Πάνω από το 20% των εσόδων από τον ιατρικό τουρισμό της Αργεντινής προορίζονται για ξενοδοχεία, ψυχαγωγικές δραστηριότητες και τουριστικά γραφεία. Είναι ο τομέας του τουρισμού που παράγει άμεσα το μεγαλύτερο ποσό ξένου νομίσματος καθώς και θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τον Miguel Cané, Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιατρικού Τουρισμού της Αργεντινής.

Ο ιατρικός τουρισμός στην Αργεντινή έχει όλο και μεγαλύτερη σημασία για την οικονομία. Το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου, η Αργεντινή καλωσόρισε 14.000 ξένους ιατρικούς ταξιδιώτες, οι οποίοι δαπάνησαν περίπου 300 εκατ. δολάρια για ιατρικές υπηρεσίες και τουριστικές δραστηριότητες.

Οι πιο συνήθεις θεραπείες περιελάμβαναν θεραπευτική ιατρική (48%), αισθητική χειρουργική (34%) και θεραπείες ευεξίας (18%). Ως εκ τούτου, οι πιο απαιτητικές ιατρικές πρακτικές ήταν – τραυματολογία, καρδιολογία, λιποαναρρόφηση, χειρουργική επέμβαση, οδοντιατρική / οφθαλμολογία, εμφυτεύματα στήθους, κοιλιοπλαστική, διαχείριση βάρους / ιατρικές εξετάσεις και μεταμοσχεύσεις.

Από το Μπουένος Άιρες στη Μεντόζα
“Από τους πιο δημοφιλείς ιατρικούς τουριστικούς προορισμούς, το 37% βρίσκονται στην Αυτόνομη Πόλη του Μπουένος Άιρες, 19% στην επαρχία Μπουένος Άιρες, 15% στην Κόρδοβα, 10% στην Μεντόζα, 7% στη Σάντα Φε.

Το συνδυασμένο σύνολο για τις υπόλοιπες επαρχίες αντιπροσωπεύει το 12% των συνολικών επισκέψεων», εξήγησε ο Cané.

Σημειώθηκε επίσης ότι το 47% των ασθενών είναι από τη Λατινική Αμερική, το 24% προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, το 22% είναι Ευρωπαίοι και το υπόλοιπο 7% προέρχεται από άλλες χώρες.
Τέταρτος καλύτερος προορισμός ιατρικού τουρισμού

Ο στόχος της ανάπτυξης και της τοποθέτησης της Αργεντινής ως σημαντικού ιατρικού τουριστικού προορισμού έχει επιτευχθεί τα τελευταία 7 χρόνια. «Όταν αρχίσαμε να επενδύουμε στον ιατρικό τουρισμό στην Αργεντινή το 2010, η χώρα δεν εμφανίστηκε καν στην κατάταξη των προορισμών ταξιδιού υγείας», δήλωσε ο Cané.

Ωστόσο, το 2015, η χώρα ήταν ήδη μεταξύ των πέντε κορυφαίων προορισμών της Λατινικής Αμερικής. Επί του παρόντος, σύμφωνα με το δείκτη Ιατρικού Τουρισμού, η Αργεντινή καταλαμβάνει την τέταρτη θέση, μετά την Κολούμπια, τον Παναμά και την Κόστα Ρίκα. Οι δείκτες που χρησιμοποιούνται για αυτές τις βαθμολογίες είναι: το περιβάλλον / χώρα, ιατρική τουριστική βιομηχανία και υποδομή / υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο Ιατρικού Τουρισμού, τα εμπόδια στην περαιτέρω ανάπτυξη είναι η συναλλαγματική ισοτιμία και οι φόροι.

“Η απαλλαγή από τον ΦΠΑ για τα έξοδα διαμονής των ξένων τουριστών προχωρά, αλλά είναι απαραίτητο να αναθεωρήσουμε τα φορολογικά τέλη και για οι εξαγωγές μας από επαγγελματικές ιατρικές υπηρεσίες να γίνουν όπως όλες οι άλλες απαλλασσόμενες από τον ΦΠΑ εξαγωγές.