AthanasopoulosΤα τελευταία δύο χρόνια η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια ανάπτυξης του σιδηροδρομικού τουρισμού, διοργανώνοντας θεματικές εκδρομές κυρίως στην περιοχή της Πελοποννήσου, μέσω του δικτύου που διαθέτει.

Της Μαρίας Ακριβού

Αν και η Ευρώπη έχει εξελίξει σε μεγάλο βαθμό αυτή τη μορφή τουρισμού εδώ και πολλά χρόνια, η Ελλάδα τώρα κάνει τα πρώτα δειλά βήματα, και απ’ ότι φαίνεται έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη ξένων και Ελλήνων ταξιδιωτών που επιλέγουν το τρένο ως μέσο μεταφοράς για τις διακοπές τους. Στο tourismtoday.gr μιλά αποκλειστικά ο  Ειδικός Σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ. Νίκος Αθανασόπουλος, για το νέο εγχείρημα της εταιρείας και για την πολιτική προνομίων που εφαρμόζεται σε όσους ταξιδεύουν με τον ελληνικό σιδηρόδρομο.

 

“Το σύνθημά μας είναι ότι με το τρένο δεν μετακινείσαι απλώς, αλλά ταξιδεύεις”.  

Σε συστηματική βάση εκτελούνται τρία τουριστικά δρομολόγια: Κατάκολο-Ολυμπία, Διακοπτό-Καλάβρυτα με τον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο και μια διαδρομή με το Τρενάκι του Πηλίου, ενώ υπάρχουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα σιδηροδρομικές διαδρομές από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα προς τη Δυτική και Ανατολική Μακεδονία.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασόπουλο η κρίση οδήγησε σε αύξηση της επιβατικής κίνησης στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα οικονομικό και συνάμα ασφαλές μέσο μεταφοράς. Η διοίκηση της εταιρείας θέλοντας να επιβραβεύσει τους ταξιδιώτες της προχώρησε σε προσφορές και εκπτώσεις εισιτηρίων ενώ σύντομα  θα είναι διαθέσιμη, σε πέντε πόλεις της περιφέρειας, η υπηρεσία συνδυασμένης μεταφοράς ΤΡΑΙΝΟΤΑΞΙ. Παράλληλα,  σχεδιάζεται η δημιουργία ολοκληρωμένων πακέτων που θα περιλαμβάνουν σημαντικές εκπτώσεις σε προϊόντα συνεργαζόμενων φορέων όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, μουσεία και θέατρα.  Επιπρόσθετα για όσους ταξιδεύουν με τρένο εκτός των ελληνικών συνόρων, υπάρχουν ειδικές κάρτες συγκεκριμένης διάρκειας που τους επιτρέπουν να ταξιδεύουν οικονομικά και να επισκέπτονται πολλαπλούς προορισμούς.

Κύριε Αθανασόπουλε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο πλαίσιο της τουριστικής αξιοποίησης ενός από τα ομορφότερα και ιστορικά σιδηροδρομικά δίκτυα, διοργανώνει θεματικές εκδρομές με το τραίνο στο δίκτυο της Πελοποννήσου. Πόσο έχει αποδώσει αυτή η προσπάθεια; Είναι αναπτυγμένος ο σιδηροδρομικός τουρισμός στη χώρα μας;

Ο Σιδηροδρομικός Τουρισμός δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στη χώρα μας, σε σύγκριση με την τάση που επικρατεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η εναλλακτική αυτή μορφή τουρισμού εισήχθη από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ πριν περίπου δύο χρόνια οπότε και ξεκίνησαν οι πρώτες θεματικές σιδηροδρομικές εκδρομές στο δίκτυο της Πελοποννήσου. Η πιλοτική αυτή προσπάθεια στέφθηκε με επιτυχία προσελκύοντας το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων φίλων του σιδηροδρόμου και αποτέλεσε για εμάς το έναυσμα να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε πανελλαδικά σιδηροδρομικές διαδρομές, να ενσωματώσουμε το τρένο με τις δράσεις και τις παραδόσεις των τοπικών κοινωνιών, να το συνδυάσουμε με άλλες δραστηριότητες (ποδηλασία, θρησκευτικός τουρισμός, χιονοδρομικά κέντρα), και να το προτείνουμε σε οργανωμένες ομάδες εκδρομέων (σχολεία, σύλλογοι). Το σύνθημά μας είναι ότι με το τρένο δεν μετακινείσαι απλώς, αλλά ταξιδεύεις.  

