Με τρεις ενδιαφερόμενους ολοκληρώθηκε χθες η φάση της υποβολής των προσφορών για τη μακροχρόνια μίσθωση της εμπορικής στοάς του «Αρσακείου Μεγάρου» στην Αθήνα, ένα φιλόδοξο εγχείρημα που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο και μπορεί να επηρεάσει θετικά την αγορά ακινήτων της ελληνικής πρωτεύουσας και μάλιστα σε μία περιοχή, που έχει πληγεί τα μάλα λόγω της κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προσφορές κατατέθηκαν από την Bluehouse, την γνωστή επενδυτική εταιρεία ακινήτων, η οποία ”τρέχει” το εκπτωτικό χωριό Mc Arthur Glen στα Σπάτα, συμμετέχοντας και στο ιδιοκτησιακό του σχήμα, από τον κ. Αρη Κεφαλογιάννη (της γνωστής εταιρείας τροφίμων ΓΑΙΑ) ως εκπρόσωπος ενός ευρύτερου επιχειρηματικού σχήματος, αλλά και από τον επιχειρηματία κ. Ηλία Γεωργιάδη, ο οποίος δραστηριοποιείται στη Σουηδία στον τομέα των κατασκευών και των ακινήτων.

Στην επόμενη φάση, οι υποψήφιοι θα κληθούν να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους, ώστε οι διαδικασίες να προχωρήσουν γρήγορα και να προκύψει ανάδοχος έως τον ερχόμενο Ιούνιο.

Σημειωτέον ότι τις διαδικασίες του ανοικτού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου μακροχρόνιας μίσθωσης διάρκειας 35 ετών της Εμπορικής Στοάς του Αρσάκειου Μεγάρου -βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Πανεπιστημίου, Αρσάκη, Σταδίου και Πεσμαζόγλου- παρακολουθεί στενά και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

Πρίν ακόμη από τη χθεσινή υποβολή των προσφορών, η διοίκηση του ΕΣΑ είχε εκφράσει ανοικτά την αντίθεσή της στην πιθανή δημιουργία εκπτωτικού κέντρου -κατά τους εμπόρους η συμμετοχή της Bluehouse, λόγω της σχέσης της με το εκπτωτικό κέντρο των Σπάτων υποδηλώνει ένα τέτοιο ενδεχόμενο- με το σκεπτικό ότι ένα οργανωμένο outlet στην καρδιά της Αθήνας μπορεί να αλλάξει φυσιογνωμικά τον εμπορικό χάρτη της περιοχής.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προθέσεις των επενδυτών αποκλείουν παντελώς τη δημιουργία εκπτωτικών καταστημάτων και κλίνουν προς την κατεύθυνση ενός πρωτοποριακού, για τα δεδομένα της ελληνικής πρωτεύουσας επενδυτικού σχεδίου με στόχο και την προσέλκυση τουριστών.

Επισημαίνεται εδώ ότι στα ονόματα που είχαν ακουστεί το προηγούμενο διάστημα ως ενδιαφερόμενοι ήταν και η Varde Partners, βασικός μέτοχος της Trastor και συνεταίρος πλέον της Lamda Development στην Lamda Malls.

Στο αντικείμενο του διαγωνισμού, το τμήμα που διατίθεται, είναι οι εμπορικές στοές Αρσακείου- Ορφέως και Βιβλίου, συνολικής επιφάνειας 10.000τ.μ., με ουκ ολίγα κενά ακίνητα αυτή την στιγμή.

Η εταιρεία NAI Hellas, ως σύμβουλος διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας της ιδιοκτήτριας Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας –Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία έχει αναλάβει τη διαγωνιστική διαδικασία.

Το Αρσάκειο Μέγαρο κατασκευάστηκε τμηματικά από το 1846 (όταν κτίσθηκε το πρώτο κτίριο στη γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Πεσμαζόγλου σε σχέδια του Λύσανδρου Καυταντζόγλου) έως το έτος 1925, οπότε το όλο κτιριακό συγκρότημα κατελάμβανε πλέον όλο το οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Πανεπιστημίου, Αρσάκη, Σταδίου και Πεσμαζόγλου, σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Μαρούδη, Τσίλλερ και Κριεζή.

Το μέγαρο αυτό στέγαζε τα Αρσάκεια και Τοσίτσεια Σχολεία μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1930, οπότε μεταφέρθηκαν στο Ψυχικό.

Κατά τα επόμενα χρόνια το μέγαρο στέγασε το Ειρηνοδικείο, την Εισαγγελία και το Εφετείο Αθηνών. Τα δικαστήρια αποχώρησαν από αυτό περί τα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Το 1984 αποφασίστηκε η μίσθωση των χώρων του Καυταντζόγλειου Μεγάρου, και μέρος του όλου κτιρίου προς το Ελληνικό Δημόσιο για τη στέγαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Για τον σκοπό αυτό ανακαινίστηκε όλο το Αρσάκειο Μέγαρο μαζί με τη Στοά Αρσακείου και τα ισόγεια καταστήματα μετά από μελέτη του αρχιτέκτονα Παύλου Καλλιγά.

Ας σημειωθεί ότι κατά το έτος 1937 κατεδαφίστηκε μια πτέρυγα του Καυταντζογλείου και στον αίθριο χώρο κτίστηκε το κινηματοθέατρο «Ορφέας», το οποίο στο δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του 1980, στο πλαίσιο της αποκατάστασης του Μεγάρου, κατεδαφίστηκε και στη θέση του κατασκευάστηκε η Στοά του Βιβλίου.

Οι μισθωμένοι στο Ελληνικό Δημόσιο χώροι για τη στέγαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ρητά εξαιρούνται από το αντικείμενο του διαγωνισμού.

Το όλο οικοδομικό τετράγωνο είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο κτίριο και το Καυταντζόγλειο Μέγαρο ως διατηρητέο μνημείο.