Την υποχρεωτική πληρωμή των ενοικίων μέσω τραπεζικών λογαριασμών εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών, με βασικό στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Οι ενοικιαστές προβλέπεται πως θα πρέπει να καταβάλουν το μηνιαίο μίσθωμα που αναγράφεται στο μισθωτήριο συμβόλαιο μέσω τραπέζης ή e-banking στον τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη. Διαφορετικά, θα προβλέπονται πρόστιμα τόσο για τον ενοικιαστή όσο και για τον ιδιοκτήτη.

Με αυτόν τον τρόπο, το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί να ελαττώσει τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής, όπου ο ιδιοκτήτης δεν δήλωνε το μίσθωμά του, όπως συνέβη πριν λίγες μέρες στην υπόθεση της βίλας στη Μύκονο.

Παράλληλα θα βοηθηθούν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν πέσει σε «κακοπληρωτές», οι οποίοι καθυστερούν ή δεν πληρώνουν το ενοίκιο τους.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να αποφευχθούν όλες οι περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Ιδιοκτήτης και ενοικιαστής μπορούν να συμφωνήσουν να αναγράφεται ένα χαμηλότερο ποσό στο μισθωτήριο συμβόλαιο το οποίο θα δηλώνεται στο taxis και θα εξοφλείται μέσω τραπέζης και το υπόλοιπο ποσό να καταβάλλεται με μετρητά στον ιδιοκτήτη.