ανατολών όσο και εκ δυσμάς, για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με την ένταξή της στο «Δρόμο του Μεταξιού – Silk Road Programme» του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (United Nations World Tourism Organization), επιβεβαιώθηκε στο 2ο Διεθνές εργαστήριο για το Δυτικό Δρόμο του Μεταξιού που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια στις 27 και 28 Ιουνίου.
Να θυμίσουμε ότι η διοργάνωση της Σόφιας έγινε σε συνέχεια του 1ου Διεθνούς Εργαστηρίου για το Δυτικό Δρόμο του Μεταξιού, που πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 Απριλίου στην Αλεξανδρούπολη, για την οποία και ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜΘ κ. Κώστας Αντωνιάδης, ο οποίος βρέθηκε στη Σόφια, δέχτηκε τα συγχαρητήρια όλων των συμμετεχόντων.
Το σημαντικότερό όμως είναι, σημείωσε, ότι μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις, η Περιφέρειά μας έχει σημαντικά οφέλη, μιας και απέκτησε πλέον ισχυρούς συμμάχους, όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και μέσω αυτών έχουν συνεργασία με ένα δίκτυο κορυφαίων παραγόντων και φορέων του διεθνούς τουρισμού, που κατευθύνουν τις επιλογές εκατομμυρίων τουριστών.
Παράλληλα μέσα από τη δικτύωση αναδεικνύεται η Περιφέρειά μας ως πολιτιστική, ιστορική και οικονομική διαδρομή με παγκόσμια εμβέλεια, ενώ μέσα από τις δράσεις αναδεικνύονται και τα τοπικά της προϊόντα.
Το θετικό, σημείωσε ο κ. Αντωνιάδης, είναι ότι πέρα από τους Κινέζους, ενδιαφέρον για τη διαδρομή έχει εκδηλωθεί από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, που παρευρέθηκαν στο εργαστήριο της Σόφιας και αναζητούν τον δρόμο αυτό.
«Ας μην ξεχνάμε πως το μετάξι ξεκινούσε από την Ασία και κατέληγε στο Μιλάνο και τη Μασσαλία» σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας επιπλέον πως ενδιαφέρον υπάρχει για να ανακαλύψουν το δρόμο, ανακαλύπτοντας και την περιφέρεια ΑΜΘ, και από τη Ρωσία και την Αρμενία.
Όσο για τις επαφές με την Κίνα, ο κ. Αντωνιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι παρόλο που απέχουμε πολύ από την Κίνα, τόσο γεωγραφικά όσο και πολιτισμικά, έχουμε και πολλά κοινά στοιχεία, με τον ένα λαό να τρέφει αρκετή αγάπη για τον άλλο, υπενθυμίζοντας δε τη ρήση του Καζαντζάκη, «ότι άμα ξύσεις έναν Έλληνα θα βρεις από κάτω έναν Κινέζο και αν ξύσεις έναν Κινέζο θα βρεις από κάτω έναν Έλληνα».