Οι υπάλληλοι και το πλήρωμα καμπίνας στις πτήσεις δεν χρειάζεται να καθίσουν στα συνηθισμένα καθίσματα και δεν θα πρέπει να υποδείξουν πώς να χρησιμοποιήσουν μάσκες οξυγόνου οι επιβάτες μέχρι τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπορίας (FAA).

Αυτές οι εξαιρέσεις από τις συνήθεις διαδικασίες ασφάλειας της αεροπορίας εκδόθηκαν από την FAA την Τετάρτη, λόγω ανησυχίας σχετικά με τον αριθμό των αεροσυνοδών που βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19.

Σύμφωνα με την Ένωση Αερομεταφορέων CWA, μια ένωση που εκπροσωπεί αεροσυνοδούς από περίπου 20 αεροπορικές εταιρείες, περίπου 250 μέλη συνδικάτων έχουν βγει θετικοί στον ιό, ενώ εκατοντάδες άλλοι βρίσκονται σε απομόνωση.

Η ένωση επαγγελματιών αερομεταφορέων (APFA), η οποία εκπροσωπεί τους αερομεταφορείς της American Airlines, δήλωσε ότι 100 μέλη είχαν διαγνωστεί με τον Covid-19 από το περασμένο Σάββατο.

Μέχρι στιγμής, δύο αεροσυνοδοί των ΗΠΑ έχουν πεθάνει από τον ιό, σύμφωνα με τα συνδικάτα.

Σύμφωνα με την εντολή απαλλαγής της FAA, οι υπάλληλοι πτήσης μπορούν να καταλαμβάνουν καθίσματα επιβατών. Η κίνηση αυτή δημιουργεί μεγαλύτερη ευελιξία για την κοινωνική απομάκρυνση.

Ο ιός έχει επίσης προκαλέσει τον όλεθρο σε άλλα μέρη του τομέα των αερομεταφορών. Σχεδόν 200 μέλη της βορειοαμερικανικής ένωσης αερομεταφορέων Air Lines έχουν αποκαλύψει ότι είναι θετικοί στον Covid-19, ανέφερε η ένωση.

Επιπλέον, η Υπηρεσία Ασφάλειας των Μεταφορών έχει 327 υπαλλήλους, τόσο για διαγνωστικούς ελέγχους όσο και για ασυμπτωματικούς, που είναι θετικοί, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του οργανισμού.