Τις δυνατότητες που δημιουργεί για τις ορεινές κοινότητες της χώρας η αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων, ειδικά μέσα από συνεργατικά σχήματα και σε σύνδεση με τη γαστρονομία και τον τουρισμό επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας σε ημερίδα για την καστανοκαλλιέργεια που πραγματοποιήθηκε στην Καστάνιτσα Κυνουρίας, στο πλαίσιο της 34ης Γιορτής του Κάστανου.

Όπως ο ίδιος ανέφερε, το υπουργείο μελετά πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας με στόχο την αύξηση της παραγωγής, αφού όπως παραδέχτηκε το 70% των δένδρων της Καστάνιτσας όπως και του Αγίου Πέτρου είναι υπέργηρα.

Τόνισε ακόμη ότι υπογράφτηκε και δεύτερο πιλοτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της σφήκα της καστανιάς ενώ υπάρχει συνεργασία ΕΛΓΟ Δήμητρα με το Μπενάκειο Ινστιτούτο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Επίσης ανέφερε ότι θα προωθηθεί σύντομα φάκελος στην ΕΕ ώστε το κάστανο της περιοχής να χαρακτηρισθεί Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Ο κ. Αποστόλου παρουσίασε επίσης τις ευκαιρίες που δημιουργούνται προς αυτή την κατεύθυνση μέσα από τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης. Πάντως ανέφερε ότι πρέπει το κάστανο και όλα τα εδέσματα που γίνονται με βάση αυτό να κατοχυρωθούν με την επωνυμία της περιοχής και να ενταχθούν στον γαστρονομικό τουρισμό, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο του εναλλακτικού, ορεινού τουρισμού. «Πρέπει η Καστάνιτσα να γίνει γαστρονομικός προορισμός», τόνισε.