Του Χάρη Ντιγριντάκη

Σε μαγνήτη για τις ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία) αναδεικνύεται η φιλοξενία.

Οι υψηλές αποδόσεις του ελληνικού τουρισμού αποτελούν ευκλεή πόθο της αγοράς του real estate, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη στο ραντάρ των επενδυτών που βολιδοσκοπούν την ελληνική κτηματαγορά.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι ΑΕΕΑΠ επενδύουν στην ανάπτυξη ξενοδοχείων ανά την Ελλάδα σε μία προσπάθεια να επωφεληθούν από τις υψηλές επιδόσεις που καταγράφει ο ελληνικός τουρισμός και να διευρύνουν το έρεισμά τους στην εγχώρια αγορά του real estate.

Ενδεικτικά της ισχυροποίησης των χαρτοφυλακίων των ελληνικών ΑΕΕΑΠ είναι τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας της KMPG.
Σύμφωνα με αυτή, η συνολική αξία των ακινήτων των ΑΕΕΑΠ το 2022 έφτασε τα 4,43 δισ. ευρώ, σε σχέση με το 2018 που η αξία των χαρτοφυλακίων τους διαμορφώθηκε στα 2,1 δισ. ευρώ.

Υπερδιπλάσια είναι και τα έσοδα τους, τα οποία έφτασαν τα 292,3 εκατ. ευρώ το 2022, σε σχέση με τα 198,42 εκατ. ευρώ που ήταν το 2021.

Αυτή η ενίσχυση των χαρτοφυλακίων τους αποδίδεται κατά βάση στις νέες εγχώριες και ξένες επενδύσεις, στην ανοδική αξιολόγηση των υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων αλλά και στη σύσταση δύο νέων ΑΕΕΑΠ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Prodea

Στην αύξηση των επενδύσεών της στον ξενοδοχειακό κλάδο εστιάζει, μεταξύ άλλων, η Prodea Investments, η οποία τον περασμένο Ιανουάριο προχώρησε στο δεύτερο project της στις Κυκλάδες σε συνεργασία με τον όμιλο Invel.

Η εισηγμένη ολοκλήρωσε την απόκτηση του ξενοδοχείου White Coast Pool Suites, μιας πολυτελούς μονάδας πέντε αστέρων στη Μήλο.
Η συμμετοχή της Prodea στην επένδυση ανέρχεται σε 49% κι εκείνη της Invel σε 51%, με το συνολικό τίμημα να υπολογίζεται στα 15 εκατ. ευρώ περίπου.

Παράλληλα σχεδιάζεται επέκταση της μονάδας, καθώς στις υφιστάμενες 30 σουίτες αναμένεται να προστεθούν άλλες 100. Τη λειτουργία του ξενοδοχείου θα αναλάβει η εταιρεία Domes Resorts.

Υπενθυμίζεται ότι η Prodea έχει προχωρήσει σε μια ακόμη κίνηση στις Κυκλάδες, μέσω της εξαγοράς του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Porto Paros στην Πάρο.

Εκεί δρομολογείται συνολική επένδυση της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του κόστους αγοράς, η οποία προβλέπει τη μετατροπή του σε έναν προορισμό πέντε αστέρων.

Συνολικά, ως προς τις κατηγορίες ακινήτων που επενδύει η εταιρεία ένα 34% αφορά γραφεία, 31% ξενοδοχεία και οικιστικά, 27% logistics και 3% μικτής χρήσης (γραφεία και εμπορικά).

Briq Properties

Στα 142 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Briq Properties, η οποία έχει αναπτύξει μέχρι στιγμής ένα δυνατό portfolio, με αιχμή τον κλάδο της φιλοξενίας.

Η εταιρεία έχει ήδη 5 ξενοδοχεία σε κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, στην Κέρκυρα, στη Σκιάθο, στην Τήνο και στην Πάρο, ενώ έχει παρουσία και στην Αθήνα με το ξενοδοχείο The Modernist στο Κολωνάκι.

