Νέα νομοθεσία για την υποχρεωτική κατηγοριοποίηση των ξενοδοχείων σε αστέρια προωθεί η κυβέρνηση της Ρωσίας. Ειδικότερα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε διάταξη σχετικά με την υποχρεωτική ταξινόμηση των ρωσικών ξενοδοχείων. Μάλιστα, τα ξενοδοχεία με περισσότερα από 50 δωμάτια πρέπει να αξιολογηθούν με ένα αστέρι πριν από τις αρχές Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

Σημειώνεται ότι οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις στη Ρωσία διαθέτουν αστεροποίηση εδώ και πολλά από τις αρχές του αιώνα. Ωστόσο, η διαδικασία ήταν εθελοντική. Ο ίδιος ο ξενοδόχος αποφάσιζε αν θα τοποθετήσει τα αστέρια ή όχι στο ξενοδοχείο του.

Μόνο οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων στο Σότσι ήταν υποχρεωμένοι να καταχωρήσουν τα ξενοδοχεία τους με βάσει τα αστέρια πριν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2014 καθώς και οι 11 πόλεις που φιλοξένησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου πέρυσι.

Η υπηρεσία ταξινόμησης με βάσει τα αστέρια θα έχει χρέωση και η τιμή της θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των δωματίων και το εκτιμώμενο αστέρι. Έτσι, ένας ξενοδόχος που θεωρεί ότι το ξενοδοχείο του είναι σύμφωνα με τα πρότυπα που πρέπει να θεωρηθούν ως εγκαταστάσεις πέντε αστέρων, θα πληρώσει περισσότερο από αυτόν που αξιολογεί τη διαμονή του σε χαμηλότερα πρότυπα.

Η αστεροποίηση των ξενοδοχείων θα πρέπει να επανεκτιμάται κάθε τρία χρόνια. Η μέση τιμή της αξιολόγησης εμπειρογνώμονα θα είναι 30-60.000 ρούβλια.

Πρόστιμα για περισσότερα αστέρια από τα κανονικά

Αν ο ιδιοκτήτης φουσκώσει τον αριθμό των αστεριών, θα επιβληθεί πρόστιμο. Ένα πρόστιμο θα πρέπει επίσης να καταβάλλεται από όλους εκείνους που δεν εντάσσουν τα ξενοδοχεία τους εγκαίρως στο σύστημα αστεροποίησης.

Ποια τα κριτήρια αστεροποίησης

Κατά τη διαδικασία αστεροποίησης των ξενοδοχείων θα ληφθούν υπόψη τα πάντα: η επιφάνεια των δωματίων, η κατάσταση των επίπλων, τα στρώματα, τα κλινοσκεπάσματα και οι πετσέτες και η ποιότητα των τροφίμων.

Όχι στα κλειδιά

Το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας αρνήθηκε την ιδέα να δοθούν “κλειδιά” σε ξενώνες, όπως ήταν παλιά. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους, αν η εγκατάσταση δεν μπορεί να κατηγοριοποιηθεί με βάσει τα αστάρια σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του, απλά θα παραμένει χωρίς κατηγορία.

Τόσο οι ξενώνες όσο και τα λεγόμενα boutique ξενοδοχεία, τα οποία από την άποψη της ποιότητας των υπηρεσιών αντιστοιχούν σε επτά αστέρια, μπορούν να αφεθούν χωρίς κατηγορία, εξήγησε ομοσπονδιακός υπάλληλος. Το Υπουργείο δεν αποκλείει τη δυνατότητα δημιουργίας ειδικών κατηγοριών για εξειδικευμένα έργα στο μέλλον, αλλά αυτό απαιτεί λεπτομερέστερη μελέτη και συζήτηση με τις επιχειρήσεις.

Ως αποτέλεσμα της νέας ταξινόμησης των ξενοδοχείων, οι τουρίστες θα μπορούν να λαμβάνουν αξιόπιστες και τρέχουσες πληροφορίες σχετικά με τα επιλεγμένα καταλύματα. Θα γνωρίζουν ακριβώς ποιο σύνολο υπηρεσιών πληρώνουν και δεν θα εκπλαγούν επιτόπου. Αυστηρές απαιτήσεις θα υποχρεώσουν τους ξενοδόχους να συμμορφωθούν με τα πρότυπα που ρύθμιζαν προηγουμένως κατά βούληση, συχνά εξοικονομώντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.