Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Πορτογαλία επιβεβαίωσε ότι η νέα γραμμή με τρένα υψηλής ταχύτητας που θα συνδέει τη Μαδρίτη με τη Λισαβόνα θα είναι λειτουργική έως το 2034.

Πέρυσι, η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της Ισπανίας Renfe ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σύνδεση με τις πρωτεύουσες των δύο χωρών και το λιμάνι της βορειοδυτικής Ισπανίας Κορούνια με το Πόρτο.

Η Ισπανία λέει ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2030 το τμήμα της διαδρομής του τρένου από τη Μαδρίτη στην Εξτρεμαδούρα, με στάση στο Τολέδο και την Ταλαβέρα.

Σύμφωνα με την ισπανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα El Español, η γραμμή θα συνδέει τη Μαδρίτη με τη Λισαβόνα μέσω Μπανταχόθ σε έξι ώρες έως το 2027 και σε τρεις ώρες έως το 2034, όταν θα είναι σε λειτουργία ολόκληρη η διαδρομή.

Η Μαδρίτη και η Λισαβόνα δεν συνδέονται με απευθείας τρένο από το 2020, όταν η Renfe διέκοψε τη νυχτερινή της υπηρεσία.

Πέρυσι, οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Πορτογαλίας ενέκριναν σχέδια για τη βελτίωση της σιδηροδρομικής συνδεσιμότητας μεταξύ των δύο χωρών τους, σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΕ για απελευθέρωση των σιδηροδρόμων της Ευρώπης .

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας λέει ότι οι σιδηροδρομικές συνδέσεις είναι βασικές για την απελευθέρωση των ανθρακούχων μεταφορών και ότι θα μειωθούν οι πτήσεις μεταξύ των δύο προορισμών.

Νέο διεθνές αεροδρόμιο σε Πορτογαλία

Η Πορτογαλία σχεδιάζει επίσης ένα νέο αεροδρόμιο στην περιοχή της Λισαβόνας ως μέρος της ώθησης για τη βελτίωση των συνδέσεων με τη χώρα.
Το νέο διεθνές αεροδρόμιο θα βρίσκεται στο Αλκοσέτσε, περίπου 40 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Ο κόμβος θα είναι σε λειτουργία έως το 2034 και θα αντικαταστήσει το αεροδρόμιο Ουμπέρτο Ντελγάδο της Λισαβόνας (αν και αυτό θα επεκταθεί κατά την κατασκευή του νέου αερολιμένα).