Πόσα δρομολόγια εκτελούνται αυτή τη στιγμή και ποιους νέους προορισμούς αναμένετε να εντάξετε προσεχώς;

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ διαθέτει σε συστηματική βάση, τρία τουριστικά δρομολόγια: Το Τρενάκι του Πηλίου το οποίο εκτελεί τη διαδρομή Άνω Λεχώνια – Μηλιές στο Πήλιο, λειτουργώντας από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο είναι δυνατή η κυκλοφορία του με ενοικίαση. Το Τρενάκι του Πηλίου, με 110 και πλέον χρόνια ιστορία, δίνει τη δυνατότητα στον ταξιδιώτη να θαυμάσει μοναδικά τοπία και αρχιτεκτονικές σηράγγων και γεφυρών κατά μήκος μιας από τις στενότερες σιδηροδρομικές διαδρομές στον κόσμο. Ο Οδοντωτός Σιδηρόδρομος Διακοπτό-Καλάβρυτα ο οποίος διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού, το ποτάμι που δημιουργεί μικρούς και μεγάλους καταρράκτες προσφέροντας στον επιβάτη μια μοναδική διαδρομή. Το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι οδοντωτό στα σημεία όπου λόγω της μορφολογίας του εδάφους υπάρχουν μεγάλες κλίσεις. Τη διαδρομή Κατάκολο-Ολυμπία η οποία είναι πραγματικά μια εκδρομή, ένα δρομολόγιο με αυξημένη τουριστική ζήτηση τόσο από τους διεθνείς επισκέπτες των κρουαζιερόπλοιων όσο και από τους Έλληνες εκδρομείς. Συνδέει το γραφικό λιμάνι του Κατάκολου με την Αρχαία Ολυμπία όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα αρχαία κτίσματα που ορίζουν το χώρο της περιήγησης στην ιστορία του τόπου, αλλά και το μουσείο που φιλοξενεί πολλά από τα ευρήματα των ανασκαφών της περιοχής.

Πέρα από τα παραπάνω συστηματικά τουριστικά δρομολόγια, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ διοργανώνει τουριστικές δράσεις σε όλη την Ελλάδα αξιοποιώντας τα υπάρχοντα δρομολόγια. Σιδηροδρομικές διαδρομές από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα προς τη Δυτική και Ανατολική Μακεδονία με προορισμούς όπως η Έδεσσα με τους χαρακτηριστικούς καταρράκτες, η Φλώρινα με τις Πρέσπες, τα Τέμπη του Νέστου, η Ξάνθη, προσελκύουν το ενδιαφέρον οργανωμένων ομάδων εκδρομέων που συνδυάζουν το τρένο με άλλες δραστηριότητες. Χαρακτηριστικά θα σας αναφέρω την πρώτη θεματική ποδηλατική εκδρομή που διοργανώνουμε από τη Θεσσαλονίκη προς την περιοχή της Βυρώνειας με την ομώνυμη λίμνη και μέσα από την οποία αναδεικνύουμε τον τουριστικό συνδυασμό δύο κατεξοχήν οικολογικών και φιλικών προς το περιβάλλον μέσων, του τρένου και του ποδηλάτου.

Τι είδους διεθνείς συμφωνίες έχει συνάψει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ποια τα οφέλη για κάποιον που επιλέγει το τρένο ως μέσο ταξιδίου για την Ευρώπη και τα Βαλκάνια;

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει συνάψει διεθνείς συμφωνίες με τους περισσότερους από τους Ευρωπαϊκούς και Βαλκανικούς Σιδηροδρόμους, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στον επιβάτη με την αγορά ειδικής κάρτας συγκεκριμένης διάρκειας να ταξιδεύει οικονομικά με το τρένο και να επισκέπτεται πολλαπλούς προορισμούς επωφελούμενος από τις ειδικές εκπτώσεις. Οι κάρτες αυτές είναι η Κάρτα ΙnterRail, η Κάρτα Balkan Flexipass, και η Κάρτα Railplus οι οποίες είναι διαθέσιμες από τα σημεία πώλησης της εταιρίας πανελλαδικά.

