Διψήφια αύξηση εσόδων για το Δεκέμβριο του 2016 κατέγραψαν τα γερμανικά ταξιδιωτικά γραφεία, καθώς οι καταναλωτές συνέρρεαν για να κλείσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές για το 2017, όπως καταδεικνύει η τελευταία έρευνα για τις τάσεις της αγοράς των γερμανικών travel agents από την GfK.

Η ανάκαμψη των πωλήσεων που ξεκίνησε το Νοέμβριο επιταχύνθηκε τον Δεκέμβριο με μια αύξηση 11,4% στα έσοδα, υπερκαλύπτοντας την πτώση κατά 6,4% το Δεκέμβριο του 2015, σύμφωνα με την ανάλυση των κρατήσεων σε 1.500 εκπρόσωπους ταξιδιωτικών γραφείων. Τώρα η τουριστική χρονιά 2016/17 δείχνει μια μικρή αύξηση των πωλήσεων κατά 1% σε σωρευτική βάση.

Επιπλέον, οι πωλήσεις του χειμώνα αυξήθηκαν κατά 11,4% το Δεκέμβριο, παραμένοντας κατά 4% πίσω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους. Οι κρατήσεις για το μήνα Απρίλιο, συμπεριλαμβανομένων των εορτών του Πάσχα, είναι έως και κατά 32% ανεβασμένες, γεγονός που αντισταθμίζει τη μείωση κατά 13% για το Μάρτιο. Ωστόσο, οι υπόλοιποι χειμερινοί μήνες παραμένουν κάτω από το περασμένο έτος.

Το πιο σημαντικό είναι ότι οι καλοκαιρινές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 13% τον περασμένο μήνα, οδηγώντας τις σωρευτική πωλήσεις για την περίοδο 2016/17 σε αύξηση κατά 10% μέχρι και σήμερα. Σημειώνεται επίσης ότι το υψηλό ποσοστό κατά 67% στο σύνολο των εσόδων Δεκεμβρίου αφορούσε τις κρατήσεις για το καλοκαίρι 2017..

Επιπλέον, υπάρχει μια αύξηση 31% για τον Ιούνιο, συμπεριλαμβανομένων των σχολικών διακοπών καθώς και ανάπτυξη για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, με μόνο τον Μάιο και τον Οκτώβριο να βρίσκονται ακόμα πίσω από τα προηγούμενα επίπεδα του έτους.

Ομοίως, η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ΙΤ, TATS κατέγραψε καλές επιδόσεις για τις τουριστικές επιχειρήσεις το Δεκέμβριο κατά τη μηνιαία επιθεώρηση πωλήσεως σε 2.500 ταξιδιωτικά γραφεία. Ειδικότερα, οι κρατήσεις αυξήθηκαν κατά 4,8% τον περασμένο μήνα, αφήνοντας μια σωρευτική αύξηση της τάξης του 7,1% για τις εκ των προτέρων κρατήσεις έως τον Οκτώβριο του 2017. Επίσης υπήρξε μια αύξηση 7,6% στις πωλήσεις για κρουαζιέρες, οι οποίες δείχνουν αύξηση 17,3% για το 2016/17 στο σύνολο.

Για το 2016 (Ιανουάριος-Δεκέμβριος), η  TATS, παρουσιάζει μια συνολική αύξηση των πωλήσεων κατά 0,3%, συμπεριλαμβανομένης μια μικρής πτώσης 0,1% στις πωλήσεις ταξιδιών αναψυχής. Τέλος η έντονη αύξηση κατά 10,7% στις πωλήσεις των διακοπών κρουαζιέρας αποζημιώνει για την πτώση στα πακέτα διακοπών με αερομεταφορά και τα άλλα ταξίδια.