Απόδοση ρεκόρ πέτυχε την περίοδο του καλοκαιριού ο όμιλος International Airlines Group (IAG), παρά τα προβλήματα στον εναέρια κυκλοφορία τον Αύγουστο, που επηρέασαν τις πτήσεις της British Airways.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ομίλου, τα λειτουργικά κέρδη της BA για το γ΄τρίμηνο του 2023 αυξήθηκαν κατά 50% στα 617 εκατ. λίρες, σε ετήσια βάση καθώς τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 20%, με αύξηση της παραγωγικής ικανότητας κατά 25%.

Η IAG ανέφερε λειτουργικά κέρδη 1.745 εκατ. ευρώ, από 1.216 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίτο τρίμηνο πέρυσι με βελτιωμένο λειτουργικό περιθώριο 20,2%.

Οι συνολικές καλοκαιρινές επιδόσεις του ομίλου έλαβαν ώθηση από τη «συνεχιζόμενη ισχυρή» ζήτηση ταξιδιών αναψυχής, καθώς ο όμιλος εστίασε σε ευρωπαϊκούς προορισμούς διακοπών και περαιτέρω επενδύσεις σε όλο τον Νότιο και Βόρειο Ατλαντικό, υποστηριζόμενες από 20 παραδόσεις αεροσκαφών το έτος έως σήμερα.

Ο όμιλος, στον οποίο ανήκουν επίσης οι Aer Lingus, Iberia και Vueling, είδε τη χωρητικότητα να αυξάνεται από έτος σε έτος κατά σχεδόν 18% κατά τους θερινούς τρεις μήνες έως τις 30 Σεπτεμβρίου στο 95,6% των επιπέδων πριν από την πανδημία του 2019. Τα έσοδα από επιβάτες αυξήθηκαν κατά 2,2% σε ετήσια βάση ή 24,6% σε σχέση με το 2019.

Η αύξηση της χωρητικότητας της BA οφείλεται στις αυξημένες συχνότητες και μεγαλύτερα αεροσκάφη, καθώς και στην ανοικοδόμηση του ασιατικού δικτύου της.

Η BA ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την επανέναρξη των πτήσεων προς το Άμπου Ντάμπι το 2024, αλλά οι πτήσεις του Χίθροου από και προς το Τελ Αβίβ έχουν πλέον ανασταλεί μέχρι τις 14 Νοεμβρίου.

Η IAG υπογράμμισε ότι θα γίνουν περαιτέρω επενδύσεις για τη σταθεροποίηση των λειτουργιών της BA “παρά το δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον και τους περιορισμούς της εφοδιαστικής αλυσίδας” με “μια πιο ανθεκτική απόδοση που αναμένεται τον χειμώνα.
Αναμένεται ότι η χωρητικότητα για ολόκληρο το 2023 θα αγγίξει περίπου το 96% των επιπέδων πριν από την Covid-19.

Οι συνολικές κρατήσεις πελατών για το τέταρτο τρίμηνο είναι οι αναμενόμενες με περίπου το 75% των εσόδων επιβατών του τέταρτου τριμήνου να έχει ήδη κρατηθεί», δήλωσε η IAG. «Ενώ διατηρούμε καλές προθεσμιακές κρατήσεις, συνεχίζουμε να προσέχουμε ευρύτερες μακροοικονομικές και γεωπολιτικές αβεβαιότητες που ενδέχεται να επηρεάσουν το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους».

Ο διευθύνων σύμβουλος της IAG, Luis Gallego, δήλωσε: «Αυτό το τρίμηνο αντιπροσωπεύει μια επίδοση ρεκόρ για την IAG. Ως εκ τούτου μας επιτρέπει να επενδύσουμε στην επιχείρηση και να μειώσουμε ένα σημαντικό ποσό του χρέους μας.

Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου είδαμε σταθερή ισχυρή ζήτηση σε όλα τα δρομολόγια μας, ιδιαίτερα στον Βόρειο και Νότιο Ατλαντικό και σε όλους τους προορισμούς αναψυχής σε όλη την Ευρώπη.

Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τους κόμβους μας στη Βαρκελώνη, το Δουβλίνο, το Λονδίνο και τη Μαδρίτη, με την υποστήριξη των παραδόσεων του στόλου μας και των μελλοντικών παραγγελιών μας.

Η ισχυρή μας οικονομική απόδοση επιτρέπει την επένδυση στους ανθρώπους μας και μας επιτρέπει να βελτιώσουμε περαιτέρω την εμπειρία των πελατών. Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επίτευξη των στόχων μας για τη βιωσιμότητα».