Η κρίση έχει οδηγήσει σε αύξηση της επιβατικής κίνησης;

Με την αύξηση των τιμών των καυσίμων και των διοδίων οι ταξιδιώτες στρέφονται τα τελευταία χρόνια σε οικονομικότερους τρόπους μετακίνησης και το τρένο έχει αυξήσει πράγματι το μερίδιο του καθώς αναδεικνύεται ως μια εκ των οικονομικότερων επιλογών. Προς αυτή την κατεύθυνση συντελεί και η πελατοκεντρική πολιτική της εταιρίας καθώς στόχος μας είναι εκτός από οικονομική μετακίνηση να προσφέρουμε στον επιβάτη ασφάλεια, άνεση, σωστή πληροφόρηση και δυνατότητα πρόσβασης στην υπηρεσία μας.

Έχουν γίνει εκπτώσεις στα εισιτήρια;

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δίνει τη δυνατότητα στον επιβάτη να επωφελείται από τις σημαντικές εκπτώσεις που ισχύουν για έγκαιρη αγορά του εισιτήριου, έως 2 μέρες πριν το ταξίδι, για αγορά εισιτηρίου μετ’ επιστροφής, καθώς επίσης και για αγορά εισιτηρίου από το ιντερνέτ, μέσω της ιστοσελίδας της εταιρίας. Επίσης, κάθε μήνα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ παρέχει ένα σημαντικό αριθμό εισιτηρίων-προσφορών με τιμές έως και 9 ευρώ στη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη για τους επιβάτες μέλη της νέας υπηρεσίας επιβράβευσης τακτικών πελατών, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ REWARDS.

Τι άλλο να περιμένει το επιβατικό κοινό για την τρέχουσα χρονιά;

Μέσα από το πρόγραμμα επιβράβευσης των τακτικών επιβατών μας, το TRAINOSE REWARDS, το οποίο ξεκίνησε πιλοτικά στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύντομα θα προσφέρουμε στους επιβάτες που επιλέγουν συστηματικά το τρένο για τις μετακινήσεις τους παροχές και προνόμια όπως επιπλέον εκπτώσεις στα μελλοντικά τους ταξίδια, προνομιακή πρόσβαση στις υπηρεσίες μας, καθώς και σημαντικές εκπτώσεις σε προϊόντα συνεργαζόμενων φορέων (ξενοδοχεία, εστιατόρια, μουσεία, θέατρα κλπ). Στόχος μας είναι η επιβράβευση των φανατικών και συστηματικών επιβατών του τρένου. Επίσης, σύντομα η υπηρεσία συνδυασμένης μεταφοράς ΤΡΑΙΝΟΤΑΞΙ η οποία προσφέρεται στη Θεσσαλονίκη, θα είναι διαθέσιμη σε πέντε πόλεις της περιφέρειας: τη Λάρισα, το Βόλο, την Κατερίνη, την Έδεσσα και την Ξάνθη. Οι επιβάτες μας που θα έχουν αφετηρία ή προορισμό αυτές τις πόλεις θα μπορούν να μαζί με τη σιδηροδρομική μεταφορά να αγοράζουν και τη μεταφορά τους με ταξί από ή προς το σιδηροδρομικό σταθμό σε ένα εισιτήριο εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο οικονομική, άνετη και εύκολη πόρτα-πόρτα μετακίνηση.

Τέλος, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα προσφέρει στο επιβατικό κοινό σύντομα δυνατότητες ψυχαγωγίας μέσα στο τρένο. Οι επιβάτες θα μπορούν, μέσω της σύνδεσης των συσκευών τους (smartphones, tablets, laptops) με το σχεδιαζόμενο ασύρματο σύστημα να παρακολουθούν ταινίες, να διαβάσουν ηλεκτρονικά βιβλία και περιοδικά και να ακούσουν μουσική έχοντας με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.