Περίπου 2,9 εκατ. αφίξεις ξένων τουριστών κατέγραψε τους τελευταίους 11 μήνες το Ιράν, όπως δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Ezzatollah Zarghami, καθώς πολλοί περιορισμοί εισόδου στη χώρα λόγω της πανδημίας έχουν χαλαρώσει.

«Με την υποστήριξη του Προέδρου Ebrahim Raisi, η έκδοση τουριστικής βίζας έχει ξαναρχίσει και 2.900.000 άτομα εισήλθαν στο Ιράν σε λιγότερο από ένα χρόνο. Και αυτό το νούμερο συνεχίζει να αυξάνεται», είπε ο Zarghami σε τηλεοπτική ομιλία του.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Ιράν ξεκίνησε προκαταρκτικά μέτρα για ανάκαμψη, επανεκκίνηση της έκδοσης τουριστικής βίζας μετά από 20μηνη παύση και χαλάρωση των πρωτοκόλλων COVID-19 για πλήρως εμβολιασμένους επιβάτες.

Ο υπουργός Τουρισμού είπε ότι το ποσοστό των αφίξεων τουριστών, όσον αφορά στους περιορισμούς του κορωνοϊού, είναι πάνω από ορισμένες διεθνείς εκτιμήσεις.

Για τα εσωτερικά ταξίδια, ο Zarghami είπε ότι η χώρα έχει ανακτήσει την κατάσταση πριν από τον κορωνοϊό. «Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, ο παγκόσμιος τουρισμός θα επιστρέψει στην κανονική κατάσταση (πριν από την πανδημία του κορωνοϊού) έως το τέλος του 2024. Ωστόσο, επιστρέψαμε νωρίτερα από τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών», είπε ο υπουργός.

Τέλος, τα ταξίδια εσωτερικού σημείωσαν αύξηση περίπου 40% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τον κορωνοϊό.