Σύνταξη: tourismtoday.gr

Πάνω από 15.000 εστιατόρια, παμπ, σνακ μπαρ και καφέ στη Γερμανία είναι υπό την απειλή πτώχευσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Γερμανικής Υπηρεσίας Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών (CRIF).

Στοιχεία από την Γερμανική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis) δείχνουν ότι ο κλάδος εξακολουθεί να είναι σημαντικά πίσω στις πωλήσεις του τελευταίου έτους πριν από την κρίση, το 2019. Επιπλέον, η έλλειψη προσωπικού οδήγησε σε μικρότερο ωράριο λειτουργίας και μειωμένη προσφορά υπηρεσιών.

Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, οι ελλείψεις προσωπικού και το αυξανόμενο κόστος τροφίμων προκαλούν σημαντικά προβλήματα στη γερμανική βιομηχανία γαστρονομίας και εστίασης.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός αποφάσισε να αυξήσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα στον κλάδο της εστίασης, ο οποίος είχε μειωθεί από 19% σε 7% κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, πίσω στον κανονικό συντελεστή από 1 Ιανουαρίου 2024.

Το CRIF ανέφερε ότι το 12,6% των επιχειρήσεων στον κλάδο της εστίασης, που ισοδυναμεί με μία στις οκτώ επιχειρήσεις, αντιμετωπίζουν πλέον τον κίνδυνο χρεοκοπίας.

Ο αριθμός αυτός αυξάνεται και αναμένεται να αυξηθεί λόγω της προγραμματισμένης επιστροφής στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ για τα τρόφιμα στο τέλος του έτους.

Ειδικοί του κλάδου προβλέπουν ότι αυτή η αύξηση του ΦΠΑ θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση, ιδιαίτερα για τα εστιατόρια που ήδη αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Πριν από την πανδημία, μόνο το 10,7% των εταιρειών διέτρεχαν κίνδυνο αφερεγγυότητας, αλλά το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί από τότε. Οι ειδικοί αναμένουν φέτος περίπου 1.600 υποθέσεις αφερεγγυότητας στον κλάδο της εστίασης, αύξηση 36,5% από πέρυσι.

Η Γερμανική Ομοσπονδιακή Ένωση Ξενοδοχείων και Εστιατορίων (Dehoga) εξακολουθεί να ελπίζει για μόνιμη μείωση της φορολογίας των τροφίμων, όπως δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος Ingrid Hartges.
Για δεκαετίες, έχουν υποστηρίξει την ίση φορολογική μεταχείριση των τροφίμων σε εστιατόρια και καφετέριες, παρόμοια με τα τρόφιμα σε πακέτο σε σούπερ μάρκετ και τις υπηρεσίες παράδοσης φαγητού.

Η Ingrid Hartges θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι μόνο τα τρόφιμα που σερβίρονται σε πορσελάνινα πιάτα φορολογούνται με 19% από την 1η Ιανουαρίου. Πιστεύει ότι η φορολογική δικαιοσύνη πρέπει να εφαρμόζεται διαφορετικά.

Με βάση τα στοιχεία της Destatis, ο κύκλος εργασιών των εγκαταστάσεων τον Σεπτέμβριο του 2020, παρά τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή, ήταν 12,6% χαμηλότερος από τον κύκλο εργασιών της ίδιας περιόδου το 2019, προσαρμοσμένος για τον πληθωρισμό.
Οι παμπ με προσανατολισμό τα ποτά έχουν πληγεί περισσότερο, καθώς δεν μπορούσαν να επωφεληθούν πολύ από την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα.
Τα έσοδα στο τμήμα διανομής ποτών μειώθηκαν 34,5% τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ τα εστιατόρια, οι παμπ και οι καφετέριες έπρεπε να αντιμετωπίσουν ένα χάσμα 8,1%.

Με τη μείωση των πωλήσεων και τα lockdown, οι γερμανικές επιχειρήσεις γαστρονομίας αντιμετωπίζουν μείωση του εργατικού τους δυναμικού.
Ενώ ο αριθμός των εργαζομένων τον Σεπτέμβριο ήταν 4,0% υψηλότερος από τον προηγούμενο χρόνο, ήταν ακόμα 6,7% χαμηλότερος από το επίπεδο πριν από την πανδημία. Λόγω της έλλειψης προσωπικού κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι εταιρείες δεν μπορούν να προσφέρουν ελκυστικές ευκαιρίες κερδών στους υπαλλήλους τους, παρά τις κάποιες αυξήσεις στους μισθούς.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία, τον Οκτώβριο του 2022, ακριβώς οι μισοί από τους εργαζόμενους στον κλάδο της εστίασης εργάζονταν υπό συνθήκες χαμηλού μισθού, έναντι 15,2% στη συνολική οικονομία.