Του Χάρη Ντιγριντάκη

Πέπλος μυστηρίου υπάρχει αναφορικά με το πόσοι είναι οι ενδιαφερόμενοι παίκτες στους διπλούς διαγωνισμούς που “τρέχει” ο όμιλος Lamda Development για την ανάπτυξη δύο Πύργων – διαμερισμάτων και μεικτής χρήσης γραφειακών και οικιστικών χώρων- στην έκταση του πρώην Ελληνικού.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη φάση των διαγωνισμών ολοκληρώθηκε στις 19 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το μη δεσμευτικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε τόσο από εγχώριους παίκτες της αγοράς ανάπτυξης ακινήτων όσο και από διεθνείς ομίλους, ορισμένοι εκ των οποίων δεν είχαν εκδηλώσει έως πρότινος ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ελληνική αγορά.

Το ενδιαφέρον επενδυτών από το εξωτερικό

Παρά το γεγονός ότι το εμβληματικό project του Ελληνικού τελεί υπό σειρά αιρέσεων και εκκρεμοτήτων έως την τελική μεταβίβασή του στον επενδυτή, εν τούτοις δείχνει να ωριμάζει με ταχύτητα.
Δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες «ορατότητας» και για διεθνείς παίκτες, που έως πρότινος διατηρούσαν τη στάση του παρατηρητή.

Πηγές πάντως κοντά στη διαδικασία διαρρέουν ότι η πλειοψηφία των ενδιαφερομένων σχετίζεται με κεφάλαια από το εξωτερικό.

Πάντως, επί του παρόντος τηρείται σιγήν ιχθύος για τους νεοεισερχόμενους, από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που στην παρούσα φάση το ενδιαφέρον είναι μη δεσμευτικό.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι στα ονόματα που έχουν ήδη γίνει γνωστά στην αγορά κι έχουν ήδη σημαντική παρουσία στην Ελλάδα, είναι οι:

  • Grivalia του ομίλου Eurobank.
  • Prodea Investments ΑΕΕΑΠ.
  • Hines.
  • Brooklane.
  • Orilina Properties ΑΕΕΑΠ.
Marina Residential Tower / Φώτο: Lamda Development

Για τους δύο Πύργους, πρόθεση του επενδυτή, ήτοι της Lamda Development, είναι να συστήσει joint ventures, στα πρότυπα αυτού που έχει ήδη ανακοινωθεί με την ΤΕΜΕΣ στο κομμάτι της φιλοξενίας, ύψους 300 εκατ. ευρώ, για τα δύο ξενοδοχεία με τα αντίστοιχα τουριστικά-οικιστικά συγκροτήματα.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού, προβλέπεται να συσταθούν δύο εταιρείες ειδικού σκοπού (SPV), μια για κάθε πύργο.

Στη μια θα έχει πλειοψηφικό ποσοστό η Lamda Development και στην άλλη ο συν-επενδυτής (η Lamda εδώ γύρω στο 25%). Οι εργασίες προβλέπεται να ξεκινήσουν το 2023 και να αποπερατωθούν το 2025.

Σημειώνεται ότι ο ένας πύργος θα έχει μόνο χώρους γραφείων (Marina Residential Tower), ενώ ο άλλος μεικτή χρήση (γραφεία και κατοικίες).

Ο πύργος που προβλέπεται να ανεγερθεί κοντά στη Λ. Βουλιαγμένης δεν συμπεριλαμβανόταν κατ’αρχήν στις επενδύσεις της πρώτης πενταετίας.
Το πλάνο της Lamda Development παραμένει δυναμικό συνυπολογίζοντας τη βέλτιστη εκμετάλλευση και αποδοτικότητα της όλης επένδυσης στο Ελληνικό.

Η τρέχουσα διαγωνιστική διαδικασία υλοποιείται με συμβούλους την Deloitte και Savills. Και εισήλθε πλέον στη φάση της αξιολόγησης των προτάσεων, προκειμένου να καταρτιστεί η short list εκείνων που θα εισέλθουν στη φάση κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών.

Τέλος έπεται η τελική κατακύρωση των δύο διαγωνισμών για τα αντίστοιχα έργα. Όπως εκτιμάται η ανάδειξη των προτιμητέων επενδυτών, θα έχει τελεσφορήσει πριν το Πάσχα.