Του Χάρη Ντιγριντάκη

Διέξοδο από το φαιό περιβάλλον της καθημερινότητας αναζητούν οι Έλληνες έχοντας ως σωσίβιο τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και αδιαφορώντας ουκ ολίγες φορές για το ύψος των τιμών.

Στο πλαίσιο αυτό υψηλές είναι οι προσδοκίες των ξενοδόχων για τα φετινά Χριστούγεννα, με τους Έλληνες ταξιδιώτες να έχουν ξεκινήσει από νωρίς τις κρατήσεις για την περίοδο των εορτών και την πληρότητα σε κάποιους προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας να κινείται πέριξ του 90%.

Ισχυρή είναι την ίδια στιγμή και η ζήτηση που διαπιστώνεται για ταξίδια στο εξωτερικό, με την Κεντρική Ευρώπη να έχει φέτος την τιμητική της και το ενδιαφέρον των Ελλήνων για εορτές εκτός των ελληνικών συνόρων να κινείται στα προ πανδημίας επίπεδα, όπως επισημαίνουν οι επιχειρηματίες του κλάδου.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, αυτήν την περίοδο η πληρότητα στους ορεινούς όγκους κινείται μεταξύ 40% και 60%, με κάποιους προορισμούς όπως τα Ιωάννινα και η Δράμα να προπορεύονται σε επίπεδο ζήτησης και τις τιμές να είναι αυξημένες σε ποσοστό 5%-10% σε σχέση με πέρυσι.

Μάλιστα, σε αρκετούς προορισμούς οι επιχειρηματίες βάζουν ως ελάχιστη διάρκεια παραμονής για την εορταστική περίοδο τις τέσσερις διανυκτερεύσεις, ενώ την ίδια στιγμή τηρούν στάση αναμονής για ακόμη υψηλότερη πληρότητα, καθώς ενδεχόμενη χιονόπτωση που θα σηματοδοτήσει την έναρξη λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων ανά την Ελλάδα θα ενισχύσει έτι περαιτέρω τη ζήτηση.

«Το 15νθήμερο των εορτών καταγράφεται έντονη κινητικότητα. Ήδη η πληρότητα στα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου είναι μεταξύ 40%-60%. Αυτό που μας προβληματίζει, ωστόσο, είναι τα κενά μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και η απουσία ζήτησης μετά τις 10 Ιανουαρίου σε μία χειμερινή σεζόν που διαρκεί 135-140 ημέρες», τονίζει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο κ. Άγγελος Καλλίας, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Τα Ιωάννινα και τα χωριά εκτός της πόλης καταγράφουν υψηλή ζήτηση που υπερβαίνει ακόμη και το 90%. Ζαγοροχώρια, Τζουμέρκα, Κόνιτσα και Μέτσοβο μαγνητίζουν για μία ακόμη χρονιά το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών, με τη Δωδώνη και το Πωγώνι να έπονται σε επίπεδο κινητικότητας. «Καταγράφουμε μεγάλη ζήτηση, έχουμε ήδη υψηλές πληρότητες μέχρι και τα Φώτα. Για την ώρα η πληρότητα για τα Θεοφάνεια διαμορφώνεται στο 50%», επισημαίνει ο Σπύρος Σουρέλης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων.

Σε καλά επίπεδα κινούνται οι προκρατήσεις και στην Πελοπόννησο, η οποία λόγω της εγγύτητάς της με την Αθήνα αποτελεί σταθερά έναν κορυφαίο προορισμό για τους Έλληνες ταξιδιώτες. Για την ώρα η πληρότητα στα Καλάβρυτα, έναν από τους πιο δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς των Ελλήνων, διαμορφώνεται στο 75%, με τον Κωνσταντίνο Δαφαλιά, πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Καλαβρύτων, να εκτιμά ότι τα Φώτα η πληρότητα θα αγγίξει το απόλυτο 100%.

Στο απόλυτο 100% αναμένεται να φτάσει η πληρότητα και στη Δράμα, με την Ονειρούπολη να αποτελεί κάθε χρόνο πόλο έλξης για τις οικογένειες. Η έντονη ζήτηση που καταγράφεται για την περίοδο των εορτών ανεβάζει την πληρότητα του Δεκεμβρίου, ο οποίος, με βάση τις εκτιμήσεις αναμένεται να κλείσει στο 50%-55%.

Σε τροχιά ανάκαμψης έχει μπει και το Πήλιο, με την πληρότητα, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Ζαφείρη, πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας να βρίσκεται στο 60% και τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για ακόμη υψηλότερα ποσοστά. Βέβαια, το ¼ των ξενοδοχείων της περιοχής, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) δεν θα επαναλειτουργήσει μέχρι το τέλος του 2023, λόγω των επιπτώσεων που είχε η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία και δη στον νομό Μαγνησίας, ο οποίος έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές.

Μεγάλη είναι η ζήτηση που διαπιστώνεται και στα καταλύματα που μισθώνονται διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb, με την πληρότητα να βρίσκεται ήδη στο «κόκκινο» ενόψει των γιορτών.

Είναι ενδεικτικό ότι ήδη καταγράφεται πληρότητα άνω του 90% σε δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς, όπως τα Καλάβρυτα, το Καρπενήσι, η Δημητσάνα, η Βυτίνα, η Καστοριά, η Έδεσσα, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα, η Καλαμπάκα και η Φλώρινα.

Έντονη κινητικότητα

Έντονο είναι την ίδια στιγμή το ενδιαφέρον των Ελλήνων ταξιδιωτών για αποδράσεις εκτός Ελλάδας, με τους δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η Κεντρική Ευρώπη, και συγκεκριμένα η Πράγα, η Βιέννη και η Βουδαπέστη, συγκεντρώνουν τη μερίδα του λέοντος, με την Κωνσταντινούπολη να ακολουθεί και να κατατάσσεται και φέτος σταθερά στους top προορισμούς των ταξιδιωτών.

Ανεβαίνει σταδιακά στη ζήτηση για το Λονδίνο, όπως επισημαίνει στον «Ελεύθερο Τύπο» η Μαρία Αλιφραγκή, ιδιοκτήτρια του τουριστικού γραφείου Signature Travel, με τη Βαρκελώνη να ξεχωρίζει από την ιβηρική χερσόνησο και την Ιταλία να περιλαμβάνεται και αυτή στους πιο δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς των Ελλήνων ταξιδιωτών.

Tα πακέτα για το εξωτερικό είναι κυρίως 4, 5 και 6 ημερών, ενώ υπάρχουν και μεγαλύτερης διάρκειας πακέτα με 7, 8 και 9 διανυκτερεύσεις για προορισμούς όπως Ισπανία, «Πράγα-Βιέννη-Βουδαπέστη», Πορτογαλία και Ιταλία. Οι τιμές στα οργανωμένα πακέτα ξεκινούν από 570 ευρώ ανά άτομο.

Βέβαια, υπάρχουν και μεγαλύτερης διάρκειας πακέτα που ενδέχεται να υπερβαίνουν και τις 9 ημέρες για προορισμούς που βρίσκονται κυρίως στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, με αιχμή τη Νέα Υόρκη, το Λας Βέγκας και την Καλιφόρνια, ενώ σταθερή ζήτηση έχουν και προορισμοί όπως το Ντουμπάι, για το οποίο υπάρχουν διαφορετικά πακέτα 6 και 7 ημερών.