Σύνταξη: tourismtoday.gr
Η τουριστική ανάδειξη και προβολή των βιωματικών εμπειριών που προσφέρονται σε αφθονία στην Υπάτη και την ευρύτερη περιοχή γύρω από το όρος Οίτη, αλλά και η αναβίωση του ιαματικού τουρισμού των «βασιλικών» ιαματικών λουτρών της πόλης βρέθηκαν στο επίκεντρο του ταξιδιού εξοικείωσης που διοργάνωσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.
Μονοπάτια, καταρράκτες, αναρριχητικά πεδία, εμπειρίες mountain biking, σπάνια βιοποικιλότητα και φυσική ομορφιά είναι μόνο λίγα από τα συστατικά που συνθέτουν ένα ιδανικό τοπίο εξερεύνησης για επισκέπτες κάθε ηλικίας γύρω από το όρος Οίτη.
Επίσκεψη στην ιστορική Γέφυρα του Γοργοποτάμου
Στο πλαίσιο του fam trip, η ομάδα των ταξιδιωτών επισκέφθηκε το χωριό Γοργοπόταμος, όπου την υποδέχτηκαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας και ο «οδηγός» της δράσης, Λουκάς Πρατίλας, ο οποίος με μια σύντομη εξιστόρηση αναφέρθηκε στην ιστορική μάχη του Γοργοποτάμου, που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πράξεις αντίστασης στην κατεχόμενη Ευρώπη την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Ελληνες αντάρτες των ΕΔΕΣ, ΕΛΑΣ, με τη βοήθεια Αγγλων πρακτόρων κατάφεραν να αναχαιτίσουν την επέλαση των γερμανο-ιταλικών στρατευμάτων που ήλεγχαν την περιοχή και τη γέφυρα, ανατινάζοντάς τη. Η πράξη αυτή αποτελεί έκτοτε σύμβολο εθνικής περηφάνειας του ελληνικού λαού.
Πεζοπορία στο μονοπάτι των Φαρμακιδών
Οι λεγόμενες Φαρμακίδες ήταν μάγισσες που, με τη χρήση και επεξεργασία ποικίλων βοτάνων της περιοχής (φαρμακείας), γιάτρευαν ψυχικές ασθένειες και επίλυαν ερωτικά ζητήματα. Στον μεγάλο καταρράκτη που οδηγεί το μονοπάτι, οι Φαρμακίδες -σύμφωνα με τους θρύλους- λούζονταν, ενώ στην περιοχή λειτούργησε η πρώτη Σχολή των Μαγισσών. Η δημοσιογραφική αποστολή παρακολούθησε επίδειξη σε αναρριχητικό πεδίο και διέσχισε το μονοπάτι για να βρεθεί στον υπέροχο καταρράκτη, όπου την περίμενε μια νέα έκπληξη: επίδειξη rappel (κατάβασης με σχοινιά) στον καταρράκτη.
Σημειώνεται πως η περιοχή διαθέτει ένα δίκτυο από 60 χλμ. σηματοδοτημένα μονοπάτια, όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την πλούσια βλάστηση και τα απόκρημνα φαράγγια.
Εθνικός Δρυμός Διαχείρισης της Οίτης
Η ευρύτερη περιοχή της Οίτης δεν έχει χαρακτηριστεί αδίκως ως Εθνικός Δρυμός. Παρουσιάζει μεγάλη βιοποικιλότητα, μετρώντας τουλάχιστον 1.200 είδη φυτών με χαρακτηριστικό τη «Βερονίκη» της Οίτης, την οποία οι περιπατητές μπορούν να θαυμάσουν μόνο μια εβδομάδα τον χρόνο. Παράλληλα, αναφορικά με την πανίδα, ο Δρυμός φιλοξενεί το σπάνιο είδος αγριόγιδου που έχει γενετικό υλικό αντιλόπης, όπως μας ενημέρωσε η κα. Δόντα, συντονίστρια του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού.
Λουτρό στα ιαματικά
Το χωριό Λουτρά Υπάτης συνορεύει και συνάμα ξεχωρίζει από την Υπάτη. Αποτελεί όμως τοποθεσία κλειδί της περιοχής, εφόσον φιλοξενεί τα ιαματικά νερά που φημίζονται για τις θεραπευτικές ιδιότητες δερματικών παθήσεων, ήδη από τον 4ο π. Χ. αιώνα. Την πρώτη μυρωδιά από το θειάφι ακολουθεί μια χαλαρωτική εμπειρία στα λουτρά, όπου η λουόμενη ομάδα παρέμεινε μια ώρα, σύμφωνα με τις οδηγίες. Τα Λουτρά της Υπάτης γνώρισαν στο παρελθόν μεγάλη άνθηση. Το 1900 ονομαζόταν το Παρίσι της Ελλάδας, ενώ τα επισκεπτόταν τακτικά και η Βασίλισσα Αμαλία. Το 1980 συνέρρεαν επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό σε βαθμό που νοίκιαζαν μεμονωμένες κλίνες για να μείνουν καθώς η διαθεσιμότητα των ξενοδοχειακών δομών ήταν πλήρης.
Ποδηλατάδα στον Σπερχειό
Με κύριο οδηγό τον πανελλήνιο πρωταθλητή mountain bike και κυπελλούχο Ελλαδος, Γρηγόρη Τσαλαφούτα, η ομάδα βίωσε μια μοναδική εμπειρία απογευματινής ποδηλατάδας μέσα στο ειδυλλιακό, καταπράσινο πλατανόδασος του Σπερχειού. Η ποδηλατάδα πραγματοποιήθηκε σε «άγριο» έδαφος, αυξάνοντας τις απαιτήσεις και δημιουργώντας νέες προκλήσεις στον επισκέπτη που δοκιμάζει πρώτη φορά αυτή τη δραστηριότητα.
