«Δεν είμαι του πατρός μου, δεν είμαι του ανδρός μου, θέλω να είμαι ο εαυτός μου», «Γυναίκα χωρίς άντρα, ψάρι χωρίς ποδήλατο», «Γυναίκες, να κάνουμε τον φόβο μας εξέγερση», «Το προσωπικό είναι πολιτικό».

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά συνθήματα, με τα οποία έκανε αισθητή την παρουσία του το φεμινιστικό κίνημα στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, ένα κίνημα που επηρέασε σημαντικά τις κοινωνικές εξελίξεις αναφορικά με τα φύλα.

Εκείνη η τόσο γόνιμη για το γυναικείο ζήτημα και την ελληνική κοινωνία εποχή παρουσιάζεται γλαφυρά μέσα από τη σημαντικότατη έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με τίτλο «Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης, 1974 – 1990: ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις», η οποία παρουσιάστηκε στην Αθήνα με τεράστια απήχηση.

Σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, η έκθεση μεταφέρεται στο φουαγιέ του κτηρίου Μ2 του Μεγάρου (25ης Μαρτίου και Παραλία), όπου και θα παρουσιάζεται από τις 8 Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου, με ελεύθερη είσοδο.

Φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, αφίσες και οπτικοακουστικά τεκμήρια, βιβλία και περιοδικά αναπαριστούν τα γυναικεία κινήματα της εποχής της Μεταπολίτευσης, παρουσιάζοντας τις συλλογικότητες, τις ιδέες, τις διεκδικήσεις και τη δράση τους.

Tα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 8 Μαρτίου, στις 6.30 το απόγευμα, από τη γενική γραμματέα του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ιστορικό Νίκη Μαρωνίτη.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, ο πρόεδρος του δ.σ. του ΟΜΜΘ, Νικήτας Μυλόπουλος, η αντιπρόεδρος του δ.σ. του ΟΜΜΘ, ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ, Σάσα Λαδά, το μέλος της επιστημονικής επιτροπής της έκθεσης, Μαρία Ρεπούση, και η πρόεδρος της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Δήμητρα Κογκίδου.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Την έκθεση πλαισιώνουν εκπαιδευτικά προγράμματα, ημερίδες, οργανωμένες ξεναγήσεις και μουσικές εκδηλώσεις.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

«Το προσωπικό είναι πολιτικό – Συζητώντας για τον φεμινισμό»: απευθύνεται σε μαθήτριες και μαθητές Γ΄ Γυμνασίου και Α΄, Β΄, και Γ΄ Λυκείου και θα υλοποιείται από φοιτήτριες της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ στον χώρο της έκθεσης, από τις 12 Μαρτίου έως τις 11 Μαΐου (Δευτέρα – Παρασκευή: 11 π.μ. – 1 μ.μ.).

Ξεναγήσεις

Παρασκευή 16 Μαρτίου στις 6:30 μ.μ., Παρασκευή 20 Απριλίου στις 6:30 μ.μ., Σάββατο 19 Μαΐου στις 11:00.

Μουσικές εκδηλώσεις

Μουσικό – λογοτεχνικό – εικαστικό δρώμενο από τις Λόλα Τότσιου, Σοφία Καρακάντζα και Ράνια Εμμανουηλίδου, στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης, στις 8 Μαρτίου.

Συναυλία Νένας Βενετσάνου: Σάββατο 24 Μαρτίου, στις 9 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (κτήριο Μ2, αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης»). Τιμές εισιτηρίων: 12, 8 (μειωμένο) ευρώ.

Μουσικό ντουέτο με τη Μαρία Ανισέγκου (βιολοντσέλο) και τη Γρέτα Παππά (βιολί), 19 Απριλίου, στο πλαίσιο της ημερίδας «Σπουδές Φύλου», Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Ημερίδες

«Σπουδές Φύλου: Αφετηρίες, διαδρομές, αναπλαισιώσεις», Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 19 Απριλίου, 5 μ.μ. – 8 μ.μ.. Κριτική παρουσίαση των σπουδών φύλου στην Ελλάδα από τη Μεταπολίτευση και εξής, συσχετίσεις με το ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.

Ομάδα Γυναικείων Σπουδών ΑΠΘ, έμφυλη διάσταση της γνώσης και οργάνωσή της σε αυτόνομα ή μη τμήματα στα ελληνικά ΑΕΙ, σύγχρονες προσεγγίσεις σπουδών φύλου, διαθεματικές προσεγγίσεις.

«Από τα γυναικεία κινήματα της Μεταπολίτευσης στις σύγχρονες δράσεις και πολιτικές για το φύλο», Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ (ΚΕΔΕΑ – κόκκινο κτήριο), 17 Μαΐου, 10 π.μ. – 8 μ.μ.. Πρώτη ενότητα: Γυναικεία και φεμινιστική κίνηση της Μεταπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη – προβληματισμοί, δράσεις, συγκλίσεις και αποκλίσεις. Δεύτερη ενότητα: Σύγχρονες συλλογικότητες με αναφορά στο φύλο, σύγχρονες πολιτικές – κρατικές ή μη – για την εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων.