Οι τουρίστες που επισκέπτονται τις Βαλεαρίδες Νήσους της Ισπανίας (μεταξύ των οποίων Μαγιόρκα, Μενόρκα, Ίμπιζα και Φορμεντέρα), θα πρέπει να φορούν μάσκες προσώπου σε εξωτερικούς χώρους καθώς και σε εσωτερικούς χώρους μετά την εισαγωγή ενός νέου μέτρου ασφαλείας.

Μετά τις ακρότητες που καταγράφηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο -όπου εκατοντάδες τουρίστες διασκέδαζαν συνωστισμένοι αψηφώντας τα μέτρα ασφαλείας- οι ισπανικές αρχές επέβαλαν τη χρήση μάσκας.

Η τουριστική βιομηχανία των Βαλεαρίδων -που συνεισφέρει το 35% των εσόδων στα τέσσερα μεγάλα νησιά του συμπλέγματος- προσπαθούσαν να αποφύγουν την επιβολή του αυστηρού μέτρου.

Οι ξενοδόχοι και καταστηματάρχες εξέφραζαν φόβους ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας θα κρατούσε μακριά Γερμανούς και Βρετανούς τουρίστες.

Οι εξαιρέσεις στην μάσκα είναι στην παραλία, σε φυσικούς ανοιχτούς χώρους, κατά την άσκηση σωματικής άσκησης, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων σπορ, καθώς και κατά το φαγητό και το ποτό.

Η μάσκα ήταν ήδη υποχρεωτική στις Βαλεαρίδες, όπου δεν ήταν δυνατόν να διατηρηθεί απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρων.

Ωστόσο, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι οι κοινωνικές αποστάσεις δεν είναι δυνατές στις περισσότερες περιπτώσεις. Και έκανε υποχρεωτική τη χρήση μάσκας τόσο σε ανοιχτούς όσο και σε κλειστούς χώρους.

Αυτό περιλαμβάνει σε ξενοδοχεία και κοινόχρηστους χώρους, όπως λόμπι, διαδρόμους και ανελκυστήρες.