Ευχάριστα τα νέα για τις ελληνικές αεροπορικές εταιρείες. Πέρασε στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) αποζημιώσεων τους για τους μήνες Απρίλιο-Μάιο (την περίοδο του πρώτου lockdown).
Την απόφαση ενέκριναν τα υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών.

H χορηγούμενη αποζημίωση ανέρχεται σε 20 ευρώ (πλέον αναλογούντος ΦΠΑ), ανά προσφερόμενη θέση και συνολικά εκτιμάται έως 6 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, είναι αναλογική και αναγκαία για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού διασφάλισης ενός ελάχιστου επιπέδου διασύνδεσης.
Δεδομένου ότι, αφενός, αφορά σε περιορισμένο και μικρό χρονικό διάστημα μόλις δύο μηνών και αφετέρου, δεν επαρκεί για την κάλυψη του κόστους που επωμίζονται οι αερομεταφορείς για τη διενέργεια εμπορικών πτήσεων κατά το διάστημα αυτό.

Δικαιούχοι Αποζημίωσης

  1. Προγραμματισμένες εμπορικές τακτικές πτήσεις που εκτελέστηκαν από αερομεταφορείς οι οποίοι διαθέτουν εν ισχύ άδεια Εκμετάλλευσης χορηγηθείσα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στην Ελλάδα, είτε βάσει του Κανονισμού ΕΟΚ 2407/92 του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 1992, είτε βάσει του Κανονισμού ΕΚ 1008/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Σεπτεμβρίου 2008, κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο 2020, αποζημιώνονται με το ποσό των είκοσι (20) ευρώ ανά προσφερόμενη θέση, πλέον αναλογούντος ΦΠΑ.
  2. Οι εμπορικές πτήσεις κατά την παρ. 1 ανωτέρω κατανέμονται μεταξύ των δικαιούχων, με γνώμονα το πτητικό τους έργο και τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων κατά το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου 2020.

Διαδικασία καταβολής αποζημίωσης

  1. Για την καταβολή της αποζημίωσης παρόντος άρθρου οι αεροπορικές εταιρείες που ορίζονται ως δικαιούχοι στο άρθρο 1 της παρούσης αποστέλλουν στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, εντός δέκα (10) ημερών από την έναρξη ισχύος της παρούσης, αίτημα εγγράφως στο οποίο προσδιορίζουν αναλυτικά τις πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν/εκτελέστηκαν και τις προσφερόμενες θέσεις ανά πτήση για το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου 2020, καθώς και σχετική βεβαίωση ότι οι προσφερόμενες θέσεις ανά αεροσκάφος και η συχνότητα πτήσεων είναι τα ελάχιστα δυνατά για την κάλυψη της ανάγκης μεταφοράς επιβατών/φορτίου.
  2. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πιστοποιεί εντός τριάντα ημερολογιακών (30) ημερών από την παραλαβή του στην παρ. 1 αιτήματος, τον αριθμό των προγραμματισμένων, τακτικών, εκτελεσθέντων δρομολογίων και αποστέλλει σχετική βεβαίωση στο Υπουργείο Οικονομικών το οποίο και διατάσσει την εκταμίευση των ποσών αποζημίωσης που αντιστοιχούν σε κάθε αεροπορική εταιρία-δικαιούχο.
  3. Οι σχετικές πληρωμές πραγματοποιούνται με ευθύνη των αρμόδιων οικονομικών υπηρεσιών μέσω της έκδοσης εντολών πληρωμής, μετά από έλεγχο του πλήρους φακέλου δικαιολογητικών, στα οποία περιλαμβάνονται οι αιτήσεις και βεβαιώσεις της παρ. 1 και 2 του παρόντος άρθρου.

Αναλυτικά όλη η απόφαση ΕΔΩ