Τα έσοδα από τον τουρισμό στο Μαυροβούνιο αυξήθηκαν σε σχεδόν 900 εκατομμύρια ευρώ το 2016, δηλαδή κατά 100 εκατομμύρια περισσότερα από το προηγούμενο έτος.

Ειδικότερα, η συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας ανήλθε σε περισσότερο από το 22% το 2016. Η αύξηση των εσόδων του τουρισμού επιβεβαιώθηκε από την επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού σε συνέντευξη που παραχώρησε. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι η συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 30% μέχρι το 2026.

Σύμφωνα με τα προηγούμενα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία Monstat, ο αριθμός των τουριστών του περασμένου έτους αυξήθηκε κατά μόλις κάτω από 6% σε 1,66 εκατομμύρια ευρώ. Από την άποψη των διανυκτερεύσεων υπήρξε μια αύξηση της τάξης του 2% περίπου, που άγγιξε τα 10 εκατομμύρια.

Οι περισσότεροι τουρίστες, περίπου το 24,5% έφθασαν στο Μαυροβούνιο από τη Ρωσία. Ακολούθησαν οι Σέρβοι επισκέπτες (20,5%) καθώς και άλλες χώρες της περιοχής.

Η υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ εντείνει τις προσπάθειές της για την προσέλκυση τουριστών από την περιοχή της ΕΕ, θέλοντας να ενισχύσει περαιτέρω τα έσοδα από τον τουρισμό. Σύμφωνα με τον Radak Kukavicic, νέες πτήσεις charter από το Βέλγιο, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία, τη Δανία και την Πολωνία είχαν ανακοινωθεί για αυτό το καλοκαίρι.

Τέλος, Βρετανοί και Γάλλοι τουρίστες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την προ και μετά τη τουριστική σεζόν περίοδο για επίσκεψη στο Μαυροβούνιο.