Με τη συμμετοχή πλέον των 1000 ξενοδόχων, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan Expo, η 4η Γενική Συνέλευση των μελών του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας. Πρόκειται για την κορυφαία ετήσια εκδήλωση του κλάδου και την μεγαλύτερη ετήσια  συγκέντρωση ιδιοκτητών ξενοδοχείων και camping της Ελλάδος. Την 4η Γενική Συνέλευση του Ξ.Ε.Ε. άνοιξε η Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, αναπτύσσοντας τα πρώτα σχέδια της νέας κυβέρνησης αναφορικά με τη στρατηγική της στον τουρισμό.

Απευθυνόμενος στη νέα υπουργό, ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης την ευχαρίστησε για την παρουσία της και  τόνισε πως το Ξ.Ε.Ε. θα παραμείνει αρωγός στην προσπάθεια της κυβέρνησης μέσα από το θεσμικό του ρόλο ως συμβούλου της πολιτείας.

Ακολούθως, ο κ. Τσακίρης ανέφερε ότι παρά την εξαιρετική περυσινή χρονιά που αποτέλεσε μια σημαντική  ανάσα για τις επιχειρήσεις του κλάδου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της ξενοδοχίας παραμένουν ,  τονίζοντας χαρακτηριστικά   ότι η υποχρηματοδότηση της οικονομίας, η υπερφορολόγηση, η γραφειοκρατία, η πολυνομία, το χαμηλό επίπεδο των παρεχομένων δημόσιων υπηρεσιών, συνιστούν σοβαρά εμπόδια για τη βιώσιμη λειτουργία των επιχειρήσεων.  Όπως πρόσθεσε, η  υψηλή εποχικότητα μειώνει  δραστικά τη διάρκεια της τουριστικής σαιζόν περιορίζοντας τις ελπίδες κανονικής λειτουργίας των τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

«Ενόψει της νέας χρονιάς, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το πρόβλημα με την αβεβαιότητα των εκλογών,  τους τελευταίους δύο μήνες,  που έχει ανασχέσει  σε κάποιο βαθμό  τη «φόρα» που είχαμε από το 2014, προκαλώντας μια σχετική στασιμότητα  του ρυθμού των κρατήσεων. Όλα αυτά, μάλιστα, συμβαίνουν σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία οι περισσότερες ανταγωνίστριες χώρες, που τα τελευταία χρόνια έλειψαν από το τουριστικό προσκήνιο λόγω των εγγενών προβλημάτων τους, επανέρχονται διεκδικώντας το μερίδιό τους στην τουριστική αγορά. Παράλληλα, τα ελληνικά ξενοδοχεία έχουν να ανταπεξέλθουν και στις επιπτώσεις της οικονομίας του διαμοιρασμού, του sharing economy, όπου παράνομα ενοικιαζόμενες κατοικίες ανταγωνίζονται ανεξέλεγκτα, τις νόμιμες και αδειοδοτημένες επιχειρήσεις, εκ του ασφαλούς και χωρίς καμία λειτουργική ή φορολογική προϋπόθεση και υποχρέωση» συμπλήρωσε ο κ. Τσακίρης. Στην συνέχεια παρουσιάσθηκε τμήμα της μελέτης για το sharing economy και τις επιπτώσεις του στην οικονομία , την οποία  υλοποίησε το ΙΤΕΠ για λογαριασμό του ΞΕΕ .

Συνεχίζοντας δε ο κ Τσακίρης τόνισε ότι «χρειάζεται συμφωνία, μια συμφωνία που θα αναγνωρίζει ότι ο τουρισμός αποτελεί τη σταθερή δύναμη  της χώρας. Μια συμφωνία που θα διασφαλίζει ότι θα εργαστούμε όλοι μαζί, από κοινού, Υπουργείο και φορείς, για να τον στηρίξουμε, για να εξασφαλίσουμε το μέλλον και το αύριο του ελληνικού τουρισμού, όχι για τους ξενοδόχους, αλλά για όλους τους Έλληνες».

