Την αναστολή των κινητοποιήσεων ζητούν αγρότες, έμποροι, ξενοδόχοι και αποκλεισμένοι νησιώτες. Η Ομοσπονδία των ναυτεργατών συνεδριάζει σήμερα για να αποφασίσει για την πορεία της απεργίας

Με τους νησιωτικούς φορείς απέναντι και υπό την πίεση εμπόρων, ξενοδόχων, αγροτών κι εξαγωγέων συνεδριάζει σήμερα η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) προκειμένου να αποφασίσει για το μέλλον των κινητοποιήσεων του κλάδου.

Παράλληλα, μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση, καθώς η μεν κυβέρνηση θεωρεί την απεργία ένδειξη της πρόθεσης του ΚΚΕ να συγκροτήσει αντικυβερνητικά μέτωπα στους χώρους επιρροής του έως τις εκλογές, ο δε Περισσός κάνει λόγο για στοχοποίηση των ναυτεργατών από τις δυνάμεις «που έχουν οδηγήσει τη ζωή του λαού στον πάτο».

Τα πλοία πάντως μένουν από χθες δεμένα στα λιμάνια, καθώς οι 14 συνδικαλιστικές Ενώσεις της ΠΝΟ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ζητώντας Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, διατήρηση του καμποτάζ και της αυτοτέλειας του Οίκου Ναύτου.

Εκπρόσωποι των απεργών στον Οίκο Ναύτου είχαν χθες συνάντηση με την Αθηνά Δρέττα, γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, η οποία τους διαβεβαίωσε πως οι θέσεις εργασίας θα διασφαλιστούν.

Οι ναυτικοί ζήτησαν γραπτές εγγυήσεις και σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας αναμένεται άμεσα η κατάθεση σχετικής τροπολογίας.

Την αναστολή των κινητοποιήσεων ζητούν οι αποκλεισμένοι νησιώτες, οι αγρότες και έμποροι ευπαθών προϊόντων. «Δεν μπορεί μια κοινωνική τάξη απεργών να καταστρέφει και να θέτει σε ομηρεία άλλες κοινωνικές τάξεις», έλεγαν χθες αγρότες κι επιχειρηματίες?εξαγωγείς της Κρήτης, κάνοντας έκκληση στους απεργούς να απελευθερώσουν τα λιμάνια.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τα συναρμόδια υπουργεία και εκπροσώπους ναυτιλιακής εταιρείας με στόχο την άμεση δρομολόγηση πλοίου για τη μεταφορά χιλιάδων τόνων ευπαθών κηπευτικών προϊόντων, που κινδυνεύουν να καταστραφούν και μαζί τους να χαθούν και αγορές του εξωτερικού.

«Πρέπει να φύγουν δύο πλοία έως το Σαββατοκύριακο για να μη χαλάσουν τα προϊόντα», δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου, Γιώργος Ντισπυράκης, ενώ ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης εκτίμησε πως η ζημιά υπερβαίνει ημερησίως τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Εκκληση στους ναυτικούς για σύνεση απηύθυνε και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων, Βασίλης Κορκίδης, τονίζοντας πως «δεν μπορεί το δίκιο του ενός να είναι η καταστροφή του άλλου. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί και να επανασυσταθεί άμεσα το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας».

Εντονες είναι και οι αντιδράσεις των ξενοδόχων. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία του κλάδου (ΠΟΞ) τονίζει πως η απεργία πραγματοποιείται σε μια περίοδο «που ο ελληνικός τουρισμός πασχίζει να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις των τελευταίων μηνών, οι οποίες έχουν πλήξει βαρύτατα την εικόνα μας και υπονομεύουν τη ζήτηση, προκαλώντας υστέρηση κρατήσεων».

Στις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών συμμετέχουν και τα πληρώματα στα ρυμουλκά, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στις προσεγγίσεις εμπορικών πλοίων αλλά και κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια.

Ματαιώθηκαν όλα τα δρομολόγια
Μπλόκο του ΠΑΜΕ σε Καβάλα και Θάσο

    * Δεν πραγματοποιήθηκε κανένα δρομολόγιο από τα επτά που είχαν προγραμματιστεί

Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και απεργοί ναυτεργάτες έστησαν «μπλόκα» χθες στα τέσσερα λιμάνια της Καβάλας και της Θάσου και δεν επέτρεψαν την επιβίβαση των επιβατών στα πλοία που θα εκτελούσαν δρομολόγια μεταξύ Καβάλας – Πρίνου και Λιμένα Θάσου – Κεραμωτής.

Στις γραμμές αυτές δραστηριοποιούνται δύο εταιρείες, η ΑΝΕΘ και ΝΕΚ. Από αυτές η πρώτη είχε ειδοποιήσει με ανακοινώσεις της πως τα φέρι της θα έμεναν δεμένα στα λιμάνια, αλλά η δεύτερη επιχείρησε να λειτουργήσει κανονικά, με τα πληρώματά της που δεν συμμετείχαν στην απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Ομως αυτό δεν τους επιτράπηκε από τους απεργούς του τοπικού Ενιαίου Συνδικάτου Ναυτεργατών και μέλη του ΠΑΜΕ. Το σκηνικό αυτό επαναλαμβάνεται σε κάθε απεργία, με τις δύο πλευρές να οδηγούνται και στα δικαστήρια, ύστερα από αγωγές που έχει καταθέσει ο ιδιοκτήτης της ΝΕΚ Γ. Μητσόπουλος κατά συγκεκριμένων ατόμων.

Ετσι χθες δεν πραγματοποιήθηκε κανένα από τα επτά προγραμματισμένα δρομολόγια – 5 στη γραμμή Κεραμωτής – Λιμένα και 2 σε αυτήν Καβάλας – Πρίνου, καθώς «ομάδες περιφρούρησης» της απεργίας με σημαίες του ΠΑΜΕ είχαν πάρει θέση από τα ξημερώματα στις προβλήτες των λιμανιών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις προκλήθηκε ένταση, με επιβάτες να καταφέρονται εναντίον των συγκεντρωμένων, χωρίς ωστόσο να πάρουν έκταση τα επεισόδια.

Γ. Φώσκολος – Μ. Κοκολάκης

Πηγή: Έθνος