OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τα τελευταία χρόνια η Βενετία προσπαθεί να περιορίσει τον υπερτουρισμό που την μαστίζει.
Αλλά τώρα η φημισμένη πόλη των καναλιών της Ιταλίας λαμβάνει μέτρα εναντίον μιας γέφυρας που δεν είναι σε θέση να χειριστεί τους υπάρχοντες τουρίστες.

Συγκεκριμένα, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 78.000 ευρώ (86.000 δολάρια) στον Ισπανό αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα, για τον ανεπαρκή σχεδιασμό στη Γέφυρα του Συντάγματος που εκτείνεται στο Μεγάλο Κανάλι.

Η απόφαση εκδόθηκε στις 9 Αυγούστου 2019 από ιταλικό δικαστήριο. Η ετυμηγορία είπε ότι ο αρχιτέκτονας ήταν “αμελής” στην κατασκευή του. Επιπλέον, ανέφερε το γεγονός ότι ο Καλατράβα έχει σχεδιάσει άλλες γέφυρες – μεταξύ άλλων στο Ντάλας (Τέξας) και στο Κάλγκαρι (Αλμπέρτα) – , ως απόδειξη ότι έπρεπε να έχει αρκετές πληροφορίες για να να κατασκευάσει μια γερά δομημένη γέφυρα.

Η αγωγή της πόλης ισχυρίστηκε ότι η γέφυρα, η οποία έχει χαλύβδινο σκελετό και γυάλινες πλευρές, δεν ήταν κατάλληλα εξοπλισμένη για να διαχειριστεί τους πολλούς επισκέπτες της Βενετίας – ή τις αποσκευές τους. Αρκετά από τα γυάλινα σκαλοπάτια έχουν ήδη αντικατασταθεί.

Μέτρα για τον υπερτουρισμό

Η διαμάχη για τη Γέφυρα του Συντάγματος είναι μόνο ένα από τα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει η Βενετία όσον αφορά τις επιπτώσεις του υπερ-τουρισμού. Η πόλη έχει επιβάλει αυστηρούς ελέγχους στους ταξιδιώτες, συμπεριλαμβανομένου ενός τέλους 11 δολαρίων για ημερήσιους ταξιδιώτες που δεν περνούν τη νύχτα στην πόλη. Επίσης απαγορεύουν τις βαλίτσες με τροχούς.
Ο δήμαρχος Luigi Brugnaro υποστηρίζει την εκστρατεία #EnjoyRespectVenezia, η οποία ενθαρρύνει τους επισκέπτες να δείχνουν σεβασμό στην πόλη όταν την επισκέπτονται.