Αναφερόμενος εν συνεχεία στο Επιμελητήριο την χρονιά που πέρασε, ο κ. Τσακίρης τόνισε: «Το Ξ.Ε.Ε. πέρασε την περασμένη χρονιά μια περίοδο αμφισβήτησης, εξαιτίας των εισηγήσεων κάποιων μαθητευόμενων μάγων της τρόικας. Αγωνιστήκαμε όμως, ανταπεξήλθαμε στις δυσκολίες και μείναμε όρθιοι. Πλέον το Ξ.Ε.Ε. είναι θεσμικά ακόμα πιο ισχυρό και πιο θωρακισμένο».

Παρουσιάσθηκε και το νέο μοντέλο κατάταξης των ελληνικών τουριστικών καταλυμάτων στο οποίο αναφερόμενος ο κ Τσακίρης είπε: αναλάβαμε την ευθύνη, μέσω  της ανάθεσης της αρμοδιότητας για την κατάταξη των ελληνικών τουριστικών καταλυμάτων, για την απολύτως αναγκαία αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος. Με υπέρτατο στόχο λοιπόν την ποιότητα και με εφόδια την αξιοπιστία  του Ξ.Ε.Ε. και τη βαθιά γνώση του χώρου που διαθέτουμε, εργαστήκαμε σκληρά, συνεργαζόμενοι με τους άριστους συμβούλους και σε διαρκή διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους φορείς –δημόσιους και ιδιωτικούς- για να οικοδομήσουμε το νέο σύστημα κατάταξης. Με έμφαση στην αξιοπιστία, στην απλούστευση των διαδικασιών, στην αποτελεσματικότητα και στη διαφάνεια.

 

Καταλήγοντας αναφέρθηκε στην απόφαση του Ξ.Ε.Ε. για την μετεξέλιξη του σε Τουριστικό Επιμελητήριο. «Ήδη  οι συζητήσεις μας με τον ΗΑΤΤΑ είναι σε προχωρημένο στάδιο, ενώ και με τη Συνομοσπονδία των επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων έχουμε ήδη  ξεκινήσει να συζητούμε», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Την γενική συνέλευση του ΞΕΕ χαιρέτισαν οι πρόεδροι της ΠΟΞ και ΗΑΤΤΑ κκ Ιωάννης Ρέτσος και Λύσανδρος Τσιλίδης αντίστοιχα καθώς και πρόεδροι ξενοδοχειακών ενώσεων – μέλη του ΔΣ του ΞΕΕ.

Παρά την μεγάλη αύξηση των αριθμών  αφίξεων και εσόδων, οξύνθηκε η εποχικότητα !!

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση των εξελίξεων στον Παγκόσμιο και τον Ελληνικό Τουρισμό και στα Βασικά μεγέθη της Ελληνικής Οικονομίας το 2014 του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων από το Γενικό Διευθυντή του Ινστιτούτου, ομότιμο καθηγητή κ. Γεράσιμο Ζαχαράτο, όπου διαφάνηκε  ότι μολονότι στην Ελλάδα το περυσινό οικονομικό έτος υπήρξε άνοδος στις αφίξεις του εισερχόμενου τουρισμού κατά 22,7% και στις εισπράξεις κατά 10,8% σε σχέση με το 2013, ο δείκτης εποχικότητας αυξήθηκε κατά 1,4%. Επίσης αντίθετα με τις αφίξεις και τις εισπράξεις ο δείκτης εποχικότητας για τις δαπάνες κατέγραψε οριακή μείωση κατά 0,2%.σε σχέση με το 2013. Τέλος την περίοδο 2010 έως 2014 άνοιξαν 696 νέα ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 50.103 κλινών και διέκοψαν τη λειτουργία τους 523 μονάδες συνολικής δυναμικότητας 28.866 κλινών.  Αποτελεσματικά το δυναμικό ξενοδοχείων και camping αυξήθηκε κατά 66 μονάδες στο τέλος του 2014 σε σχέση με το τέλος του 2013.              `