Τραγικός ήταν ο επίλογος των ερευνών για τον εντοπισμό του βαθυσκάφους Titan, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί από την Κυριακή κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Το βαθυσκάφος, εξαφανίστηκε την Κυριακή με πέντε επιβαίνοντες μετά από μια «εσωτερική κατάρρευση». Τα συντρίμμια που βρέθηκαν στον βυθό της θάλασσας υποδηλώνουν απώλεια του θαλάμου πίεσης.

Όπως μεταδίδει το CNN, η «υποβρύχια εσωτερική κατάρρευση» αναφέρεται στην ξαφνική κατάρρευση του σκάφους προς τα μέσα, το οποίο βρισκόταν υπό τεράστια ατμοσφαιρική πίεση στα βάθη προς τα οποία καταδύθηκε.

Δεν είναι σαφές πού ή πόσο βαθιά βρισκόταν το υποβρύχιο όταν συνέβη η εσωτερική κατάρρευση, αλλά το ναυάγιο του Τιτανικού βρίσκεται σχεδόν 4.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το υποβρύχιο βρισκόταν για 1 ώρα και 45 λεπτά μέσα στα βάθη του Ατλαντικού όταν έχασε την επαφή με το μητρικό πλοίο.

Στο βάθος όπου βρίσκεται ο Τιτανικός υπάρχει πίεση περίπου 3.937.000 κιλών ανά τετραγωνικό μέτρο (ή 393,7 κιλά ανά τετραγωνικό εκατοστό) – εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη από την πίεση που βιώνουμε στην επιφάνεια της γης, σύμφωνα με τον Rick Murcar, διευθυντή διεθνούς εκπαίδευσης στην Ένωση Σπηλαιοδυτών.

Αν και προς το παρόν είναι νωρίς για την ακριβή αιτία της σύνθλιψης του υποβρυχίου, ειδικοί εκτιμούν πως έχουν μία εικόνα για το τι συνέβη. Συγκλίνουν πως η καταστροφή του υποβρυχίου ήρθε σε κλάσματα του δευτερολέπτου, με τον θάνατο των 5 επιβατών να είναι ακαριαίος. Η αποσυμπίεση, μάλιστα, φαίνεται πως ήρθε πριν φτάσουν στο ναυάγιο του Τιτανικού.