Σύνταξη: tourismtoday.gr

Έναν συλλογικό μακροπρόθεσμο παγκόσμιο στόχο (LTAG) για καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050, υιοθέτησαν τα κράτη μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

Η απόφαση πάρθηκε, μετά από δύο εβδομάδες εντατικής διπλωματίας στην 41η Συνέλευση του ICAO που φιλοξένησε πάνω από 2.500 αντιπροσώπους από 184 κράτη και 57 οργανισμούς.

«Η υιοθέτηση από τα κράτη αυτού του νέου μακροπρόθεσμου στόχου για τις απανθρακωμένες αεροπορικές μεταφορές, μετά από παρόμοιες δεσμεύσεις από βιομηχανικούς ομίλους, θα συμβάλει σημαντικά στην πράσινη δυναμική καινοτομίας και εφαρμογής που πρέπει να επιταχυνθεί τις επόμενες δεκαετίες για να επιτύχουμε τελικά πτήσεις χωρίς εκπομπές». τόνισε ο Salvatore Sciacchitano, πρόεδρος του ICAO. Τα κράτη στη Συνέλευση της ICAO:

  • Υπογράμμισαν επίσης συλλογικά, τη σημασία της βιώσιμης χρηματοδότησης και επενδυτικής υποστήριξης για την επίτευξη του νέου στόχου για τις εκπομπές CO2.
  • Υποστήριξαν πλήρως το νέο πρόγραμμα ICAO Assistance, Capacity-building and Training for Sustainable Aviation Fuels (ACT-SAF) για την επιτάχυνση του διαθεσιμότητα και χρήση του SAF.
  • Ζήτησαν επιπλέον να συγκληθεί μια τρίτη Διάσκεψη της ICAO για την αεροπορία και τα εναλλακτικά καύσιμα το 2023.

Άλλες αξιοσημείωτες περιβαλλοντικές εξελίξεις στην Συνέλευση περιελάμβαναν την ολοκλήρωση της πρώτης περιοδικής αναθεώρησης του προγράμματος αντιστάθμισης και μείωσης άνθρακα για τη διεθνή αεροπορία (CORSIA).

Οι χώρες συμφώνησαν σε μια νέα γραμμή βάσης CORSIA από το 2024 και μετά, που ορίζεται ως το 85% των εκπομπών CO2 το 2019 και σε αναθεωρημένα ποσοστά για τους τομεακούς και επιμέρους παράγοντες ανάπτυξης που θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό των απαιτήσεων αντιστάθμισης από το 2030 και μετά.