Τις προκλήσεις και τις προοπτικές του κλάδου της φιλοξενίας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, ανέδειξε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κόσμου.

Στόχος της εκδήλωσης αποτέλεσε η αναρρίχηση των αιτημάτων του Κλάδου της Φιλοξενίας στην ατζέντα της Ε.Ε. εν όψει των εκλογών του ευρωκοινοβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκε η Λευκή Βίβλος (White Paper) της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εθνικών Ενώσεων Ξενοδοχίας, Εστίασης και Αναψυχής (HOTREC) που έχει κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και καταγράφει τις βασικές προτεραιότητες καθώς και τα αιτήματα του κλάδου ξενοδοχίας και εστίασης (π.χ. φορολογία, βραχυχρόνιες μισθώσεις κ. α.) ενόψει της νέας θητείας των Ευρωπαϊκών Οργάνων για το 2019-2024.

Την ανάλυση των αιτημάτων ανέπτυξε ο επίτιμος καλεσμένος της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της HOTREC κ. Jens Zimmer Christensen, ενώ της παρουσίασης ακολούθησε συζήτηση των υποψηφίων ευρωβουλευτών: Έλενα Κουντουρά (ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία), Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου (ΝΔ) και Εύα Καϊλή (ΚΙΝ.ΑΛ)

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του τόνισε ότι είναι ιστορική ευκαιρία να επιδιώξουμε περισσότερη και ποιοτικότερη ενεργή συμμετοχή του Τουρισμού στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων. Ζήτησε την εφαρμογή ενιαίων ευρωπαϊκών πολιτικών που θα στηρίζουν τον ευρωπαϊκό κλάδο φιλοξενίας επισημαίνοντας ότι είναι πολιτικά επιβεβλημένο πλέον να θεσπιστεί η θέση Επιτρόπου Τουρισμού, ενώ δεσμεύτηκε για διαρκή επικαιροποίηση της ενημέρωσης των ευρωβουλευτών της χώρας προκειμένου να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την στήριξη του ελληνικού τουρισμού.

Αναφερόμενος στις μεγάλες προκλήσεις που αφορούν τον κλάδο της φιλοξενίας της χώρας, μεταξύ άλλων, σημείωσε τη δεσπόζουσα θέση των on line travel agents, την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει ταυτότητα και ενός ενιαίου προορισμού, Destination Europe, για τους επισκέπτες από τις αγορές άλλων ηπείρων, ενώ αναφέρθηκε και στο δίκαιο του ανταγωνισμού με επίκεντρο τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι : «Οι πολιτικές της Ε.Ε για τον τουρισμό και τη φιλοξενία μπορούν πραγματικά να ξεκλειδώσουν τις μεγάλες δυνατότητες βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης που έχει το φυσικό, ιστορικό και πολιτισμικό απόθεμα της Ευρώπης, με οφέλη που φτάνουν στη βάση της κοινωνίας και όχι σε κάποια ελίτ.Σε αυτή την κατεύθυνση θέλουμε σύμμαχο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και μάλιστα ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αναβαθμισμένο ρόλο, θεσμικά ενδυναμωμένο και με αποφασιστικότερη επιρροή στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών».

O πρόεδρος της HOTREC κ. Jens Zimmer Christensen αναλύοντας τις πτυχές της Λευκής Βίβλου, υποστήριξε ότι η HOTREC εκπροσωπεί 2.000.000 επιχειρήσεις οι οποίες σε ποσοστό 90% είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται για τον κλάδο που προσφέρει περισσότερα από 460 δις. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία και συμβάλλει με 126 δις. ευρώ στα έσοδα των κρατών μελών της HOTREC. Επίσης φτάνει τα 12 εκατ. εργαζόμενους, ενώ μόνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια δημιούργησε 1.600.000 νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.

Ακολούθως ο κ. Christensen ανέπτυξε τις 5 ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ της Λευκής Βίβλου που έχει αποστείλει στην Ε.Ε. η HOTREC :

1. ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – υλοποίηση των δράσεων που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2018 για έναν υπεύθυνο και βιώσιμο τουρισμό

2. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗΣ – Απαιτείται ένας νέος προβληματισμός για την επικουρικότητα και την άσκηση των αρμοδιοτήτων της Ε.Ε.

3. ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ – Αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου της Ε.Ε. για να αναγνωρισθούν οι ευθύνες των πλατφορμών και να εξασφαλισθεί μια πιο δίκαιη και πιο ισορροπημένη ψηφιακή ενιαία αγορά

4. ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ – Ενθάρρυνση των εθελοντικών πρωτοβουλιών για τη δίαιτα και τη διατροφή για τις τοπικές υπηρεσίες τροφίμων αντί για οριζόντια νομοθεσία της Ε.Ε.

5. ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ – Να γίνει η καταπολέμηση της έλλειψης δεξιοτήτων πραγματική υπόθεση της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της HOTREC μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι η πρώτη προτεραιότητα του κλάδου εδράζεται στην εφαρμογή του πλαισίου πολιτικής που δρομολογήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2018 για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της συνεργατικής οικονομίας και για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της δικαιοσύνης στις συμβατικές σχέσεις που συνάπτουν οι πλατφόρμες με τις επιχειρήσεις ξενοδοχείων και εστιατορίων. Η μη ρυθμιζόμενη συνεργατική οικονομία συμβάλλει επίσης στο φαινόμενο του «υπερτουρισμού».

Όπως πρόσθεσε : «Προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η βιωσιμότητα του τουρισμού, η δράση της Ε.Ε. θα πρέπει επίσης να στραφεί στην εξειδίκευση του εργατικού δυναμικού στον τομέα της φιλοξενίας και του τουρισμού με μια πολυπαραγοντική προσέγγιση, βασισμένη σε διάφορες δυνατότητες χρηματοδότησης. Επιπλέον, τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. πρέπει να υποστηρίξουν τον τομέα για την προώθηση υγιεινού τρόπου ζωής και διατροφής μέσω εθελοντικών πρωτοβουλιών της αντί της προσέγγισης “από πάνω προς τα κάτω” μέσω ρυθμιστικής παρέμβασης.

Είναι επίσης αναγκαίο ένα καινοτόμο πρόγραμμα βελτίωσης της νομοθεσίας, το οποίο να λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι η επικουρικότητα πρέπει να επικρατεί σε ορισμένες περιπτώσεις. Η δράση της Ε.Ε. είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση μεγάλων διασυνοριακών ζητημάτων και για τη διατήρηση της ενιαίας αγοράς. Ωστόσο, οι προκλήσεις της κοινής δημόσιας πολιτικής με περιορισμένες διασυνοριακές πτυχές δεν αντιμετωπίζονται καλύτερα με πανευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η HOTREC καλεί το νεοεκλεγέν Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσουν αυτό το πρόγραμμα δημόσιας πολιτικής , προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η καινοτομία θα είναι στην κορυφή της ατζέντας της Ε.Ε., ώστε να καταστεί ο βιώσιμος τουρισμός η ναυαρχίδα της ευρωπαϊκής τουριστικής ανάπτυξης προς όφελος των πολιτών».

Καταλήγοντας είπε ότι, η HOTREC ζητά από την Ε.Ε. να επενδύσει στα μεγάλα δεδομένα για να βοηθήσει στη διαχείριση των τουριστικών ροών καθώς και να αναπτύξει έρευνα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και τα blockchain.