Σύνταξη: tourismtoday.gr

Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Συγκεκριμένα, μειώθηκε 3 δις ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκε σε 5,6 δις.

Αυτό οφείλεται μεταξύ άλλων στη βελτίωση ταξιδιωτικών και λοιπών υπηρεσιών, που αντισταθμίστηκε στη μεγαλύτερη έκτασή της από την επιδείνωση του ισοζυγίου μεταφορών.
Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 52,5% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 38% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Τον Απρίλιο του 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, λόγω της επιδείνωσης των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, ενώ το ισοζύγιο αγαθών και, σε μικρότερο βαθμό, το ισοζύγιο υπηρεσιών βελτιώθηκαν.
Παρουσίασε αύξηση κατά 120,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022 και διαμορφώθηκε σε 1,8 δις ευρώ.

Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στη μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 3,9% σε τρέχουσες τιμές (αύξηση 1,7% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 11,9% σε τρέχουσες τιμές (-4,1% σε σταθερές τιμές).
Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα μειώθηκαν κατά 4,1% σε τρέχουσες τιμές (-7,2% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα μειώθηκαν κατά 4,0% σε τρέχουσες τιμές (-6,1% σε σταθερές τιμές).

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών, καθώς και του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, ενώ το ισοζύγιο μεταφορών επιδεινώθηκε.

Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 30% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 19,9% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022.