arxaiologikos xwros_filippwnΣτα γραφεία της UNESCO στο Παρίσι βρίσκεται από χθες το βράδυ ο φάκελος της επίσημης ελληνικής υποψηφιότητας του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων για ένταξή του στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του διεθνούς πολιτιστικού οργανισμού, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη αξιολόγηση του φακέλου ξεκίνησε και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς τόσο στον Δήμο Καβάλας όσο και στην ΙΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων δηλώνουν αισιόδοξοι για τη θετική έκβαση του αποτελέσματος, που θα αργήσει λίγους μήνες ακόμα, κορυφώνοντας την αγωνία.

Οι διαδικασίες αποστολής του φακέλου ολοκληρώθηκαν με την κατηγοριοποίηση των μορφοποιήσεων και των περιγραφών των κειμένων, των χαρτών, των κατόψεων και των φωτογραφιών των μνημείων, καθώς και τη συγκέντρωση των τελευταίων απαραίτητων δικαιολογητικών.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων διαθέτει πολλά χαρακτηριστικά που του δίνουν αρκετές πιθανότητες να ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ένα από αυτά είναι πως η συγκεκριμένη περιοχή έχει διαχρονική ιστορία από τα ελληνιστικά και τα ρωμαϊκά χρόνια, με τη Μάχη των Φιλίππων, έως τον Απόστολο Παύλο και τη διάδοση του Χριστιανισμού στην Ευρώπη. Εμφανίζει μνημεία μοναδικής αρχιτεκτονικής και πρόκειται για έναν προστατευμένο χώρο, στον οποίο δεν έχουν γίνει σύγχρονες επεμβάσεις.