Επίσκεψη στο «Κακογιάννειο» Αστεροσχολείο
Η Υπάτη έχει μια βαθιά ιστορία στον χρόνο. Γνωστή ως «Υπάτα των Ρωμαίων» ή «Νεοπάτρια των Καταλανών» υπήρξε ακμάζουσα πόλη κατά την αρχαιότητα στην ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας και κέντρο μαγείας. Η νεότερη ιστορία της προσέδωσε τον τίτλο «μαρτυρική», καθώς κάηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς. Το χωριό αποτελεί σύμβολο των αγώνων της δημοκρατίας και ελευθερίας, με ευεργέτη την οικογένεια Αινιάν. Πληροφορίες για την περιοχή έδωσε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Υπάτης «οι Αινιάνες», Μαρία Λαϊνά, που φιλοξένησε την ομάδα στην πλατεία του χωριού με τοπικά εδέσματα.
Η Μ. Λαϊνά συνόδευσε την ομάδα στο «Κακογιάννειο» Αστεροσχολείο Υπάτης. Το Αστεροσχολείο αποτελεί μια δομή που δεν περιμένει κανείς να αντικρίσει σε ένα μικρό χωριό, όπως η Υπάτη, γι’ αυτό και εκπλήσσει ευχάριστα τον επισκέπτη. Είναι το 3ο μεγαλύτερο πλανητάριο της Ελλάδας και με επικεφαλής τον Φάνη Σμάνη, καθηγητή Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πρόεδρο του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας, παράγει αξιοσημείωτο επιστημονικό ερευνητικό έργο. Παράλληλα φιλοξενεί εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δράσεις για φοιτητές μεταπτυχιακού επιπέδου, μαθητές και σχολεία αλλά και τους απλούς επισκέπτες που θα βρεθούν στην περιοχή.
Ποδηλατικές διαδρομές στο ελατόδασος – Καταφύγιο Οίτη
Στην πορεία προς την Παύλιανη, η ομάδα πραγματοποίησε σύντομη στάση στο ελατόδασος για ποδηλατικές επιδείξεις. Εκεί θαύμασε τα κόλπα στον αέρα από τον πρωταθλητή Γρηγόρη Τσαλαφούτα, κυπελλούχο Ελλάδας στο άθλημα ορεινής ποδηλασίας enduro. O Γρ. Τσαλαφούτας μίλησε για τις απαιτήσεις του αθλήματος αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρει η περιοχή της Οίτης για αυτό, καθώς παρέχει πολλά ποδηλατικά μονοπάτια για όλα τα επίπεδα.
Στη συνέχεια, η αποστολή κατευθύνθηκε προς το Καταφύγιο Οίτη, όπου θαύμασε κοπάδι της φυλής των σπάνιων άγριων αλόγων. Εκεί, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Αθλητισμού, Ηλίας Μπουρμάς, μίλησε για τη σπάνια βιοποικιλότητα της περιοχής, την εύκολη προσβασιμότητα και το πλήθος των δραστηριοτήτων που προσφέρει. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Η σημερινή δράση αποτελεί παράδειγμα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου για την περιοχή. Βρισκόμαστε στην Οίτη, στον μεγαλύτερο και ομορφότερο Δρυμό της Ελλάδας. Η θερμοκρασία είναι ιδανική για μια απόδραση από τον καύσωνα της πόλης. Βρισκόμαστε σε απόσταση δύο ώρες από την Αθήνα, τρεις ώρες από την συμπρωτεύουσα. Ο τουρισμός, η γαστρονομία και ο πολιτισμός αποτελούν τρίπτυχο – πρεσβευτή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, αλλά και ελκυστικοί και επιλέξιμοι».
Θεματικό Πάρκο Παύλιανης
Οι ντόπιοι έχουν δημιουργήσει ένα επίγειο καταφύγιο στην άλλη πλευρά της Οίτης, στο χωριό Παύλιανη. Ιδανική για μια ξεκούραστη πεζοπορία δίπλα στο ρυάκι, η Παύλιανη ξεχωρίζει για ένα θεματικό πάρκο με παιχνίδια και διάφορες δραστηριότητες. Το χωριό και το μονοπάτι του πάρκου «συνομιλεί» με τον επισκέπτη, καθώς περνάει μηνύματα μέσα από τους τοίχους, τους κάδους και τα διάφορα παιχνίδια και αξιοθέατα.
Αναμφίβολα, η Υπάτη και η ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας και γύρω από την Οίτη, ενδείκνυνται για μια πλήρη εμπειρία φιλοξενίας. Οπως δήλωσε και ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, Θανάσης Καρακάντζας, πρόκειται για μια «σπουδαία ιστορικά περιοχή πέρα από το φυσικό κάλλος. Στο μέρος όπου ο Ηρακλής έκαψε τους χιτώνες του, στο κέντρο μαγείας, στα θεραπευτικά νερά και τα σπάνια τοπία, τα πεδία εξερεύνησης είναι ανεξάντλητα για τον επισκέπτη».
Στη δημοσιογραφική αποστολή συμμετείχαν εκπρόσωποι μεσών υψηλής εμβέλειας του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, travel bloggers και τηλεοπτικοί σταθμοί.