Προγραμματική σύμβαση θα υπογράψουν ο Δήμος Αγίου Νικολάου, το Υπουργείο Πολιτισμού και η Περιφέρεια Κρήτης, με αντικείμενο τη «Διεξαγωγή υποβρύχιας συστηματικής γεωαρχαιολογικής έρευνας στην ευρύτερη περιοχή του αρχαίου Ολούντος, στην Κρήτη, για το 2017, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης (ΙΜΣ/ΙΤΕ), στο πλαίσιο πενταετούς προγράμματος 2017–2021».

Εισηγούμενος το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου ο Δήμαρχος Αντώνης Ζερβός ανέφερε ότι ζήτησε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης να συμμετάσχει η Περιφέρεια οικονομικά στην υπόθεση αυτή ώστε να περιοριστεί το ύψος της αντίστοιχης οικονομικής συμμετοχής του Δήμου. Εξ άλλου και αυτή η έρευνα και ανάδειξη του αρχαίου Ολούντος, υπηρετεί πέραν των άλλων και τον τουρισμό. Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, προσδιορίζοντας ως ανώτατο όριο συμμετοχής 15.000 ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, το αντικείμενό της περιλαμβάνει: Υποβρύχια διερεύνηση πέριξ της χερσονήσου Κολοκύθας και των ακτών του Κόλπου της Ελούντας για εντοπισμό ναυαγίων και βυθισμένων παράκτιων αρχαιολογικών θέσεων. Αποτύπωση (φωτογραφική, κινηματογραφική, τοπογραφική) και τεκμηρίωση αρχαιοτήτων που αναμένεται να εντοπιστούν. Αποτύπωση (φωτογραφική, κινηματογραφική, τοπογραφική), τεκμηρίωση και γεωφυσική διασκόπηση του αστικού κέντρου του Ολούντος στον Πόρο Ελούντας. Αποτύπωση (φωτογραφική, κινηματογραφική, τοπογραφική) και τεκμηρίωση αρχαίων δομών στις ακτές του Κόλπου Ελούντας και της Χερσονήσου της Κολοκύθας. Ταυτόχρονη μελέτη και επεξεργασία του προκύπτοντος υλικού. Περιορισμένες δράσεις παρουσίασης αποτελεσμάτων (συμμετοχή σε συνέδρια, ημερίδες κλπ.). Εκτεταμένες δράσεις παρουσίασης αποτελεσμάτων (διοργάνωση ημερίδων, εκδόσεων κλπ.). Δράσεις καθορισμού διαδρομών και σήμανσης / πληροφόρησης.