Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τρεις μήνες μετά την αίτηση αφερεγγυότητας της FTI, είναι σαφές πως ο τρίτος μεγαλύτερος ευρωπαϊκός τουριστικός πράκτορας δεν μπορεί να σωθεί. Ο χρεοκοπημένος ταξιδιωτικός όμιλος κάθεται σε ένα βουνό χρέους ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και η υπερχρεωμένη εταιρεία πλέον βρίσκεται υπό εκκαθάριση.

Το Δικαστήριο του Μονάχου κίνησε διαδικασία αφερεγγυότητας για τις δύο βασικές εταιρείες FTI Touristik και BigXtra Touristik.

Ο διαχειριστής αφερεγγυότητας Axel Bierbach απολύει τώρα 700 υπαλλήλους. Οι περισσότεροι από τους 350.000 πιστωτές που υπολογίζονται είναι ταξιδιώτες πακέτων που αναμένεται ότι θα λάβουν πίσω τις προκαταβολές τους από το Γερμανικό Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλισης (DRSF).

Σύμφωνα με τον Axel Bierbach, η κατάσταση είναι διαφορετική για περίπου 2.500 ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία, αεροπορικές εταιρείες, τράπεζες και το κρατικό Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF).
Το WSF ανήκει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και δάνεισε στην τρίτη μεγαλύτερη ταξιδιωτική εταιρεία της Ευρώπης FTI περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο το πόσα χρήματα θα πάρουν οι πιστωτές, είναι αδιευκρίνιστο.

Την εποχή της πτώχευσης τον περασμένο Ιούνιο, η FTI Touristik είχε περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ στους λογαριασμούς της, όπως λέει ο Axel Bierbach. Επειδή η FTI δεν είχε πλέον χρήματα για τα υποχρεωτικά πιστοποιητικά ασφαλείας με το DRSF, «ήταν ξεκάθαρο ότι δεν μπορούσαμε πλέον να πουλήσουμε ταξίδια».

Περίπου 60.000 παραθεριστές που ταξίδευαν με την FTI εκείνη την περίοδο επέστρεψαν χωρίς σοβαρά προβλήματα και όλες οι νέες αναχωρήσεις σταμάτησαν.

Με περισσότερους από 11.000 υπαλλήλους, η εταιρεία πραγματοποίησε πωλήσεις 4,1 δισεκατομμυρίων ευρώ το οικονομικό έτος 2022/23.
Κατά τη στιγμή της αίτησης αφερεγγυότητας, ο Όμιλος FTI περιελάμβανε συνολικά περίπου 110 εταιρείες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ορισμένες από τις οποίες στη συνέχεια χρειάστηκε να υποβάλουν αίτηση αφερεγγυότητας.

Από τους 11.000 υπαλλήλους της FTI παγκοσμίως, οι 7.500 εξακολουθούν να εργάζονται σε τοπικά ξενοδοχεία, των οποίων οι επιχειρηματικές δραστηριότητες συνεχίζονται χωρίς περιορισμούς.
Σε σχέση με τους 1.000 υπαλλήλους στη Γερμανία, πάνω από 320 έχουν ήδη μια νέα δουλειά χάρη στις ημέρες υποψηφιότητας των TUI, DER και DB.
Σχεδόν 600 εργαζόμενοι απολύθηκαν από 1η Σεπτεμβρίου και άλλοι 130 θα παραμείνουν απασχολούμενοι για λίγο προκειμένου να βοηθήσουν στη διαδικασία. Η FTI Touristik έχει προγραμματιστεί να κλείσει οριστικά στο τέλος του έτους.