ΜΠΛΕ Κέδρος

Στον τουριστικό κλάδο επικεντρώνεται και η ΜΠΛΕ Κέδρος ΑΕΕΑΠ, η οποία αναζητεί ευκαιρίες για να εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της.

Βάσει χρονοδιαγράμματος, μέσα στο α’ τρίμηνο του 2025 αναμένεται να κάνει πρεμιέρα το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της ΑΕΕΑΠ στο Κουκάκι, στην οδό Φαλήρου 22.

Σε ό,τι αφορά την έτερη επένδυση της ΑΕΕΑΠ στο κέντρο της Αθήνας, το ακίνητο στην οδό Φειδίου το οποίο προορίζεται για ξενοδοχείο 50 δωματίων, αυτή την περίοδο η ΑΕΕΑΠ βρίσκεται στη διαδικασία για την εκπόνηση των πρώτων σχεδίων.

Στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας, αυτή τη φορά στην οδό Ασκληπιού 96-96Α, η εταιρεία έχει δρομολογήσει ένα μικρό οικιστικό έργο, με 7 διαμερίσματα, ενώ παράλληλα προχωρά στην ανάπτυξη ενός ακόμη κτιρίου διαμερισμάτων στην Πεύκη.

Ως προς το ακίνητο στα Αραχωβίτικα, στην περιοχή του Ρίου, το οποίο αποκτήθηκε στο πλαίσιο διαδικασίας πλειστηριασμού, έχουν παγώσει οι διαδικασίες, καθώς ο προηγούμενος ιδιοκτήτης έχει ασκήσει ανακοπές κατά του πλειστηριασμού στην εταιρεία CΕPAL και αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης.

Πέρα από το project στα Αραχωβίτικα, η ΑΕΕΑΠ εκτός Αθηνών, έχει δρομολογήσει και την αξιοποίηση του παραθαλάσσιου οικοπέδου ιδιοκτησίας της στη Μονεμβασιά.

Στόχος είναι η δημιουργία μιας τουριστικής μονάδας 5 αστέρων με 59 κατοικίες συνολικής δομημένης επιφάνειας 10.000 τ.μ. Πρόκειται για μία επένδυση 20 εκατ. ευρώ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το πολυσυζητημένο ξενοδοχείο Coco-Mat Athens BC της εταιρείας επί της οδού Φαλήρου 5 στο Κουκάκι, κάτω από την Ακρόπολη, ο συνιδρυτής και πρόεδρος της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ, Μάικ Ευμορφίδης, στο πλαίσιο της πρόσφατης γενικής συνέλευσης, δήλωσε ότι η εταιρεία ξεκινά μία διαδικασία συμμόρφωσης προς την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που αφορά σε πρώτη φάση τις μελέτες.

Trastor

Με νέες επενδύσεις σε ακίνητα πρώτης γραμμής επιδιώκει να ενισχύσει το portfolio της η Trastor AEAΑΠ.
Οι πληροφορίες θέλουν την ΑΕΕΑΠ να επικεντρώνεται στην αναζήτηση ξενοδοχειακών μονάδων σε Αθήνα και Κρήτη.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2022 η συνολική αξία ενεργητικού του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της Trastor είχε διαμορφωθεί στα επίπεδα των 430 εκατ. ευρώ.

Noval Property

Με αξία χαρτοφυλακίου που ξεπερνά το μισό δισ. ευρώ, η Noval Property του ομίλου Βιοχάλκο εστιάζει στην ανάπτυξη ακινήτων του χαρτοφυλακίου της, μεταξύ άλλων, στους τομείς των γραφείων, των logistics και των κατοικιών.

Από τα ισχυρά χαρτιά, ωστόσο, της ΑΕΕΑΠ είναι η επένδυση του ξενοδοχείου Wyndham Grand Athens στην Πλατεία Καραϊσκάκη, σε μικρή απόσταση από την Ομόνοια.