Αλλαγές στις αρχικές ρυθμίσεις του πολεοδομικού χωροταξικού νομοσχεδίου για την εκτός σχεδίου δόμηση, όσον αφορά σε ξενοδοχεία ανακοίνωσε ο υφυπουργός ΠΕΝ Δημήτρης Οικονόμου, ενώ μίλησε και για τις τουριστικές επενδύσεις που κινδυνεύουν να ματαιωθούν λόγω μείωσης αρτιότητας.

Στο τελικό κείμενο, του σχεδίου νόμου που θα κατατεθεί περί το τέλος Σεπτεμβρίου στη Βουλή, όπως είπε ο κ Οικονόμου το ποσοστό κάλυψης για εκτός σχεδίου ξενοδοχεία θα είναι 20% και όχι 10%, όπως γράφτηκε «εκ παραδρομής» στο κείμενο που τέθηκε στην διαβούλευση.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης 17 Σεπτεμβρίου 2020 στον ρ/σ Alpha 9,89 και στο δημοσιογράφο Χάρη Ντιγριντάκη, ο υφυπουργός ΠΕΝ Δημήτρης Οικονόμου, αναφερόμενος στις αλλαγές που θα γίνουν στις αρχικές ρυθμίσεις του πολεοδομικού χωροταξικού νομοσχεδίου για την εκτός σχεδίου δόμηση για τα ξενοδοχεία- χωρίς να αναφέρει εάν θα υπάρξουν σχετικές μεταβολές και για την εκτός σχεδίου δόμηση κατοικιών και άλλων χρήσεων σημείωσε τα ακόλουθα:

«Το ποσοστό κάλυψης των ξενοδοχείων εκ παραδρομής είχε μπει στο σχέδιο νόμου ότι θα είναι 10%. Θα είναι 20% όπως ισχύει και σήμερα στις εκτός σχεδίου περιοχές» και πρόσθεσε ότι «10% θα είναι η κάλυψη, που είναι η προβολή του κτιρίου στο έδαφος».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «για όλα τα ξενοδοχεία μικρά ή μεγάλα, ταυτοχρόνως δίνουμε ένα μπόνους εάν θέλουν τα ξενοδοχεία να αυξήσουν την κάλυψη τους, για την προσθήκη πρόσθετων κοινόχρηστων χώρων, όχι πρόσθετων κλινών. Με τις δεδομένες κλίνες που μπορεί να χτίσει κάποιος, αν θέλει να μεγαλώσει τους κοινόχρηστους χώρους. Αυτό είναι σήμερα αναγκαίο, λόγω του covid και μπορεί να είναι αναγκαίο στο μέλλον», σημειώνοντας ότι « βελτιώνεται και η ποιότητα του ξενοδοχείου όταν έχει μεγαλύτερους κοινόχρηστους χώρους».

Συντελεστής δόμησης

Ο κ Οικονόμου συνέχισε λέγοντας ότι «όσον αφορά το συντελεστή δόμησης, που είναι πόσα τετραγωνικά χτίζεις, δίνεται μπόνους, όταν έχει χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση, υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και συναφή θέματα. Δηλαδή ενισχύουμε τις καλές επενδύσεις, όχι με κριτήριο μεγέθους, τόσο για μικρά όσο και μεγάλα ξενοδοχεία».

Αρτιότητα

Ο υφυπουργός ΠΕΝ σημείωσε ότι «η αρτιότητα για ξενοδοχεία εκτός σχεδίου αυξάνεται από 4 σε 8 στρέμματα. Το αναγκαίο πρόσωπο μειώνεται σε 25 μέτρα από 45 που είναι σήμερα και που γράφει το σχέδιο νόμου. Βέβαια μικρότερα γήπεδα άνω των 8 στρεμμάτων θα μπορούν να χτίσουν αν έχουν 25 μέτρα πρόσωπο. Αυτό θα περάσει στο νομό. Αυτό ίσχυε και σήμερα. Τα 25 και 45 μέτρα δεν το βάζουμε εμείς απλώς δεν το αλλάζουμε δεν το μειώνουμε ότι προβλεπόταν για το μέγεθος του προσώπου θα συνεχίσει να ισχύει».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ξενοδοχεία κάτω των 45 κλινών, με ορισμένες εξαιρέσεις δεν είναι βιώσιμα σήμερα. Η μέση ξενοδοχειακή μονάδα θέλει μεγαλύτερη κλίμακα και αυτό μας το έχει ζητήσει το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΣΕΤΕ δεν το κάναμε εμείς μονομερώς. Το θέλει και ο ΣΕΤΕ διότι με αυτόν τον τρόπο διευκολύνονται τα βιώσιμα ξενοδοχεία».

Παράλληλά ο υφυπουργός ΠΕΝ δήλωσε ότι «σε μικρά νησιά δεν θα ισχύσουν τα 8 στρέμματα ως αναγκαία αρτιότητα. Μόνο σε πολύ μικρά νησιά που έχουν άλλες προϋποθέσεις θα ισχύσουν τα 4 στρέμματα» και εξήγησε ότι όλα αυτά θα διατυπωθούν ρητά στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου.

Νέα κατηγορία τουριστικών επενδύσεων

Στο πολεοδομικό χωροταξικό νομοσχέδιο, όπως δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΝ θα προβλεφθεί και μία νέα κατηγορία τουριστικών επενδύσεων. Σχετικά ο κ Οικονόμου είπε ότι «διευκολύνουμε τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις και ταυτοχρόνως δημιουργούμε για πρώτη φορά ένα είδος οργανωμένης τουριστικής ανάπτυξης πάνω από τα 50 στρέμματα που είναι το κατώτατο όριο. Σε έκταση λοιπόν 50 στρεμμάτων δημιουργούμε επενδύσεις με εξαιρετικά ευνοϊκούς πολεοδομικούς όρους, και θα μπορούν να παίρνουν και ενισχύσεις από τον αναπτυξιακό νόμο. Αυτό στο σχέδιο νόμου το ονομάζουμε μικρή μικτή τουριστική ανάπτυξη. Θα μπορείς να έχεις και έναν περιορισμένο αριθμός σπιτιών για πώληση μέσα σε αυτό. 10% όχι παραπάνω για να διευκολύνεται η χρηματοδότηση της κατασκευής της επένδυσης. Βάζουμε λοιπόν στις επενδύσεις του τουρισμού και ένα καινούργιο προϊόν μικρό».

Πως διασώζονται επενδύσεις

Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις για τις τουριστικές επενδύσεις σε εκτάσεις κάτω των 8 στρεμμάτων, οι οποίες όμως έχουν προχωρήσει σε μελέτες ενδεχομένως και ενταχτεί στην αναπτυξιακή νομοθεσία και με το νέο νομοσχέδιο κινδυνεύουν να ματαιωθούν ο υφυπουργός ΠΕΝ είπε χαρακτηριστικά ότι:

-«Η αναπτυξιακή νομοθεσία δεν είναι πολεοδομική νομοθεσία. Αν έχουνε κάποια διοικητική πράξη πολεοδομικού χαρακτήρα όχι κατ΄ανάγκη την τελική άδεια, όπως παραδείγματος χάρη η υποβολή μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων προβλέπουμε μεταβατική διάταξη διαφορετικά προσκρούει στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Πηγή: ecopress.gr