Του Χάρη Ντιγριντάκη

Τέλος εποχής για το Ολυμπιακό Ακίνητο του Βόλου. Σήμερα υπεγράφη στο Δημαρχείο η σύμβαση παραχώρησης του Πανθεσσαλικού Σταδίου στο Δήμο Βόλου από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε., κ. Στέφανο Βλαστό και τον Δήμαρχο Βόλου, κ. Αχιλλέα Μπέο. Σύμφωνα με τη σύμβαση η ΕΤΑΔ θα λαμβάνει το 20% των ετησίων πάσης φύσεως εσόδων του Δήμου από την με οποιοδήποτε τρόπο εμπορική εκμετάλλευση της εγκατάστασης.

Υπογραμμίζεται ότι από την παραχώρηση εξαιρούνται ρητά τα τμήματα του ακινήτου, στα οποία είναι χωροθετημένες και εγκατεστημένες θέσεις σταθμών βάσεων κινητής τηλεφωνίας, δυνάμει σχετικών συμβάσεων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας με την ΕΤΑΔ Α.Ε.

Επισημαίνεται ότι η ΕΤΑΔ Α.Ε. διατηρεί το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται εμπορικά τις εν λόγω ειδικά χωροθετημένες επιφάνειες καθ΄όλη τη διάρκεια της παραχώρησης. Καθώς και να προβαίνει στη σύναψη νέων συμβάσεων ή στην παράταση των υφισταμένων, αποκλειστικά και μόνο για αυτόν το σκοπό.

Στο πλαίσιο της καταβολής από το Δήμο οικονομικού ανταλλάγματος για την αορίστου χρόνου παραχώρηση της χρήσης της εγκατάστασης, ο Δήμος μεταξύ άλλων αναλαμβάνει την επιμέλεια, ευθύνη, τα έξοδα και τα εν γένει βάρη των παραχωρούμενων χώρων.

Η ΕΤΑΔ θα συμμετέχει σε δαπάνες βελτίωσης του ακινήτου και αποκατάστασης βλαβών τα επτά πρώτα έτη της παραχώρησης, σε ποσοστό έως και 50% η ορθότητα και η αναγκαιότητα των οποίων θα ελέγχεται από την ΕΤΑΔ και με ανώτατο όριο τις 200.000 ευρώ κατ’ έτος ή τις 600.000 συνολικά στην επταετία.

Όπως σημείωσε, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ Α.Ε., κ. Στέφανος Δ. Βλαστός «στόχος της Εταιρείας, μέσα από τη συγκεκριμένη παραχώρηση, είναι η διασφάλιση της αξιοποίησης ενός σπουδαίου ολυμπιακού ακινήτου, ώστε να μετατραπεί σε ζωντανό κύτταρο ανάπτυξης που θα συμβάλει στη συνολική ανάπλαση της πόλης του Βόλου και του Νομού Μαγνησίας.

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τη Δημοτική Αρχή του Βόλου, η ΕΤΑΔ κατάφερε να ολοκληρώσει μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία για το Ελληνικό Δημόσιο και την τοπική κοινωνία».

Επιπλέον, από την παραχώρηση ρητά εξαιρούνται οι χώροι που έχουν παραχωρηθεί στο ΕΚΑΒ και ο χώρος που χρησιμοποιείται από το κλιμάκιο της ΕΤΑΔ, για όσο χρόνο χρησιμοποιούνται.