«Η βιωσιμότητα αποτελεί τον πιο βασικό πυλώνα κάθε πολιτικής που προσβλέπει και επιδιώκει την Περιφερειακή Ανάπτυξη», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ανοίγοντας την αυλαία του τριήμερου 12ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης, που διεξάγεται στην Πάτρα.

«Σταθερός στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στην ανάδειξη των περιφερειακών πολιτικών», επεσήμανε απ’ την πλευρά του ο Εκδότης της Εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», κ. Θεόδωρος Λουλούδης.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φαρμάκης:

«Καταφέραμε να κλείσουμε την πρώτη 4ετία με 944 ενταγμένα και λειτουργικά έργα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και να υπερδιπλασιάζουμε κάθε χρόνο τα όρια πληρωμών. Καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το προηγούμενο ΕΣΠΑ με απορροφητικότητα στο 105% και να έχουμε στηρίξει 7.000 επιχειρήσεις και 5.000 επαγγελματίες αγρότες. Καταφέραμε, τέλος – τέλος, να πετύχουμε κάτι που μέχρι πρότινος έμοιαζε με άπιαστο όνειρο: Η Δυτική Ελλάδα να πέσει κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο στην ανεργία και από μαύρο πρόβατο να μεταμορφωθεί σε “λευκό κύκνο”, προσθέτοντας ότι «έχουμε ήδη ενεργοποιήσει το 1/3 του νέου ΕΣΠΑ, σχεδιάζοντας πλέον τη Δυτική Ελλάδα του 2030 και ακόμα παραπέρα».

«Μόνο αν σταθούμε όλοι μαζί – επιστημονικοί, επιχειρηματικοί, κοινωνικοί φορείς και Αυτοδιοίκηση – ο ένας δίπλα στον άλλο, θα καταφέρουμε να φέρουμε να οικοδομήσουμε έναν τόπο που θα είναι πιο σύγχρονος και πιο όμορφος, τελικά έναν τόπο με πολύ πιο σίγουρο μέλλον», δήλωσε ο κ. Φαρμάκης.

«Το 12ο RGC έρχεται σε μία κομβική περίοδο και οι συμμετέχοντες σε αυτό παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επόμενη ημέρα της περιφερειακής ανάπτυξης», δήλωσε απ’ την πλευρά του ο κ. Θεόδωρος Λουλούδης, Εκδότης, Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο περιεχόμενο και τις συνέργειες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λουλούδης, η περιφερειακή ανάπτυξη συνιστά τη μεγάλη πρόκληση για την ελληνική οικονομία στα επόμενα χρόνια. Η αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού των περιφερειακών και των τοπικών οικονομιών συμβάλλει στη μεγέθυνση της οικονομίας, αλλά και στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.

«Για ένα ευρώ που παίρνουμε από την πολιτεία επιστρέφουμε τέσσερα», ανέφερε ο Καθηγητής – Πρύτανης του Πανεπιστήμιο Πατρών, Χρήστος Μπούρας, μιλώντας για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο, προαναγγέλλοντας, μάλιστα, τα εγκαίνια 40 νέων εστιών στο Μεσολόγγι. «Το Πανεπιστήμιο Πατρών αλλάζει με ισχυρό αποτύπωμα στην ανάπτυξη. Είμαστε απέναντι στον λαϊκισμό και έχουμε τον ορθολογισμό της επιστήμης χωρίς ένοχες σιωπές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), διεξάγεται στο Πολιτιστικό & Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως το Σάββατο 1 Ιουνίου και διοργανώνεται από την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΌΝΝΗΣΟΣ», το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών